Relatiewetenschap: de studie van interpersoonlijke relaties

Het aangaan en onderhouden van relaties is een belangrijke kunst. Het goede nieuws is dat er een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek is die ons vertelt hoe we het correct moeten oefenen.
Relatiewetenschap: de studie van interpersoonlijke relaties
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 17 februari, 2023

We zien menselijke relaties vaak als etherisch en spiritueel. Inderdaad lijken elementen als affiniteit, genegenheid, trouw en romantiek te abstract om logisch en wetenschappelijk gemeten en verklaard te kunnen worden. De waarheid is echter dat alle relaties bemiddeld worden door biologische reacties en cognitieve patronen. De relatiewetenschap bestudeert deze verschijnselen.

De meeste studies in deze discipline richten zich op intieme relaties, met name familie- en partnerrelaties. Psychologen, sociologen, biologen en andere professionals op dit gebied bestuderen echter ook de soorten relaties die niet zo hecht zijn. Bijvoorbeeld die tussen professionele collega’s of kennissen.

De relatiewetenschap (de empirische studie van menselijke relaties) begon aan het begin van de 20e eeuw. Sindsdien heeft het waardevolle bijdragen geleverd aan het begrip van hoe we met anderen omgaan.

Knuffelend stel
Intieme relaties vormen door seksuele passie en frequente, sterke en diverse onderlinge afhankelijkheid.

Relatiewetenschap en haar belangrijkste bijdragen

Dit studiegebied heeft vele vertakkingen. In feite heeft het aanleiding gegeven tot uiterst solide theorieën met belangrijke toepassingen. In feite verschaft het duidelijkheid over de definitie van relaties. Het definieert wat ze zijn, waaruit ze bestaan en hoe ze variëren. Bovendien maakt het onderscheid tussen de verschillende graden van verbondenheid die tot stand kunnen komen:

  • Voor een relatie tussen twee mensen op het meest basale niveau moeten beide partijen van elkaar afhankelijk zijn. Met andere woorden, ze zijn onderling verbonden en beïnvloeden elkaar op de een of andere manier.
  • Als beide partijen elkaar als uniek en onvervangbaar beschouwen, is er sprake van een persoonlijke relatie. Hieronder vallen kennissen, collega’s en familieleden.
  • Hechte relaties worden gevormd wanneer de onderlinge afhankelijkheid sterk, frequent en divers is en lang duurt. In deze categorie vallen ook meer significante banden zoals vriendschappen of bepaalde familiebanden.
  • Wanneer er, naast het bovenstaande, seksuele passie bestaat, zijn dit intieme relaties. Ze omvatten huwelijken, verkering en andere seksueel-affectieve banden.

Naast deze onderscheidingen (die, hoewel ze voor de hand lijken te liggen, de sleutel zijn om de verschillende soorten relaties te begrijpen), geeft het vakgebied van de relatiewetenschap ook nadere informatie (Engelse link).

Banden worden herhaald

Een van de eerste gebieden die door de relatiewetenschap bestudeerd werden, waren familiebanden en ouder-kind ervaringen. Zo zijn bijdragen zoals die van John Bowlby en Mary Ainsworth met betrekking tot de hechtingstheorie cruciaal geweest voor het begrijpen van menselijke banden.

Dankzij deze werken en daaropvolgend onderzoek staat nu vast dat onze primaire banden onze persoonlijkheid, zelfwaardering en vertrouwen in anderen vormen. Nog belangrijker is dat deze in de kindertijd verworven hechtingen meestal stabiel blijven en onze volwassen relaties beïnvloeden. We bouwen onze banden inderdaad op aan de hand van onze relaties met onze ouders.

Relaties zijn transactioneel

Een andere interessante bevinding betreft de transactionele aard van relaties. Dit betekent de manier waarop ze een sociale uitwisseling vormen. In feite evalueren we voortdurend de winst of het verlies dat ze voor ons betekenen. We analyseren de positieve en negatieve kanten van onze relaties en vergelijken die met onze idealen en alternatieve mogelijkheden.

Zo kan het gevoel van tevredenheid in een stel afhangen van hoe ontvankelijk de ene partner is voor de emoties en behoeften van de andere, of van hun vermogen om te communiceren en conflicten op te lossen. Als de algemene beoordeling negatieve resultaten oplevert, is het opgeven van de relatie zeer waarschijnlijk.

Biologische wezens

Er is een tak van de relatiewetenschap die probeert te begrijpen hoe ons gedrag samenhangt met ons verleden en hoe het onze evolutie en overleving heeft beïnvloed. Naast andere aspecten verklaren evolutionaire theorieën de processen van seksuele selectie en de vorming van paren.

De relatiewetenschap herinnert ons eraan dat we door onze biologie zijn geconditioneerd. Onderzoek (Engelse link) heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mannen in veel verschillende culturen de voorkeur geven aan jongere en aantrekkelijkere vrouwelijke partners (vruchtbaarheidssymbolen).

Aan de andere kant zoeken vrouwen oudere mannelijke partners met financiële stabiliteit (om de veiligheid van hun nageslacht te helpen garanderen).

Omgeving is belangrijk

Een laatste relevante bijdrage van de discipline is de studie van hoe de omgeving relaties beïnvloedt en beïnvloedt. We hebben namelijk niet alles in de hand: stressvolle situaties buiten relaties kunnen het moeilijk maken om hoogwaardige banden in stand te houden.

Zo voorspellen (Engelse link) financiële of werkstress, ziekte en andere ongunstige situaties meestal ontevredenheid in relaties en scheidingen. Dit is vooral het geval als de eisen van de omgeving de middelen en capaciteiten van de leden van het paar te boven gaan.

Bovendien oefenen de culturele context waarin een paar is ondergedompeld (met zijn normen, gewoonten en tradities), evenals de familie en de directe omgeving een onmiskenbare invloed uit op het verloop van een relatie. In feite kunnen deze bijdragen tot het mislukken of het opbloeien van een band.

Schoonmoeder en schoondochter kibbelen
Stressvolle en gecompliceerde situaties buiten een relatie kunnen deze negatief beïnvloeden.

Praktische toepassingen van de relatiewetenschap

Het bovenstaande zijn slechts enkele van de inzichten over menselijke verbindingen die onderzoekers uit de relatiewetenschap afleiden. Uiteindelijk onderzoekt deze benadering de opbouw, instandhouding en opheffing van banden, en de biologische, psychologische en culturele redenen die aan deze processen ten grondslag liggen.

Maar naast een beter begrip van waarom we ons verbinden en hoe onze relaties werken, heeft deze discipline ook praktische toepassingen. Het belangrijkste is dat de bevindingen ervan ons kunnen helpen herkennen welke houdingen en gedragingen we moeten veranderen en waarin we moeten investeren als we van succesvolle relaties willen genieten.

Omdat relaties een diepgaande invloed hebben op gezondheid, psychologisch welzijn en kwaliteit van leven, is de zorg ervoor een prioriteit. In dit opzicht kan de relatiewetenschap veel antwoorden en richtlijnen geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and brain sciences12(1), 1-14.
  • Finkel, E. J., Simpson, J. A., & Eastwick, P. W. (2017). The psychology of close relationships: Fourteen core principles. Annual Review of Psychology68, 383-411.
  • Karney, B. R., & Neff, L. A. (2013). Couples and stress: How demands outside a relationship affect intimacy within the relationship. In J. A. Simpson & L. Campbell (Eds.), The Oxford handbook of close relationships (pp. 664–684). Oxford University Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.