Rivaliteit tussen broertjes en zusjes
Rivaliteit tussen broertjes en zusjes is relatief gebruikelijk en normaal bij kinderen. Wanneer er een broertje of zusje bij komt, is de eerstgeborene plotseling niet langer de heerser van het huis. Nu moet hij de troon delen met iemand anders. En diegene lijkt meer aandacht, bewonderende blikken en glimlachen te krijgen. Iemand waarmee hij zichzelf vergelijkt.
Wanneer een kind die begeerde positie verliest waar hij zich zo veilig en geliefd voelde, maakt dit hem bang. Het kind is bang om zijn bevoorrechte plek te verliezen. De plek waar iedereen hem opmerkte, beschermde en liefde schonk. Die veilige liefde begint zich bedreigd te voelen.
Nadat hij onttroond is, begint het kind te denken dat hij niet langer belangrijk is voor zijn ouders. Het liefst wil hij evenveel aandacht krijgen als zijn nieuwe broertje of zusje. Dit is het begin van een eindeloze strijd om aandacht.
Wanneer de geboorte van een broertje of zusje het einde van de wereld is
Wanneer er een jonger broertje of zusje ter wereld komt, begint het eerstgeboren kind zich gefrustreerd en machteloos te voelen. Er beginnen angstige, catastrofale gedachten door zijn hoofd te spoken. Hij begint te geloven dat hij de liefde die hij ooit ontving niet meer verdient.
Nu voelt het alsof hij moet strijden voor die liefde. Hij moet iets doen om terug te keren naar die mate van verwennerij en aandacht die hij voorheen ontving zonder er ook maar moeite voor te hoeven doen.
Normaal gesproken verdwijnt deze jaloezie tussen broers en zussen langzamerhand naarmate ze ouder worden. Maar het wordt een probleem wanneer de jaloezie, die tot op zekere hoogte logisch is, niet verdwijnt en in plaats daarvan alleen maar erger wordt.
Er zijn verschillende variabelen die hier een rol kunnen spelen. In feite is het zelfs zo dat sommige ouders het jaloerse kind uiteindelijk meer aandacht gaan geven. Maar het is nog steeds niet genoeg voor hem. Hij went eraan om zijn zin te krijgen en bepaalde privileges te ontvangen die hij anders niet zouden hebben ontvangen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat elk geval anders is. Sommige kinderen zijn van nature al iets gevoeliger voor jaloezie. Sommige kinderen krijgen alleen driftbuien wanneer er een nieuw broertje of zusje bij komt. Voor sommige kinderen doet de geboorte van een broertje of zusje zich voor op hetzelfde als een emotionele stoornis bij een ouder. Elk gezin en elke situatie is uniek.
De oorsprong van rivaliteit tussen broertjes en zusjes begrijpen
Omdat elk geval uniek is, zal ook de oorsprong van de rivaliteit variëren. Het kan te maken hebben met de persoonlijkheid van het kind, of met de affectieve stijl van de ouders. Het kan ook een gevolg zijn van de emotionele toestand van het gezin op het moment dat de baby arriveert.
Zodra de ouders begrijpen waarom hun eerstgeboren kind zo overstuur is, kunnen ze effectiever reageren. Het kind heeft empathie nodig. Hij heeft zijn eigen emoties en verdient net zoveel respect als iedereen, ongeacht hoe jong hij is. Maar ouders kunnen ook niet toestaan dat die emoties meer leed en chaos in het gezin veroorzaken.
Het kind moet worden gestraft voor zijn woede-uitbarstingen jegens zijn jongere broertje of zusje. Dit kun je doen door hem minder aandacht te geven of door alleen aandacht en goedkeuring te geven voor goed gedrag.
Het is belangrijk om alles wat hij doet dat blijkt geeft van samenwerking en zelfvertrouwen te erkennen, waarderen en versterken. Omdat dit in wezen is waar hij om vraagt. Ook al zegt hij dit misschien niet hardop. Het kind wil zich namelijk veilig voelen en vertrouwen kunnen hebben in zichzelf en zijn omgeving.
Creëer een emotioneel stabiele omgeving
Onstabiele, voortdurend veranderende omgevingen creëren chaos in de emotionele ontwikkeling van een kind. Daarom moeten ouders hun best doen om een gezonde omgeving te creëren. Een omgeving waarin het kind zich veilig kan voelen over hoe geliefd het is. Kinderen leren vaak door imitatie.
Daarom is het zo belangrijk om hen waarden mee te geven die ze kunnen toepassen op hun interpersoonlijke interacties. Waarden zoals solidariteit en blij zijn voor andere mensen. In plaats van de prestaties van hun leeftijdsgenoten met woede en afgunst te bekijken, zullen ze hierdoor inzien dat dit hun eigen veiligheid niet beïnvloedt. Als gevolg hiervan zal hun wereldbeeld verschuiven en gezonder worden. Bovendien zal er minder sprake zijn van rivaliteit tussen hen en hun broertjes of zusjes.
Het zal moeilijk zijn voor het kind om blij te zijn voor zijn broertje of zusje als zijn ouders zijn prestaties negeren. In plaats daarvan zal hij zichzelf voortdurend vergelijken met zijn ‘opvolger.’ Kinderen voelen zich veiliger in een omgeving waar hun positieve eigenschappen worden gewaardeerd, in plaats van een omgeving waar hun fouten voortdurend worden benadrukt. Ouders moeten het gezonde gedrag van hun kinderen loven en proberen onaangepast gedrag dat tot stoornissen kan leiden, te blussen.