Negen symptomen van angst die vaak onopgemerkt blijven
Er zijn bepaalde symptomen van angst die vaak onopgemerkt blijven. Onder bepaalde omstandigheden kan angst zelfs als normaal worden beschouwd. Het kan echter een psychisch probleem worden als het frequent voorkomt, overweldigend is en aanzienlijke klinische problemen veroorzaakt.
De meest bekende en voorkomende symptomen van angst zijn nervositeit, een gevoel van dreigend gevaar, slapeloosheid, verhoogde hartslag, trillen, zweten, snelle ademhaling en bezorgdheid. Er zijn echter ook andere, meer ongebruikelijke symptomen die onopgemerkt kunnen blijven. Laten we ze eens bekijken.
1. Bittere of metaalachtige smaak in de mond
Een zeldzaam symptoom van angst is een aanhoudende metaalachtige smaak in de mond. De wetenschap kent nog steeds niet de exacte oorzaak van dit verschijnsel. Aangenomen wordt dat het te wijten is aan droogheid en de verlaging van het speekselgehalte in de mond als gevolg van de fysiologische activering van angst.
In 2017 bleek uit een onderzoek (Engelse link) dat angst de speekselafscheiding vermindert en xerostomie (droogheid onder normale omstandigheden van speekselvorming) veroorzaakt.
Deze smaakveranderingen kunnen ook het gevolg zijn van de activering van chemische stoffen die het lichaam vrijgeeft als reactie op een bedreigende situatie. Van noradrenaline is bijvoorbeeld bekend dat het de smaakreceptoren in de mond tijdelijk verandert.
2. Maagproblemen
Angst heeft een verband met spijsverteringsproblemen. Functiestoornissen van het spijsverteringsstelsel, zoals het prikkelbare-darmsyndroom, worden vaak in verband gebracht met stoornissen zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis. Onderzoek (Engelse link) heeft uitgewezen dat mensen met dit syndroom hogere niveaus van angst, depressie en angst hebben.
De fysiologische activering van angst, in combinatie met de stress die het opwekt, kan de productie en afgifte van maagzuur beïnvloeden, dat nodig is om voedsel te verteren en af te breken. Het gevolg kan een hemorragische of erosieve gastropathie zijn, bekend als stress gastritis.
3. Frequente vergeetachtigheid
Piekeren en obsessieve gedachten die typisch zijn voor angst kunnen leiden tot vergeetachtigheid. Dit komt doordat de informatie niet goed wordt gecodeerd als gevolg van verstrooide aandacht. Vergeetachtigheid kan ook worden veroorzaakt door slechte consolidatie van informatie, als gevolg van slaapgebrek of slapeloosheid.
Gebrek aan concentratie is een ander symptoom van angst dat de neiging heeft onopgemerkt te blijven. Dit symptoom is het gevolg van het herkauwen van het individu en zijn zelfabsorptie in zijn zorgen. In feite richten zij hun aandacht uitsluitend op het voorwerp van angst.
4. Terugkerende nachtmerries
Dromen hebben een diepe connectie met de ervaringen van een angstig persoon. In feite weerspiegelen zij ook de manier waarop zij hun relatie met de wereld ervaren. Het steeds terugkerende gevoel van een dreigende situatie kan uitmonden in nachtmerries, omdat dit het enige is dat de angstige persoon bezighoudt.
Veel van de onderdrukte emoties, angsten, onrust en zorgen die de angstige persoon storen, komen tot uiting in nachtmerries. Dit soort verontrustende dromen blijven herhaaldelijk bestaan, waardoor de staat van alertheid die het individu heeft geactiveerd als gevolg van het waarnemen van een bedreiging, in stand wordt gehouden.
5. Huidaandoeningen
Huidreacties (Engelse link) kunnen het gevolg zijn van verhoogde niveaus van cortisol en adrenaline. In feite is gebleken dat cortisol-gerelateerde stress een aantal huidaandoeningen beïnvloedt, onthult, of zelfs verergert.
Deze omvatten bijvoorbeeld psoriasis, atopische dermatitis, pruritus, alopecia areata, lichen planus, seborroïsche dermatitis, rosacea, en netelroos.
De mens is niet ontworpen om altijd alert te zijn. Daarom kan een voortdurende vecht- of vluchtmodus, veroorzaakt door angst, ernstige negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. Ook kan de voortdurende afgifte van chemicaliën om deze toestand te handhaven de huid aantasten.
6. Herhaaldelijk geeuwen
Een ander zeldzaam symptoom van angst dat vaak onopgemerkt blijft, is geeuwen. Een onderzoek (Engelse link) van de Bournemouth University (UK) heeft een direct verband gevonden tussen de frequentie van gapen en de productie van cortisol, het stresshormoon dat vrijkomt in bedreigende situaties.
Hoe meer iemand geeuwt, hoe meer cortisol er vrijkomt. Dat komt omdat cortisol de lichaamstemperatuur verhoogt en gapen helpt om die te verlagen.
Dit geeuwen komt ook voor als gevolg van slapeloosheid of slaapproblemen van de angstige persoon. Als ze niet goed slapen, voelen ze zich slaperig gedurende de dag, wat verder wordt geactiveerd door geeuwen.
7. Koude voeten
De koude temperatuur van de onderste ledematen is een symptoom dat weinig wordt geïdentificeerd met angst, hoewel het een teken kan zijn.
Dit fenomeen doet zich voor omdat, wanneer mensen in een constante staat van alertheid zijn, bloed de neiging heeft zich op te hopen in de organen van de torso. Wanneer dit gebeurt, krijgen de ledematen, vooral de voeten, minder bloed en daardoor daalt hun temperatuur.
8. Impulsief gedrag
Een ander zeldzaam symptoom van angst is impulsief gedrag. Angstige mensen ervaren hun emoties als overweldigend, waardoor ze zich vreemd gaan gedragen.
Zo kunnen deze personen uiteindelijk dingen zeggen of doen zonder er goed over na te denken. Bovendien worden deze impulsieve of dwangmatige houdingen uiteindelijk slecht aangepaste copingstrategieën om andere symptomen van angst onder controle te houden.
9. Veranderingen in eetgewoonten
Angst wordt in verband gebracht met honger en overmatige voedselconsumptie (ontremming), zoals blijkt uit een in Nature gepubliceerde studie (Engelse link). De onderzoekers stellen, in overeenstemming met ander onderzoek, dat ontremde voedselconsumptie een copingstrategie zou kunnen zijn om negatieve emoties en angst te reguleren.
In een ander onderzoek (Engelse link) werd getracht de relatie tussen angst en calorie-inname te testen. De onderzoekers ontdekten dat bij vrouwen een grotere angst samenhangt met een hogere BMI (body mass index), een hogere calorie-inname, een grotere consumptie van vetrijk voedsel, en een aanhoudende activering door dikmakende voedselcues na de maaltijd.
Zeldzame symptomen van angst kunnen uiteenlopen van gedragsmatige tot cognitieve patronen. Ze beïnvloeden niet alleen hoe iemand zich tot de wereld verhoudt, maar ook hoe hij zich tot zichzelf verhoudt via zijn eet- en slaapgewoonten.
Welke van deze symptomen ervaar jij wanneer je je angstig voelt? Wist je dat ze geassocieerd worden met angst?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gholami, N., Sabzvari, B. H., Razzaghi, A., & Salah, S. (2017). Effect of stress, anxiety and depression on unstimulated salivary flow rate and xerostomia. Journal of dental research, dental clinics, dental prospects, 11(4), 247.
- Hussenoeder, F. S., Conrad, I., Engel, C., Zachariae, S., Zeynalova, S., Glaesmer, H., … & Riedel-Heller, S. G. (2021). Analyzing the link between anxiety and eating behavior as a potential pathway to eating-related health outcomes. Scientific Reports, 11(1), 1-7.
- Mayer, E. A., Craske, M., & Naliboff, B. D. (2001). Depression, anxiety, and the gastrointestinal system. Journal of Clinical Psychiatry, 62, 28-37.
- Megha, R., Farooq, U., & Lopez, P. P. (2021). Stress-induced gastritis. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499926/
- Mestre, Z. L., Melhorn, S. J., Askren, M. K., Tyagi, V., Gatenby, J. C., Young, L. L., … & Schur, E. A. (2016). Effects of anxiety on caloric intake and satiety-related brain activation in women and men. Psychosomatic medicine, 78(4), 454.
- Reich, A., Wójcik-Maciejewicz, A., & Slominski, A. T. (2010). Stress and the skin. Giornale italiano di dermatologia e venereologia: organo ufficiale, Societa italiana di dermatologia e sifilografia, 145(2), 213-219.
- Roohafza, H., Bidaki, E. Z., Hasanzadeh-Keshteli, A., Daghaghzade, H., Afshar, H., & Adibi, P. (2016). Anxiety, depression and distress among irritable bowel syndrome and their subtypes: an epidemiological population based study. Advanced biomedical research, 5.
- Smith, M. D., & Maani, C. V. (2021). Norepinephrine. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537259/
- Stanborough, R. (2020, 21 de diciembre). ¿Can Anxiety Cause a Metallic Taste in Your Mouth? Healthline. https://www.healthline.com/health/anxiety/metallic-taste-in-mouth-anxiety
- Thompson, S., & Simonsen, M. (2015). Yawning as a new potential diagnostic marker for neurological diseases. Journal of Neurology & Neuroscience, 6(3).