Zeven tekenen dat je als kind geleerd hebt je emoties te remmen
Opgroeien, volwassen worden, en volwassen worden. Kan er een ingewikkelder en uitdagender proces zijn? Het antwoord is nee. In feite ligt een van onze grootste uitdagingen als mens in het bereiken van volwassenheid met voldoende persoonlijk vertrouwen en emotionele intelligentie. Zo ontwikkel je je potentieel en ben je in staat bevredigende relaties aan te gaan.
Het is echter een trieste en veel voorkomende realiteit dat veel volwassenen emotioneel gevoelloos zijn. Deze term verwijst naar de littekens, verwondingen en psycho-emotionele veranderingen die ze tijdens hun opvoeding en onderwijs hebben opgelopen. Het is vaak te wijten aan ongeschoolde verzorgers, die veel gebieden van de ontwikkeling van een kind veranderen.
Wanneer verzorgers de behoeften van het kind aanvallen of onderschatten, beïnvloedt dat hun herkenning van hun eigen emoties. Zozeer zelfs dat het gebruikelijk is om mannen en vrouwen onbewust te zien remmen wat ze dagelijks voelen.
Ze verwerken elk intern gevoel of gewaarwording met ongemak of zelfs schaamte. Daarom is het cruciaal om uit te zoeken of je dit soort emotionele gevoelloosheid ervaart.
Emotionele verwaarlozing is onzichtbaar voor de maatschappij, maar het is het soort met de meeste gevolgen.
Tekenen dat je geleerd werd je emoties te remmen
Een kind kan goed gevoed zijn, goed gekleed naar school gaan en zelfs ijverig zijn in zijn studie. Maar, er is een soort onzichtbaar misbruik dat de neiging heeft volledig onopgemerkt te blijven in de maatschappij. Het is onzichtbare verwaarlozing. Bij dit soort interactie verwaarlozen of schenden ouders zelfs de emotionele behoeften van hun kinderen.
Onderzoek (Engelse link) van de Neurodevelopmental and Psychiatric Genetics Unit van het Massachusetts General Hospital (VS) beweert dat emotionele verwaarlozing bij kinderen het risico op depressie tijdens de adolescentie vergroot.
Het lijkt er echter op dat kinderen zich niet bewust zijn van dit probleem. Sterker nog, als je geboren bent in een omgeving waar je emotionele behoeften werden verwaarloosd of bekritiseerd, heb je deze dynamiek waarschijnlijk genormaliseerd. Je had immers niets om het mee te vergelijken. Daarom integreerde je het soort schema waarin je vond dat wat je voelde niet belangrijk was.
Bovendien zul je je niet gerealiseerd hebben dat er iets mis was totdat je volwassen werd. Pas dan herken je dat je ouders je geleerd hebben je emoties te remmen. Hier zijn de tekenen.
Een gebied waarop je moeilijkheden ondervindt door je patroon van emotionele remming is in relaties.
1. Het gevoel van leegte is een constante in je leven
Als je zou moeten uitdrukken hoe je je nu voelt, zou je de juiste woorden niet kunnen vinden. Dat gezegd hebbende, het ene beeld dat wel in je geest opkomt is dat van leegte.
Je ervaart het op somatisch niveau (Engelse link) in je maag, je keel, je handen…. Het is een overweldigend gevoel dat je vervult met ongemak en je frustreert, omdat je niet in staat bent (of niet weet hoe) om contact te maken met je emoties om te begrijpen wat je voelt.
2. Je voelt je gebrekkig
Toen je volwassen werd, realiseerde je je dat er iets mis met je was, iets dat je verhinderde gelukkig te zijn en je goed te voelen over jezelf. Als gevolg daarvan hou je vandaag de dag niet van je karakter en je manier van zijn. Bovendien vergelijk je jezelf met anderen en geloof je dat je spontaniteit, zelfvertrouwen en gevoelens van veiligheid mist.
3. Je voelt je ongemakkelijk in veel sociale situaties
Natuurlijk heb je graag vrienden, ga je graag uit, socialiseer je af en toe, en geniet je van het contact met anderen. Maar die contexten van ontspanning, uitingen van vreugde en uitbundigheid gaan niet samen met jou. Daardoor bestempelt je omgeving je als verlegen. Toch ben je in werkelijkheid eerder ongemakkelijk dan verlegen. Je voelt je als een vis uit het water.
4. Je partner vertelt je dat je koud of te complex bent
Vaak raken je partners gefrustreerd over je omdat ze zeggen dat ze meer van je nodig hebben. Ze vragen om nabijheid en emotionele intimiteit, en voor jou om je gevoelens te uiten en je meer met hen te verbinden. Maar, jij weet niet hoe je dat moet doen. Het is een taal die je niet begrijpt en je voelt je verloren en zelfs boos.
Dit betekent dat je altijd wacht tot je partner het voor je doet. Inderdaad, ze moeten je genegenheid tonen en raden wat je nodig hebt. Het heeft geen zin dat ze overmatige emotionele validatie eisen, want jij weet niet hoe je die moet bieden.
5. Je kiest voor stilte in plaats van te uiten wat je voelt of nodig hebt
Als je in je kindertijd geleerd hebt je emoties te remmen, zul je echt moeite hebben om je boosheid en teleurstelling te uiten. Alles wat je pijn doet of je verdriet of angst bezorgt, bewaar je in het diepst van je wezen. Het is alsof je ze in een put hebt gegooid, en ze nooit meer wilt zien.
Je onderdrukt wat je nodig hebt omdat je aanneemt dat wat je voelt niet belangrijk is. En dat doe je omdat je dat als kind geleerd is.
Als je zo geleden hebt, heb je geleerd je emoties te onderdrukken en ontwikkel je een heel hoog gevoel van zelfkritiek over jezelf. Je voelt je gebrekkig.
6. Je waardeert jezelf niet en stelt anderen op de eerste plaats
Als je je emoties irrelevant vindt, respecteer je jezelf ook niet als persoon. Dit is het universele principe van lijden dat je in gedachten moet houden bij de opvoeding van je eigen kinderen. Valideren, aanwezigheid en relevantie geven aan hun behoeften zal hen doen begrijpen dat hun ervaringen belangrijk zijn en dat ze het verdienen dat anderen er rekening mee houden.
Als je met onverschilligheid bent opgevoed, leef je met de leegte van een laag zelfbeeld. Daardoor anticipeer je vaak meer op wat anderen willen dan op wat je zelf nodig hebt.
7. Slechte emotionele communicatie
Als je gewend bent je emoties te remmen, wordt je communicatie onvolwassen. Je bent bijvoorbeeld niet in staat om discussies te voeren of afspraken te maken. Je wordt meestal meteen boos en laat elke dialoog varen, omdat je niet weet hoe je je verstaanbaar kunt maken. Je goochelt met woorden om te proberen assertief te zijn bij anderen, maar dat lukt je nooit.
Bovendien maken de meest intieme gesprekken je ongemakkelijk, omdat je niet weet wat je moet zeggen of hoe je je moet uitdrukken. Je zou graag de taal van emoties meer beheersen, maar je bent je ervan bewust dat je in dit opzicht ernstige beperkingen hebt.
Hoe je je emotionele remming kunt overwinnen
Het emotionele remmingsschema is een vervorming die zijn oorsprong vindt in de kindertijd en die je kunt herformuleren, genezen en corrigeren. Het is inderdaad nooit te laat om jezelf te bekrachtigen in de juiste uitoefening van emotionele intelligentie.
In contact komen met wat je voelt, het identificeren en het benoemen is een grote stap voorwaarts. Daarna komt de meest beslissende oefening: weten wat je met je emoties moet doen.
Het is essentieel om enkele technieken te leren met betrekking tot emotionele communicatie en het versterken van het gevoel van eigenwaarde. Zoals we eerder vermeldden, maakt het opgroeien in een omgeving waar je emoties werden genegeerd of bestraft, dat je jezelf ontkracht.
Het is van het grootste belang om de visie die je op jezelf hebt te herstellen om gezondere relaties op te bouwen en je waardig te voelen om aan je dromen te werken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Conte E, Ornaghi V, Grazzani I, Pepe A, Cavioni V. Emotion Knowledge, Theory of Mind, and Language in Young Children: Testing a Comprehensive Conceptual Model. Front Psychol. 2019 Sep 19;10:2144. doi: 10.3389/fpsyg.2019.02144. PMID: 31607984; PMCID: PMC6761293.
- Glickman EA, Choi KW, Lussier AA, Smith BJ, Dunn EC. Childhood Emotional Neglect and Adolescent Depression: Assessing the Protective Role of Peer Social Support in a Longitudinal Birth Cohort. Front Psychiatry. 2021 Aug 9;12:681176. doi: 10.3389/fpsyt.2021.681176. PMID: 34434126; PMCID: PMC8381469.
- Salzmann S, Salzmann-Djufri M, Euteneuer F. Childhood Emotional Neglect and Cardiovascular Disease: A Narrative Review. Front Cardiovasc Med. 2022 Feb 7;9:815508. doi: 10.3389/fcvm.2022.815508. PMID: 35198614; PMCID: PMC8858943.