Psycho-educatieprogramma's voor zorgverleners
Mensen die lijden aan schizofrenie, autismespectrumstoornis, dementie en andere chronische of degeneratieve ziekten hebben ondersteuning en behandeling nodig. Natuurlijk is het niet alleen de patiënt die hulp nodig heeft. Ook de naasten hebben hulp nodig. Een van de beste beschikbare behandelingen, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de andere mensen in hun leven die als hun verzorgers optreden, is psycho-educatie (PE). Waarom is deze behandeling nodig?
Omdat een groot deel van de zorglast voor de patiënt op de familie rust. In veel gevallen is er maar één verzorger. Sommige studies geven aan dat tot 75 procent van de behoeften van de afhankelijke persoon wordt gedekt door hun familie of andere goede vrienden. Dat is veel steun!
Als je bedenkt dat veel psychische of lichamelijke aandoeningen chronisch van aard zijn, begrijp je waarom het niet alleen zwaar is voor de patiënt. Ook hun verzorger heeft een zware last te dragen.
Problemen voor verzorgers: burn-out
De verzorger kan zich realiseren dat zijn rol noodzakelijk en passend is. Het brengt echter ook veel veranderingen in levensstijl met zich mee en kan een risico vormen voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.
De verzorger is zich misschien niet altijd bewust van de immense stress die hij of zij ervaart. Psycho-educatie kan helpen om juist dit probleem van burn-out bij verzorgers te verlichten.
Burn-out is een complex begrip (Engelse link). In deze context verwijst het naar de moeilijkheden die kunnen ontstaan bij de zorg voor iemand die ziek is. Je zou deze problemen kunnen samenvatten in de volgende lijst.
- De impact van de zorgrol op de verzorger en hun familielid.
- De hele groep fysieke, psychosociale en economische problemen die zich voor de mantelzorger kunnen voordoen.
- De veranderende ervaring door de zorgomstandigheden en de situatie van de mantelzorger.
Behandelingsmogelijkheden: psycho-educatie voor verzorgers
In de afgelopen jaren hebben onderzoekers opgemerkt dat het belangrijk is om PE te gebruiken (Engelse link) om gezinnen te helpen, vooral de primaire verzorger. De nadruk moet liggen op het helpen voorkomen of verminderen van hun stress. Dit helpt om de lasten te verlichten die gepaard gaan met zorgverlening.
Door middel van een gestructureerd programma is het doel om de zorgverlener de vaardigheden en kennis bij te brengen die ze nodig hebben om voor een patiënt te zorgen. Ook leren ze beter voor zichzelf te zorgen. Binnen het scala aan beschikbare psychosociale behandelingen zul je merken dat PE een uitstekende optie is.
Een of meer professionals houden gewoonlijk toezicht op het behandelprogramma. Het programma kan zeven tot 15 sessies duren, die wekelijks of eens in de twee weken plaatsvinden. De verzorger krijgt tussen de sessies door tijd om de geleerde vaardigheden te oefenen. Elke sessie kan één tot twee uur duren. Groepssessies zijn gebruikelijk, en de verzorger kan ze aanvullen met individuele consulten.
Een van de belangrijkste doelen is het verminderen van het stressniveau van de verzorger. Ze leren strategieën en vaardigheden om voor zichzelf te blijven zorgen terwijl ze voor hun familielid zorgen. Ook leren mantelzorgers tijdens de groepssessies beter om te gaan met situaties die zich tijdens de zorg voordoen.
Natuurlijk zullen ze ervaringen kunnen uitwisselen en emotionele steun krijgen. In een PE-behandelprogramma zul je de volgende drie gebieden opmerken, die we hieronder zullen bespreken.
Onderwijs over de ziekte van de patiënt
Zorgverleners zullen leren over het verband tussen afhankelijkheid, ziekte en gedrag. Zo zullen ze begrijpen dat sommige dingen die de patiënt doet een gevolg zijn van de ziekte en niet omdat ze moeilijk willen zijn.
Leren om beter voor de patiënt te zorgen
De verzorgers zullen vaardigheden leren om beter met moeilijke situaties om te gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld werken aan de communicatie met de patiënt of strategieën leren om disfunctioneel gedrag te verminderen.
Ze zullen ook leren hoe ze de fysieke en sociale omgeving van de patiënt kunnen beheren. Dit kan inhouden dat ze weten hoe ze belemmeringen of problemen in de omgeving van de patiënt kunnen onderscheiden en opheffen.
Zorg voor de verzorgers
Door onderwijs en verschillende technieken leert de verzorger beter voor zichzelf te zorgen. Het kan bijvoorbeeld gaan om stressmanagement, technieken voor ontspanning en emotionele verlichting, probleemoplossing, en leren assertief te zijn.
Is psycho-educatie effectief voor verzorgers?
Huidige studies tonen aan dat de effectiviteit van PE-behandelingen relatief is. Dit komt echter meer door de verschillende methoden die gebruikt worden, waardoor het wat moeilijk is om solide bewijs te verkrijgen. Verder onderzoek is nodig om de huidige beperkingen te overwinnen.
Desondanks wordt erkend dat psycho-educatieprogramma’s duidelijke voordelen hebben voor verzorgers, en op hun beurt voor de patiënten. Deze behandelingen kunnen de verzorger helpen disfunctioneel gedrag te verminderen. Dat kan er onder andere toe bijdragen dat de patiënt langer thuis kan blijven wonen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Martín Carrasco , M., Domínguez Panchón , A., González Fraile , E., & Muñoz Hermoso , P. (2011). Programa Psicoeducativo para el manejo de la Sobrecarga en el Cuidador del paciente con Demencia .Madrid: Instituto de Investigaciones Psiquiátricas (IIP) / Fundación Ma Josefa Recio .
- Losada Baltar , A., Montorio Cerrato , I., Fernández de Trocóniz , M., & Márquez González , M. (2006). Estudio e intervención sobre el malestar psicológico de los cuidadores de personas con demencia. El papel de los pensamientos disfuncionales.Madrid : Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO).