Panpsychisme: een fantastische theorie over bewustzijn

Panpsychisme is een ontwrichtende theorie die door sommige filosofen en neurowetenschappers naar voren wordt gebracht. Zij stelt voor dat het menselijk bewustzijn slechts een van de vele soorten in het bekende universum is.
Panpsychisme: een fantastische theorie over bewustzijn
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 december, 2022

Panpsychisme is een theorie die beweert dat alles wat bestaat een vorm van bewustzijn heeft. Hieronder vallen dieren en planten, maar ook levenloze voorwerpen. We hebben het hier niet over een vreemde stelling die uit het niets is gekomen, maar over een benadering die is voorgesteld door enkele grote filosofen en neurowetenschappers.

Tegenwoordig is de heersende gedachte dat alleen een hoog ontwikkeld brein, zoals dat van de mens, het verschijnsel bewustzijn kan doen ontstaan. Het panpsychisme deelt dit idee echter niet. In plaats daarvan stelt het voor dat alles wat bestaat een zekere mate van zelfbewustzijn heeft , hoewel het misschien niet hetzelfde is als dat van de mens.

Deze kwestie is controversieel en het debat is nog lang niet voorbij. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele mijlpalen gepasseerd die laten zien dat panpsychisme veel meer is dan een voorbijgaande theorie. Een voorbeeld hiervan is de Cambridge Declaration, waarin het bewustzijn bij dieren uitdrukkelijk werd besproken.

“Alle dieren, van mensen tot regenwormen, zijn bewust.”

Christof Koch, neurowetenschapper-

Silhouet van een vrouw met water
De theorie van het panpsychisme verdedigt dat alles een geweten of ziel heeft.

Panpsychisme

Panpsychisme is een theorie die stelt dat alles waaruit het universum bestaat een soort interne ervaring (Spaanse link) en dus een vorm van bewustzijn heeft. Niet alle panpsychisten zijn echter zo radicaal. Sommigen voeren alleen levende wezens, inclusief micro-organismen, in hun categorieën in. Anderen geloven dat er zelfs enig bewustzijn zit in een zandkorrel.

In feite is dit geen nieuwe theorie. In feite was Thales van Miletus ervan overtuigd dat alles wat bestaat bewustzijn had. Uit dit idee werd de beroemde uitdrukking geboren: “Alle dingen zijn vol goden.” Plato dacht in dezelfde richting, evenals Leibniz, Spinoza en Bertrand Russell.

In de Middeleeuwen beweerde Giordano Bruno dat alles een ziel of een vitaal principe moest hebben. Met de opmars van het positivisme raakte het panpsychisme echter op de achtergrond. In feite won de theorie pas weer aan kracht in de jaren zeventig, met figuren als de filosofen Thomas Nagel en vooral David Chalmers.

Het mysterie van het geweten

David Chalmers is een van de filosofen die het panpsychisme het meest bestudeerd heeft. Hij suggereert dat het bewustzijn, ondanks de vooruitgang, een duister onderwerp blijft waarover we nog veel moeten leren. Hij beweert dat men in het algemeen kan spreken van een ‘gemakkelijk’ probleem en een ‘moeilijk’ probleem met betrekking tot het bewuste.

Het gemakkelijke probleem van het bewustzijn verklaart op wetenschappelijke wijze bewuste verschijnselen. Bijvoorbeeld het identificeren van het moment en de manier waarop het oog een bepaalde kleur opvangt en het waarnemen van de delen van de hersenen die geactiveerd worden.

Het moeilijke is dat er geen manier is om te weten hoe elk subject vanbinnen deze situatie ervaart. Met andere woorden: hoe zie jij de kleur blauw? Is het blauw dat jij ziet hetzelfde blauw dat ik zie?

Chalmers en de theorie van het panpsychisme beweren dat elk individu innnerlijke ervaringen heeft die niet detecteerbaar zijn met wetenschappelijke instrumenten. Dat ‘iets’ dat aan de registers ontsnapt zou het bewustzijn zijn, gezien als een individuele ervaring. De grote Amerikaanse neurowetenschapper Christof Koch gelooft dat alle levende wezens weten dat ze leven.

Oplichtend brein
Veel filosofen en wetenschappers hebben in de loop van de geschiedenis het panpsychisme aangehangen.

Levenloze objecten

Zoals we eerder vermeldden, spreekt het meest radicale panpsychisme van een soort bewustzijn, zelfs in levenloze voorwerpen. Op het eerste gezicht lijkt dit idee absurd, dus waar is het op gebaseerd? Keith Frankish schreef in 2016 een artikel (Engelse link) waarin hij ingaat op dit interessante onderwerp.

Frankish is hoogleraar in het Brain and Mind Program aan de Universiteit van Kreta, Griekenland. In zijn artikel wijst hij erop dat een elektron massa en lading heeft (materie en energie).

Massa wordt uitgedrukt als weerstand tegen versnelling en lading als reactie op elektromagnetische velden. Dit beschrijft wat er met een elektron gebeurt, maar verklaart niet wat een elektron is. Met andere woorden, er is geen manier om te weten hoe je jezelf ervaart.

Panpsychisme is een van die theorieën die we tegensprekelijk noemen. Gezond verstand zegt dat er alleen leven is als er beweging is en dat er alleen bewustzijn is als er denken is in de termen waarin wij dat begrijpen.

Sommige filosofen en neurowetenschappers denken echter dat dit niet zo is. Het lijdt weinig twijfel dat we de komende jaren nog veel over dit onderwerp zullen horen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chalmers, D. J. (1997). The conscious mind: In search of a fundamental theory. Oxford Paperbacks.
  • Gault, R. Panpsychism and the Problem of Consciousness.
  • Jáuregui, C. (1994). Experiencia interna y subjetividad en la refutación kantiana del idealismo problemático. Revista de filosofía DIÁNOIA40(40), 177-187.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.