Psychologische gevolgen van huiselijk geweld
Misbruik laat altijd diepe littekens achter en soms is het onmogelijk ze uit te wissen. Vooral de psychologische gevolgen van huiselijk geweld zijn behoorlijk diep, in het bijzonder als de schade komt van iemand op wie je verliefd bent.
We moeten eerst het verschil tussen psychische schade en psychologisch geweld vaststellen. Psychische schade is het gevolg van een gewelddadige daad. Het bestaat uit de gevoelens en emoties die worden ervaren onmiddellijk na het misbruik. Psychologische effecten zijn echter indrukken die in je hoofd blijven wanneer psychische schade niet goed is behandeld.
“In een romantische relatie, als ze niet van je houden, verdienen ze je niet, en nog minder als ze je pijn doen. Als iemand je herhaaldelijk pijn doet zonder het te willen, dan verdienen ze je misschien, maar ze zijn niet goed voor je.”
– Walter Riso –
Huiselijk geweld en misbruik binnen een gezin zijn twee soorten geweld die de grootste impact hebben. Er is een diepe emotionele band. Daardoor kan het misbruik vaak heel lang door gaan. Het ergste is dat het misbruik vaak subtiel is of door de omgeving of cultuur wordt getolereerd. Daarom wordt het zelfs niet als een probleem gezien en gaat het soms decennialang door.
Huiselijk geweld
Huiselijk geweld kan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Een van de meest brutale en pijnlijke is het soort dat fysiek geweld met zich meebrengt. Er zijn echter veel soorten misbruik die bijna onzichtbaar zijn voor buitenstaanders.
Huiselijk geweld kan er als volgt uitzien:
- Spot en het belachelijk maken van de overtuigingen, het uiterlijk of de meningen van de misbruikte persoon.
- Voortdurend wijzen op fouten en zeggen dat het misbruikte individu niets goed kan doen.
- Manipulatie zodat ze zich schuldig voelen. De misbruiker geeft hen de schuld dat ze niet aan hun verwachtingen voldoen en straft ze vervolgens met stilte of woede.
- Ontkenning van het misbruik. Als het slachtoffer probeert erover te praten, weigert de misbruiker zijn schadelijke acties toe te geven.
- Isolatie van vrienden en familie. Dit omvat jaloezie en kritiek op vrienden of familie.
De gemeenschappelijke factor in dit gedrag is een verlangen om te controleren. De misbruiker probeert zichzelf altijd op te leggen aan een andere persoon, zelfs als ze dat op een subtiele manier doen. In feite hoeven ze niet te schreeuwen of de ander te beledigen om het als huiselijk geweld te kunnen zien.
De gevolgen van huiselijk geweld
Er zijn altijd psychologische gevolgen van huiselijk geweld. Het laat sporen achter op het lichaam, de geest en het sociale leven van het slachtoffer. Hoewel elk geval uniek is en iedereen anders reageert, zijn de gevolgen min of meer hetzelfde.
De belangrijkste gevolgen van huiselijk geweld zijn onder andere:
- Psychologische gevolgen: voornamelijk schade aan iemands zelfbeeld. In feite hebben mensen met weinig eigenliefde een grotere kans om in de handen van een misbruiker te vallen. Schuldgevoelens en wanhoop komen vaak voor, evenals angst en depressie.
- Lichamelijke gevolgen: slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn, hypertensie en ademhalingsproblemen.
- Sociale gevolgen: in de meeste gevallen isoleren de slachtoffers zichzelf. Ze zien hun vrienden en familie niet meer, voelen zich onwaardig en schamen zich. Natuurlijk proberen ze ook hun partner niet boos te maken, die bijna altijd achterdochtig is over sociale bijeenkomsten.
Het is belangrijk om erop te wijzen dat de situatie voor mishandelde mannen meestal een beetje ingewikkelder is. De maatschappij heeft nog steeds een chauvinistische mentaliteit en het wordt afgekeurd dat een man zijn partner toestaat om hem te mishandelen.
Zodoende verbergen mannen vaak hun misbruik en weigeren zelfs om het aan zichzelf toe te geven. Hierdoor hebben ze een iets grotere kans om gezondheidsproblemen en verslavingen te ontwikkelen als een gevolg van hun verborgen pijn.
Wat moet ik doen?
Huiselijk geweld veroorzaakt veel verwarring, vooral in het begin. Het is gebruikelijk om veel tegenstrijdige gevoelens, houdingen en gedachten te hebben. Je houdt van je partner en je haat hem tegelijkertijd. Je bent geïrriteerd maar tegelijkertijd rechtvaardig je zijn gedrag.
Het is nooit gemakkelijk om het feit onder ogen te zien dat de persoon van wie je houdt ook de bron is van zo’n ernstig probleem. Het is moeilijk om toe te geven dat de enige uitweg misschien is om diegene te verlaten. Dit alles maakt deel uit van de perverse dynamiek van huiselijk geweld.
Het moeilijkste deel om uit dit soort situaties te komen, wat altijd erg schadelijk is, is de eerste stap zetten. De eerste stap is toegeven en accepteren dat je in een gewelddadige relatie verkeert.
Zodra je het hebt geaccepteerd, moet je onder ogen zien dat het niet vanzelf verdwijnt. Daarom moet je om hulp vragen. In het ideale geval zou je op zoek moeten gaan naar een psychotherapeut, omdat er waarschijnlijk zeer diepe problemen mee gemoeid zijn.