'Steun op mij': het prachtige verhaal van Bella en George
Bella is tien jaar oud en lijdt aan de ziekte van Morquio. Als ze erin slaagt om vandaag te lopen, dan is dit dankzij de steun die ze kreeg van haar Duitse dog. Deze geweldige hond werd al vanaf dat hij nog maar een pup was getraind om de benen, het hart en de oprechte vertrouweling te zijn van kinderen met degeneratieve ziektes.
Haar ouders zeggen dat er vrijwel direct sprake was van een band tussen Bella en haar hond George. Hun zielen vloeiden direct samen om het beste team ter wereld te vormen. Hun partnerschap stelt het kind in staat om weer normaal naar school te gaan en de kracht te vinden om door te blijven gaan met de operaties en medische onderzoeken.
In de afgelopen jaren zijn honden uitgegroeid tot de beste therapeuten voor kinderen en volwassenen met medische problemen. Ze zijn geweldige assistenten met bewonderenswaardige loyaliteit en geweldige intelligentie en ze kunnen mensen helpen met het overwinnen van persoonlijke obstakels.
George, een Duitste dog van net iets meer dan anderhalf jaar oud, maakt deel uit van het programma “Service Dog Project”, dat hulp biedt aan mensen met een handicap. Vandaag willen we nog een voorbeeld van de voordelen van dergelijke therapieën met dieren met je delen.
Bella en George: de wereld ontdekken zonder krukken
Bella lijdt aan een zeldzame ziekte. Het syndroom van Morquio veroorzaakt een abnormale ontwikkeling van de botten, met name in de ruggengraat. Toen ze nog maar net tien jaar oud was, was dit meisje uit Massacusetts al aangewezen op krukken en rolstoelen.
Om de gestage vooruitgang van de ziekte tegen te houden, onderging Bella al negen operaties. Daarnaast moest zij elke week in het ziekenhuis worden opgenomen om vervangende therapie te ondergaan die haar lichaam in staat zou stellen om de lange kettingen van suikermoleculen af te breken en haar kwaliteit van leven te verbeteren.
Welnu, het feit dat ze in een rolstoel zat en meer tijd in het ziekenhuis doorbracht dan op school zorgde ervoor dat ze het gevecht opgaf. Haar kracht was op en het was toen dat het ‘Service Dog Project’ in beeld kwam. Dit is een humanitair project waarbij Duitste doggen getraind worden zodat ze mensen met ernstige mobiliteitsproblemen kunnen helpen.
Wat het diertje deed met zijn nobele blik was simpelweg magisch. George lachte terug naar Bella en trok haar weg van haar krukken en rolstoel. Sindsdien gaat het meisje naar school door te steunen op haar hond en elke keer dat ze naar het ziekenhuis moet, gaat George bij haar in bed liggen. Ze zijn onafscheidelijk.
De voordelen van hondentherapie
Humanitaire initiatieven zoals het ‘Service Dog Project’ zouden eigenlijk veel vaker en over de hele wereld plaats moeten vinden. Hoewel honden op grote schaal worden ingezet als therapeutisch vertegenwoordigers van kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap, zijn er meerdere zorggebieden waarin honden ontzettend behulpzaam bewijzen te zijn.
Alzheimer-hulphonden
Ook patiënten met degeneratieve neurologische ziekten kunnen ontzettend veel baat hebben bij het samenleven met honden. Ze helpen ze om het gevoel van eenzaamheid en isolement te beperken. Het contact met honden wekt emoties op bij Alzheimerpatiënten en maakt ze ontvankelijk voor de realiteit.
Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Nebraska voorziet de introductie van hulphonden de Alzheimerpatiënten van een steunpilaar voor het geheugen. De honden verbeteren hun aandachtsvermogen en zorgen ervoor dat ze meer communicatief zijn.
Hulphonden voor kinderen met autisme
Pogingen om therapieën te ontwikkelen met hulphonden voor kinderen met autisme blijken interessant genoeg zeer succesvol te zijn. Hondentherapie geeft een nieuwe draai aan de traditionele strategieën die toegepast worden bij kinderen met autisme. Met honden kunnen ze het aanleren van nieuwe gedragingen vergemakkelijken. De dieren worden niet alleen getraind om de kinderen positief te bekrachtigen, maar ook om ze te begeleiden bij het ‘modelleren’ van bepaalde activiteiten.
Honden zijn geweldig in het opwekken van positieve emoties die het kind met autisme meer ontvankelijk en gemotiveerd maken.
Tot slot zijn we er zeker van dat hondentherapie (en andere dierentherapieën) ons in de komende jaren zal helpen om de levenskwaliteit van vele mensen te verbeteren. De adellijkheid van deze dieren en dat ‘zesde zintuig’ bij het verlenen van assistentie en het opbouwen van een emotionele band met de persoon is zeker iets waar we allemaal van zouden kunnen leren.
Het verhaal van Bella en George is slechts een klein voorbeeld van hoe een dier in staat is om de beste therapeut te zijn voor een kind dat nu de toekomst met nieuwe ogen tegemoet ziet en steun heeft waar ze kracht en hoop uit kan halen.