Stigmatofilie: aantrekking tot piercings en tatoeages

Stigmatofilie: aantrekking tot piercings en tatoeages
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sara Clemente

Laatste update: 27 december, 2022

Er bestaan miljoenen manieren om je lichaam te versieren. En deze versieringen kunnen over het hele lichaam worden geplaatst. Sommige mensen hebben een passie voor piercings en tatoeages. En sommigen voelen zich er zelfs seksueel tot aangetrokken. Dit staat bekend als stigmatofilie.

Mensen met stigmatofilie vinden piercings, tatoeages en littekens zeer aantrekkelijk. Ze houden ervan om te kijken naar en te voelen aan een huid die is versierd met inkt en studs.

De basisprincipes van stigmatofilie

Tegenwoordig is het nemen van piercings en tatoeages een trend die de sociale grenzen overschrijdt en van bijzonder belang is voor adolescenten. Deze recente piek in interesse heeft een licht geworpen op enkele interessante gevallen van stigmatofilie.  Iets dat grotendeels onbekend is bij de algemene bevolking.

Voor mensen met stigmatofilie hoeft iemand alleen maar een bepaalde versiering op zijn lichaam te hebben. Dat alleen al trekt hem aan. Dit betekent echter niet dat ze de neiging hebben om elke getatoeëerde millimeter van de huid van die persoon aan te raken of hun doorboorde oren te kussen.

Het betekent alleen dat ze zich aangetrokken voelen tot de persoon. Sommige mensen voelen zich alleen aangetrokken tot tatoeages of piercings, niet allebei. Als het gaat om mensen zonder tatoeages en piercings, voelen ze zich onverschillig en niet opgewonden.

Meisje met een tattoo dat een voorbeeld is van stigmatofilie

Voor sommigen is stigmatofilie een parafilie

Veel deskundigen beschouwen stigmatofilie als een soort parafilie. Dit is een patroon van seksueel gedrag waarbij de bron van het genot een ongewone zaak, situatie, activiteit of individu is. Voor seksuele opwinding hebben mensen met parafilieën zeer specifieke contexten en elementen nodig.

Sommige psychologen zijn van mening dat de pijn die een tatoeage of piercing met zich meebrengt, datgene is wat mensen met stigmatofilie aantrekt. Met andere woorden, de pijn van anderen zorgt ervoor dat de stigmatofiel zich inleeft…en meer.

Voor anderen is het gewoon ronduit een fetisj

Andere deskundigen zijn van mening dat stigmatofilie vergelijkbaar is met de opwinding die sommige mensen voelen bij voeten en schoenen. Of bij lingerie, maskers, brede heupen of volle lippen. Daarom noemen ze het een fetisj.

Dit perspectief beschouwt tatoeages en piercings niet als noodzakelijk voor het individu om seksuele aantrekking te voelen. Ze kunnen ook volledig bevredigende relaties hebben met mensen wiens lichaam niet versierd is. Wanneer iemand wel tatoeages of piercings heeft, maximaliseert dit simpelweg hun genot.

Kan het gezien worden als een soort seksuele afwijking?

Hoewel de samenleving tot op zekere hoogte stigmatofilie kan afwijzen, is het geen perversie of geestelijke ziekte. De reden hiervoor is dat het de andere persoon geen schade berokkent. Om een ​​psychische aandoening te zijn, moet iets aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste zou de persoon met de stoornis de andere persoon schade toebrengen. Ten tweede zou zijn gedrag aanhoudende angst en leed veroorzaken.

Stigmatofilie brengt geen enkele vorm van schade toe aan de stigmatofiel zelf.  Noch aan de persoon tot wie hij zich aangetrokken voelt. Elk geval is uniek. Maar het is geen vorm van onbedwingbaar verlangen of perversie die alleen bevredigd kan worden door een seksuele daad.

Waarom tatoeages en piercings?

De reden kan antropologisch van aard zijn. Zowel tatoeages als piercings zijn namelijk voorouderlijke gebruiken. In de oude Romeinse tijd droegen de militairen en bewakers van Caesar ringen aan hun tepels. Hier fungeerden ze niet alleen als accessoire, maar waren ze ook een symbool van mannelijkheid en moed.

In andere oude culturen en beschavingen waren tribal tatoeages en oorpiercings nauw verbonden met het concept van schoonheid. Sterker nog, veel ervan waren betrokken bij bepaalde rituelen, vooral die met betrekking tot de adolescentie.

Meisje met een tattoo op haar enkel dat het voorbeeld is van stigmatofilie

Bodyart is een vorm van zelfexpressie

Bodyart is niet alleen een vorm van esthetiek, tatoeages kunnen ook bepaalde gevoelens en ervaringen vastleggen. Ze kunnen van alles vertegenwoordigen.  Van emoties of hoogtepunten in het leven van de persoon tot overtuigingen, religieuze ideologieën of belangrijke mensen of gebeurtenissen.

Bodyart is niet alleen decoratief; het is een manier om de identiteit van de persoon uit te drukken. Het is dus makkelijk om te begrijpen waarom stigmatofielen niet alleen de kleur en het ontwerp van de tatoeage waarderen. Echter ook de inhoud en betekenis ervan. Met andere woorden, tatoeages vertegenwoordigen en drukken uit wat een persoon in zich draagt.

Zoals we eerder al aangaven, elk geval is uniek. Veel mensen die zich aangetrokken voelen tot bodyart, hebben bijvoorbeeld zelf helemaal geen tatoeages of piercings. Het is misschien leuk om te weten dat ieder zijn eigen favoriete lichaamsdeel heeft. Maar de tong, lippen, tepels en geslachtsorganen zijn het populairst.

Als je hart op hol slaat wanneer je iemand ontmoet met tatoeages of piercings … ben je misschien wel een stigmatofiel! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.