Zeven positieve levensveranderende neurotechnologieën
Als je aan de toekomst van de mensheid denkt, denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan de aanwezigheid van geavanceerde technologieën. De vereniging van mensen en machines is inderdaad bijna onvermijdelijk. Het is een idee waar schrijvers als Isaac Asimov, Arthur C. Clarke en Philip K. Dick in veel van hun romans op vooruit liepen.
In zekere zin is die toekomst er al. Niemand van ons kan immers een moment zonder onze technologische hulpmiddelen. Sterker nog, nu kunstmatige intelligentieprojecten als ChatGPT er zijn, zullen onze manieren van werken in de loop der tijd veranderen. Een opmerkelijke vooruitgang in termen van technologie komt vandaag de dag in de vorm van apparaten die rechtstreeks op onze hersenen zijn aangesloten.
Een voorbeeld is Neuralink, bedacht door de zakenman en magnaat Elon Musk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van computer-brein-interfaces. Ze wachten nu op het testen van verschillende chips in mensen. Daarom zullen er binnenkort niet-invasieve neurotechnologieën zijn die een complete revolutie zullen betekenen op het gebied van de geestelijke gezondheid.
Inderdaad, wat ooit sciencefictionmateriaal leek, zal over een paar jaar een hoopvolle realiteit zijn.
“Magie is gewoon wetenschap die we nog niet begrijpen.”
Neurotechnologieën om ons leven te veranderen
We weten dat technologische vooruitgang al oneindig veel voordelen heeft gebracht op het gebied van de geneeskunde. toch lijkt het erop dat er op het gebied van neurowetenschappen en psychische stoornissen tot nu toe geen grote mijlpalen zijn bereikt. Toch bestaan er meer geavanceerde middelen om de hersenen te onderzoeken. Bijvoorbeeld magnetische resonantie beeldvorming (MRI).
De laatste jaren hebben nieuwe technologieën in combinatie met geavanceerde computationele analyse, modellering en kunstmatige intelligentie de zaken veranderd.
We kunnen bijvoorbeeld zien wat er op neurologisch niveau gebeurt bij meerdere psychische aandoeningen. Dit maakt het gemakkelijker om effectievere behandelingen te ontwikkelen. Bovendien kunnen we deze psychische aandoeningen beter begrijpen.
Neurotechnologieën zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid en het potentieel van het menselijk brein. In feite trekt dit gebied steeds meer belangstelling en investeringen van grote bedrijven. We gaan enkele toekomstige ontwikkelingen op dit gebied verkennen die, zoals we al eerder zeiden, niet-invasieve middelen zijn.
Een van de meest veelbelovende neurotechnologieën heeft te maken met craniale stimulatie. Het probeert zelfmoordgedachten bij de jongere bevolking te verminderen.
1. Zoeken naar biomarkers van chronische pijn en depressie
Kunstmatige intelligentie toegevoegd aan elektro-encefalografie (EEG) en Big Data zullen binnenkort betere diagnoses mogelijk maken. Zo zal een patiënt slechts een kapje met verschillende elektroden hoeven op te zetten, om een nauwkeurig beeld van zijn hersenactiviteit te krijgen.
Dankzij deze middelen zullen deskundigen informatie kunnen vergelijken en de precieze patronen van talrijke aandoeningen kunnen verkrijgen.
De ontwikkelingen die het verst gevorderd zijn, hebben betrekking op chronische pijn en depressie. De Technische Universiteit van München (TUM) ontwikkelt bijvoorbeeld Neurotech (Engelse link), een innovatiegebied dat streeft naar betere zorg op het gebied van geestelijke gezondheid.
2. Hersenstimulatie om depressie bij jongeren te behandelen
Diepe hersenstimulatie is een aanpak die al met succes is toegepast bij de behandeling van zware depressie. Er is echter een sector van de bevolking die veel aandacht verdient. Voor hen bieden psychologische noch farmaceutische behandelingen namelijk vaak enige verbetering.
Het gaat om jongeren tussen 16 en 24 jaar met depressie en suïcidaal gedrag. In dit verband hebben deskundigen een apparaat ontwikkeld (Engelse link) dat de dorsolaterale prefrontale cortex stimuleert. Deze techniek, toegevoegd aan cognitieve oefensessies, vermindert de symptomen die samenhangen met depressie.
3. Hulpmiddelen voor de hersenen
Bedrijven als Medtronic, Neuropace en St. Jude Medical hebben technologieën ontwikkeld die de kwaliteit van leven voor veel mensen kunnen veranderen. Hoewel we geneigd zijn alleen te denken aan het Neuralink project van Elon Musk, is de waarheid dat er veel organisaties werken aan specifieke vooruitgang die binnenkort het licht zal zien.
Eén zo’n project is het maken van hersenapparaten die epileptische aanvallen voorkomen. Er zullen ook technologieën zijn die, via continue monitoring, de toediening van bepaalde medicijnen verbeteren in overeenstemming met de behoeften van de patiënt.
Daarnaast zullen patiënten met amyotrofe laterale sclerose (ALS) robotische hulpmiddelen krijgen. Dankzij deze zullen ze tijdens de verschillende fasen van hun ziekte kunnen rijden en meer autonomie hebben.
4. Virtual reality behandelingen voor trauma
Andere neurotechnologieën die al gebruikt worden in psychologische therapie settings zijn die met betrekking tot virtual reality. Ze zijn momenteel uiterst nuttig bij de behandeling van fobieën en dementie, en bij de behandeling van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Binnenkort wordt echter een volgende stap gezet.
Over een paar jaar wordt namelijk een virtual reality technologie in combinatie met hersenstimulatie ontwikkeld om patiënten met een posttraumatische stressstoornis te behandelen. Door het gebruik van geleidelijke sessies zal deze behandeling proberen de negatieve gevolgen van ongunstige gebeurtenissen teniet te doen.
5. Gespecialiseerde cognitieve training videospelletjes
De meesten van ons spelen spelletjes op onze mobiele telefoons om ons geheugen te oefenen. Dit zijn inderdaad nuttige hulpmiddelen voor oudere volwassenen, omdat ze een goede cognitieve stimulatie mogelijk maken. Dit is een belangrijk gebied in de neurotechnologie en het verklaart ongetwijfeld waarom er gespecialiseerde videospelletjes voor dit doel worden ontwikkeld.
Daarom is cognitieve training die de vloeibare intelligentie wil verbeteren, evenals het werkgeheugen, een middel dat binnenkort binnen ons bereik komt.
Videospellen voor het trainen van cognitieve vaardigheden zullen nuttig zijn bij het bevorderen van gezonder ouder worden en het verbeteren van vaardigheden bij kinderen, en ook bij mensen die een neurologisch ongeluk hebben gehad.
6. Apparaten voor concentratie en zelfregulering
In een steeds meer stimulerende en multitaskende wereld staat aandacht bijna op de rand van uitsterven. Bijgevolg is het nu moeilijk voor ons om onze mentale middelen te richten op afzonderlijke activiteiten. Concentratie is vermoeiend en onze geest ontsnapt ons. Dit voedt stress en gevoelens van lage productiviteit.
De wearables of technologie die gedragen kunnen worden alsof het horloges of koptelefoons zijn, zullen binnenkort een ander doel gaan dienen. In feite ontwerpen deskundigen apparaten die onze aandacht verbeteren en rust en emotionele zelfregulering bevorderen. Zal dit het einde betekenen van angst? We zullen moeten afwachten.
7. Brain-computer interfaces
BCI ( Brain-Computer Interface) systemen zijn er al. Ze bestaan uit interfaces die de menselijke geest verbinden met de computer, om zijn gedachten te vertalen en over te brengen naar elektronische apparaten. We weten dat dit misschien klinkt als sciencefiction, maar we moeten analyseren waaruit ze bestaan als we het nut ervan willen begrijpen.
Deze nieuwe technologieën detecteren en decoderen de elektrische activiteit van neuronen. Op hun beurt sturen ze de boodschappen naar een apparaat dat een specifieke actie uitvoert. In feite zijn brein-computer interfaces neurotechnologieën die het herstel van verloren functies vervullen. Dit zou cruciaal zijn voor patiënten met knobbellaesies of die een beroerte hebben gehad.
Conclusie
We hebben vaak de neiging om de risico’s van technologische revoluties te overwegen. Bijvoorbeeld chatbots of kunstmatige intelligentie. Maar, zoals altijd in de wetenschap, ligt de sleutel in het gebruik dat we ervan maken.
Vandaag de dag zijn er bepaalde neurotechnologieën die al deel uitmaken van veel therapeutische en medische settings. Maar in de toekomst zullen er nieuwe en uitzonderlijke middelen zijn met als enig doel onze levenskwaliteit op vele gebieden te verbeteren.
Dit is het beste doel van allemaal, een doel dat, hoewel het vroeger misschien magisch leek, waarschijnlijk eerder werkelijkheid zal worden dan we ooit hadden kunnen denken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Dhami, P., et al. (2022) Neurophysiological impact of theta burst stimulation followed by cognitive exercise in treatment of youth depression. Journal of Affective Disorders. doi.org/10.1016/j.jadr.2022.100439.
- Saha, S., Mamun, K. A., Ahmed, K., Mostafa, R., Naik, G. R., Darvishi, S., Khandoker, A. H., & Baumert, M. (2021). Progress in Brain Computer Interface: Challenges and Opportunities. Frontiers in systems neuroscience, 15, 578875. https://doi.org/10.3389/fnsys.2021.578875
- Spaett, V. (2023). Neurotechnology for Treating Mental Disorders. Research Network Uses Big Data Models to Understand Neural Networks. Research in Bavaria. Technical University of Munich (TUM). https://www.research-in-bavaria.de/neurosciences/neurotech-for-mental-disorder