Samen op vakantie, hoe houd je het leuk?

Wanneer de zomer aanbreekt, is dit meestal het juiste moment om meer tijd met onze partner door te brengen, maar is dit positief? Hier beoordelen we het.
Samen op vakantie, hoe houd je het leuk?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Julia Marquez Arrico

Laatste update: 23 november, 2023

Zomervakanties zijn een test voor elk stel. Ineens ben je tenslotte niet meer maar een paar uur per dag of in de weekenden samen, maar zit je 24 uur per dag op elkaars lip. Samen op vakantie gaan vereist dan ook enige aanpassing. Het zal of goed gaan, of niet. Dit is afhankelijk van de kenmerken van het stel en de psychologische flexibiliteit van beide partners.

In dit artikel zullen we uitleggen waarom samen op vakantie gaan zoveel problemen kan opleveren, wat de belangrijkste conflicten zijn die stelletjes in de zomer doormaken en hoe je je relatie kunt verbeteren door een paar eenvoudige tips te volgen.

Hebben vakanties meer invloed op stelletjes dan op andere relaties?

Ja, het antwoord is absoluut ja. Koppels hebben bepaalde kenmerken die hen onderscheiden van andere interpersoonlijke relaties. Deze andere soorten variëren van familie, tot vrienden of zelfs collega’s.

Als het gaat om relaties met familieleden, zien we onze relatie met deze mensen als onvoorwaardelijk (wat er ook gebeurt, ze zijn familie). Een relatie tussen een stel is daarentegen voorwaardelijk (we blijven bij elkaar of niet, afhankelijk van hoe het gaat).

Stel is samen op vakantie en maakt strandwandeling

Om al deze redenen is het heel normaal dat mensen geduldiger zijn met familieleden dan met hun partner. Omdat je je onbewust altijd bewust bent van het feit dat je je partner hebt gekozen. Ondertussen is je familie een groep mensen die je gewoon hebt, leuk of niet.

Over het algemeen zijn we veel toleranter tegenover de mensen in onze directe familie (moeder, vader, broers, zussen, neven en nichten, enz), dan tegenover onze partners, van wie we veel meer eisen.

Hoe beïnvloedt samen op vakantie gaan een stel?

De zomer- en vakantietijd brengen enkele zeer belangrijke veranderingen in je routine met zich mee. Gedurende het grootste deel van het jaar heb je planningen, routines, taken (kinderen, werk) en staan jullie als stel op een laag pitje. Je werkt dus meer als een team dan als een stel in een romantische zin.

Zodra de zomer komt, krijgt het koppel ineens de eerste prioriteit, ineens heb je namelijk vrije tijd om samen door te brengen. Jullie stel-zijn wordt dan iets waar je meer tijd en aandacht aan besteedt, wat betekent dat er momenten van wrijving zullen zijn. En als je deze momenten niet op de juiste manier verwerkt, kunnen ze conflicten of problemen veroorzaken.

Probleem 1: ‘Het is alsof mijn partner me irriteert’

Dit probleem doet zich voor omdat je zo gewend bent om je eigen ‘frisse lucht’ in te ademen of je meer zorgen te maken over jezelf en je verplichtingen, dat je nu het gevoel hebt dat je wordt ‘gedwongen’ om een deel van je persoonlijke tijd en ruimte op moet geven voor je partner.

Anders gezegd: je besteedt het hele jaar door weinig tijd aan je partner vanwege je werk, het sociale leven en de kinderen, als je die hebt. Maar als je samen op vakantie gaat bevindt je je in een situatie waarin je veel tijd met je partner doorbrengt. En dit kan even wennen zijn.

Zelfs mensen die veel samen zijn en het hele jaar door goed samenwerken, hebben hun eigen gewoonten en interesses. Je kunt gedurende het jaar in al je individuele behoeften voorzien, maar tijdens zomervakanties, wanneer je meer tijd met je partner doorbrengt, moet je ook rekening houden met zijn interesses en behoeften.

Het is normaal dat je hier wat ongemak mee ervaart. Maar je moet het op de juiste manier verwerken, zodat je je partner niet ziet als iemand die je ‘ergert,’ omdat hij je geen dingen laat doen die je ‘altijd doet.’

“Wanneer de tevredenheid of de veiligheid van een ander net zo belangrijk wordt voor iemand als zijn eigen tevredenheid of veiligheid, dan bestaat er liefde.”
-Harry S. Sullivan-

Stel is samen op vakantie en heeft ruzie

Probleem 2: ‘We maken geen gebruik van onze vakantietijd, we doen niets’

Er zijn stellen die boos op elkaar worden omdat ze het gevoel hebben dat ze geen gebruik maken van hun vakantietijd. Ze blijven thuis, gaan naar een klein stadje om familie te zien of maken misschien een reis die uiteindelijk tegenvalt.

In deze gevallen ontstaat het conflict wanneer beide partners verwachten dat de ander het initiatief neemt om hun vakantietijd in te vullen of activiteiten, wandelingen of uitstapjes voor te stellen.

Wat er soms gebeurt bij stelletjes, is dat een van hen de rol op zich neemt van de persoon die ‘voorstelt en stuurt.’ Dit betekent dat de andere persoon ‘gehoorzaamt en niet tegenwerkt.’ Het kan zijn dat een van de twee het moeilijk vindt om suggesties te doen over de vrijetijdsbesteding op vakantie. Uiteindelijk zal de ander dit dan ook doen.

De problemen ontstaan wanneer de persoon die ‘voorstelt en stuurt’ er genoeg van krijgt om alles te moeten bepalen. Wat er dan gebeurt, is dat alle verantwoordelijkheid voor het benutten van de vakantietijd op de schouders terechtkomt van iemand die niet weet hoe het moet, omdat hij dit nog nooit heeft hoeven te doen.

Beide partners leggen dus alle verantwoordelijkheid voor het indelen van de vakantietijd bij de andere persoon. Maar omdat niemand de controle over de situatie neemt (beiden om hun eigen redenen), verandert hun gezellige vakantie in een tijd van verbittering over wat ze wel of niet kunnen doen.

Dan komt het moment waarop je tegen de ander uitvalt omdat jullie niet naar een of andere plaats zijn gegaan omdat HIJ het niet voorstelde. Of misschien heeft een van jullie het wel naar voren gebracht, maar hebben jullie geen stappen ondernomen om het te doen.

Probleem 3: ‘Ineens merk ik alle slechte dingen op’

Het is normaal dat je houdingen en gedragingen in je partner ziet die je wel en niet leuk vindt. Het is ook normaal om bepaalde verwachtingen te hebben over hoe je partner zou moeten zijn. En hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe normaler het is dat al die ‘mankementen’ die je in diegene ziet je ergeren.

Als je dan ook meer tijd met je partner doorbrengt, zal het lijken alsof dat wat je aan hem irriteert, nog irritanter wordt. In plaats van tolerant te zijn en het te accepteren, maak je jezelf er zo alleen maar nog vatbaarder voor.

Het kan je bijvoorbeeld irriteren dat je partner er lang over doet om ‘s ochtends op te staan. Wanneer dit dan ook gebeurt terwijl jullie samen op vakantie zijn, zal dit je alleen maar nog meer tegenstaan. Dat komt omdat zijn gewoonte kan betekenen dat je ‘s ochtends niets gedaan krijgt.

Of misschien dat je te laat komt op plaatsen die je wilt zien. Of dat je het gevoel krijgt dat je partner je belemmert ​​en je niet ten volle kunt profiteren van je vakantie.

Dit is waar het conflict pas echt ontstaat. Op het moment dat je de kenmerken van je partner die je niet bevallen belangrijker maakt dan alles wat je wel leuk aan hem vindt. We worden allemaal veeleisender naar andere mensen toe wanneer we op vakantie zijn. Het is tenslotte iets waar we het hele jaar op wachten, en waar we tijd en geld in investeren.

Daarom kunnen de frustraties veel hoger oplopen wanneer we samen op vakantie zijn. We willen gewoon dat alles perfect is. En dan is er geen ruimte voor bepaalde vervelende trekjes die we normaal gesproken zonder problemen accepteren.

Is een crisis onvermijdelijk als je samen op vakantie bent?

Absoluut niet. Het is waar dat de zomer veel koppels op de proef stelt. Maar de relatie moet nog steeds gezond en stabiel zijn. Een stel kan dus best ruzie maken als ze samen op vakantie zijn omdat ze ineens veel meer tijd met elkaar moeten doorbrengen, maar dit hoeft geen relatiecrisis in te houden.

De beste manier om een ​​crisis op vakantie te voorkomen, is door aan jezelf te werken. Dit zal je helpen om een ​​betere relatie te onderhouden. Daarom volgen hieronder enkele praktische tips om je relatie juist te verbeteren en te laten groeien terwijl jullie samen op vakantie zijn.

Stel wil niet met elkaar praten

3 tips om conflicten met je partner te voorkomen deze zomer

1. Doe moeite om te zoeken naar de positieve dingen die je leuk vindt aan je partner, en laat hem dat ook weten

Het is erg belangrijk dat je je even met alle vijf je zintuigen concentreert op wat je het leukste vindt aan je partner. Als mensen hebben we de neiging om dingen op te kroppen. En ook om de negatieve dingen groter te maken dan de positieve. Je moet dan ook actief tegen deze neiging vechten om de band met je partner te voeden.

“Volg je hart maar neem je brein mee.”
Alfred Adler

Het is erg belangrijk om je partner te laten weten welke dingen je zo leuk aan hem vindt. Dit zal ook een positief effect hebben op jou. Het zal zo namelijk makkelijker voor je partner zijn om hetzelfde te doen. En als hij jou bijvoorbeeld vertelt dat je er goed uitziet, dan zal dat jou een enorme boost van positieve energie geven. En dit zal jouw beste kanten alleen maar nog meer laten stralen.

2. Werk aan goede communicatie door actief te luisteren en empathie en oogcontact te gebruiken

Communicatie is de belangrijkste factor als het gaat om het correct uiten van meningsverschillen met je partner. En het is een manier voor jou om krachtige en innig verbonden relaties op te bouwen. Om je communicatie effectief te laten zijn, moet je actief luisteren, empathisch zijn en oogcontact houden. Zorg ervoor dat de andere persoon weet dat je een en al oor bent.

Gelukkig stel is samen op vakantie

3. Plan vakanties en zoek naar momentjes waarop ieder even zijn ‘eigen ding’ kan doen

Samen op vakantie zijn betekent niet dat je ook echt alles samen moet doen. Het is heel gezond en positief voor een stel om momentjes te hebben waarop elke persoon even zijn eigen zuurstof kan inademen. Zonder zich zorgen te hoeven maken om de andere persoon.

Weten hoe je alleen moet zijn is het beste recept voor zelfvertrouwen en zelfrespect. En dit zal je relatie alleen maar ten goede komen. Gun jezelf een moment van persoonlijke intimiteit en alleen-zijn. Het zal je helpen om contact te maken met je emoties en persoonlijke behoeften.

Tot slot, vergeet niet dat een relatie een deel van je leven is waar je je hele leven voor moet zorgen. Samen op vakantie gaan zal je relatie op de proef stellen. Maar als je een hechte relatie hebt en er zijn meer positieve dan negatieve factoren, dan hoeft een ruzie echt niet te betekenen dat de dingen niet goed gaan of tot een breuk te leiden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.