13 sleutels tot het herkennen van jaloerse mensen
Weet jij hoe je afgunstige mensen kunt herkennen? Afgunst is een complexe emotie die niet alleen invloed heeft op het leven van degene die het voelt, maar ook op dat van degenen die het ondergaan. Het op je rug dragen is uitputtend omdat het inhoudt dat je observeert, vergelijkt, toekijkt en vooral in stilte het gewicht van ongeluk lijdt.
Degenen die het ervaren kunnen destructief handelen om het licht in anderen te dimmen en hun ego te beschermen. In dit artikel bespreken we enkele kenmerken van afgunstige mensen en enkele manieren om jezelf tegen hen te beschermen.
Hoe gedragen afgunstige mensen zich?
Volgens een artikel gepubliceerd in Human Brain M apping (Engelse link) is afgunst soms een negatieve reactie die voortkomt uit iemands gevoel van minderwaardigheid ten opzichte van het geluk van een ander.
Het is een bijzondere emotie. Terwijl de meeste mensen gemakkelijk andere emoties kunnen uiten, durven maar weinigen hun afgunst te bekennen. Onderzoek (Spaanse link) in het tijdschrift Universiteitspsychologie suggereert dat niemand zichzelf graag als zodanig herkent.
Het wordt vaak geassocieerd met kinderachtigheid en gemeenheid en wordt over het algemeen als beschamend ervaren. Daarom hebben mensen de neiging om het te verbergen in plaats van het te uiten.
Het omhulsel waarmee ze het bedekken is ook handig om de onzekerheid en het gebrek aan eigenwaarde dat hen kenmerkt te verbergen. Laten we eens kijken naar enkele sleutels om afgunstige mensen te herkennen.
1. Ze vernietigen de gelukkige momenten van anderen
Er is net iets geweldigs met je gebeurd en zodra je ze erover vertelt, bagatelliseren ze het. De daad van het afleiden van de triomfen is een strategie om de schittering die je hebt uit te schakelen en jezelf op hun hoogtepunt te kunnen plaatsen. Mensen die zo zijn, willen geen concurrenten omdat ze er niet tegen kunnen om overtroffen of overtroffen te worden.
2. Ze bekritiseren in het openbaar
Een andere sleutel tot het herkennen van jaloerse mensen is dat ze je bekritiseren in het bijzijn van anderen. Ze maken meestal vernietigende opmerkingen over je persoonlijkheid of bekritiseren dingen die je hebt gedaan en bereikt. Dat is hun wapen: je op het verkeerde been zetten en je in het openbaar vernederen.
3. Ze vieren met hypocrisie
Sommige afgunstige mensen hebben het moeilijk om te verbergen wat ze voelen. Laten we een voorbeeld geven: Stel je voor dat je succesvol bent geweest in een project en je vertelt dit aan een persoon die jaloers is. Hij zal waarschijnlijk blij met je zijn. Als je echter naar hun uitdrukkingen kijkt, zul je zien dat ze geforceerd zijn: Hun glimlach is onnatuurlijk en nep.
4. Ze vermijden om je steun te geven
Als mensen jaloers op je zijn, vermijden ze om je te helpen de doelen te bereiken die je voor jezelf hebt gesteld. Sterker nog, ze proberen ze stiekem te saboteren. Ze zijn misschien vriendelijk en geïnteresseerd om je te steunen, maar op heel subtiele manieren belemmeren ze het proces.
5. Ze concurreren en strijken de eer op
Een ander teken om jaloerse mensen te herkennen is dat ze altijd concurreren en de eer stelen voor teamoverwinningen. Uitdrukkingen als “zonder mij hadden jullie het niet gekund” komen vaak voor als ze merken dat je het applaus in ontvangst neemt.
6. Ze bemoeien zich met persoonlijke ontwikkeling
In lijn met het vorige punt kunnen ze, in plaats van je te helpen groeien, zich bedreigd voelen en proberen je te saboteren. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren: Je werk in diskrediet brengen, geruchten of roddels verspreiden, de projecten en kansen die op je pad komen boycotten, etc.
7. Ze verdwijnen uit je leven
Jaloerse mensen zijn er niet om de prestaties te zien. Ze houden liever afstand omdat ze er niet tegen kunnen om je te zien slagen. Daarom is het normaal dat ze seizoenenlang uit je leven verdwijnen. Dit komt omdat het geluk dat jij hebt hen herinnert aan jouw ontevredenheid.
8. Ze fluisteren achter je rug
Een andere sleutel tot het herkennen van afgunstige mensen is dat ze kwaad over je spreken als je er niet bent. Ze belasteren je en verspreiden dingen die niet waar zijn of, als dat wel zo is, ze manipuleren ze zodat je er slecht uitziet in het bijzijn van anderen.
9. Ze vergelijken hun prestaties met die van jou
Door constant te vergelijken kunnen ze je waarde afmeten aan wat je hebt of doet. In plaats van zich te richten op hun eigen bestaan, richten ze zich op dat van jou, op zoek naar de voordelen die jij ten opzichte van hen hebt om ook te begeren en na te streven.
10. Ze hebben negatieve wensen voor je leven
De persoon die begeert wat je hebt, zal je waarschijnlijk kwalijk nemen en willen dat je faalt in verschillende aspecten van je leven, of het nu gaat om projecten of relaties. De intensiteit van zijn afgunst zal bepalen op welke gebieden hij je het liefst ziet falen.
11. Ze overdrijven en geven ruchtbaarheid aan hun prestaties
Sommige jaloerse mensen kunnen overdrijven of pronken met hun triomfen om te proberen met jou te concurreren en zich superieur te voelen. Dit is hun manier om de onzekerheid, ontevredenheid en het lage gevoel van eigenwaarde dat ze verbergen te compenseren.
12. Ze vieren mislukkingen
Een ander teken om jaloerse mensen te herkennen is dat ze voldoening ervaren als je een fout maakt. Jezelf zien falen is de perfecte gelegenheid om je superieur te voelen en alle eerdere prestaties te ontkrachten.
13. Ze dragen frustratie met zich mee
Dit gevoel komt niet alleen voort uit het verlangen om een voordeel te hebben ten opzichte van anderen. Jaloerse mensen lijden door hun minderwaardigheidscomplex en frustratie, evenals een laag gevoel van eigenwaarde. Ze hunkeren naar wat anderen hebben en haten de mensen om hen heen omdat ze hebben wat zij willen.
Soms gaan ze zelfs valse vriendschappen aan met degenen op wie ze jaloers zijn om zich op zijn minst “bespat” te voelen met het succes dat ze bij hen waarnemen.
“Afgunst is duizend keer verschrikkelijker dan honger, omdat het geestelijke honger is.”
Wat te doen als je afgunstige mensen in je sociale omgeving hebt?
Als je jezelf omringt met dit soort mensen, kun je in een zeer ongemakkelijke en moeilijke situatie terechtkomen. Hier zijn enkele suggesties die je kunnen helpen.
Bepaal grenzen en dwing ze af
Als de persoon de prestaties die je bereikt steeds minimaliseert en je een slecht gevoel geeft, dan moet je een grens stellen. Dit kan zijn om niet in de buurt van die persoon te komen, hem of haar vragen om je successen niet te ontkrachten, hem of haar vragen om alleen met je te praten als dat nodig is, enz. Als de persoon te giftig is, kun je het beste afstand houden.
Vermijd het delen van je triomfen
Probeer met dit soort mensen niet te praten over de goede dingen die je overkomen, want ze zullen het niet waarderen of je vreugde delen. Wat ze zullen doen is je ongeldig maken en afbreuk doen aan wat je hebt gedaan.
Versterk echte vriendschappen
Omring jezelf met mensen die je echt steunen en je aanmoedigen om te groeien in je persoonlijke en professionele leven. Gezonde vriendschappen op volwassen leeftijd (Engelse link) zullen ervoor zorgen dat je je beter voelt.
Beoefen empathie
Als de persoon zijn gevoelens erkent en bereid is om te veranderen, kan empathie de situatie verbeteren. Als hij of zij daarentegen niet bereid is om te veranderen en er alles aan doet om jou schade te berokkenen, ben jij dat ook niet verplicht.
In deze gevallen is het belangrijk om de emotionele en fysieke integriteit te beschermen en, indien nodig, een zekere afstand te bewaren om schade te voorkomen en niet in hun haatspel te trappen.
Zoek hulp
Als het gedrag van de ander je te veel raakt, moet je hulp zoeken. Je kunt met een vriend, familielid of geestelijk verzorger praten voor begeleiding.
Onthoud dat emotioneel welzijn en lichamelijke en geestelijke gezondheid van het grootste belang zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je goed voor jezelf zorgt ten gunste van een vol en gelukkig leven, omringd door mensen die van je houden.
Omring jezelf met mensen die je waarderen
Afgunst is een complexe en destructieve emotie die interpersoonlijke relaties en emotioneel welzijn kan beïnvloeden. Het komt meestal voort uit vergelijking en minderwaardigheidsgevoelens.
Jaloerse mensen hebben een reeks gedragingen die schadelijk kunnen zijn voor de mensen om hen heen: Ze concurreren en hamsteren op de verdiensten, belasteren, roddelen, saboteren of boycotten processen, bekritiseren en genieten van de mislukkingen van anderen, enz.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze signalen en gezonde grenzen te stellen om je eigen integriteit te beschermen. Het is ook essentieel om jezelf te omringen met mensen die je steunen en oprecht je vreugde en verdriet delen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Dvash, J., Gilam, G., Ben‐Ze’ev, A., Hendler, T., & Shamay‐Tsoory, S. G. (2010). The envious brain: the neural basis of social comparison. Human brain mapping, 31(11), 1741-1750. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6871018/
- Pezirkianidis, C., Galanaki, E., Raftopoulou, G., Moraitou, D., & Stalikas, A. (2023). Adult friendship and wellbeing: A systematic review with practical implications. Frontiers in Psychology, 14, 1-15 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9902704/
- Ramachandran, V. S., & Jalal, B. (2017). The evolutionary psychology of envy and jealousy. Frontiers in psychology, 8, 1-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609545/
- Mola, DJ, Godoy, JC, Reyna, C. (2017). Contenido experiencial y aspectos valorativos asociados a la envidia benigna y maligna en estudiantes universitarios de Córdoba, Argentina. Psicología Univ., 2(16). https://doi.org/10.11144/javeriana.upsy16-2.ceav