Paniekaanvallen kunnen zich ook 's nachts voordoen

Paniekaanvallen kunnen zich ook 's nachts voordoen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alicia Garrido Martín

Laatste update: 27 december, 2022

Paniekaanvallen creëren intens ongemak en overweldigende angst. Ze kunnen zich op elk moment voordoen en zijn daarom vaak onverwacht. Vaak is het zo dat er geen directe en voor de hand liggende oorzaak voor is.

Op de een of andere manier is het alsof ons lichaam zich bedreigd voelt, zonder enig reëel gevaar. Ons lichaam reageert alsof onze grootste angsten werkelijkheid worden.

Natuurlijk begrijpt onze geest vervolgens niet wat er aan de hand is. “Waarom? Wat heeft dit allemaal teweeggebracht? Ik was kalm en plotseling voel ik me zo. Ik begrijp het niet.” We kunnen die onverwachte en onvoorspelbare reactie in ons lichaam maar niet bevatten. En dat is angstaanjagender dan wat dan ook.

Paniekaanvallen sluipen naar binnen zonder waarschuwing

Een van de gevoelens die we het minst tolereren, hoewel iedere persoon anders is, is onzekerheid. Onvoorspelbaarheid. Bij paniekaanvallen leidt het onvermogen om ze te voorspellen of de oorzaak ervan te achterhalen vaak tot meer angstgevoelens dan de paniekaanvallen zelf.

Vrouw die regelmatig last heeft van paniekaanvallen

Wanneer we een volledige paniekaanval krijgen, doen er zich allerlei lichamelijke sensaties tegelijkertijd voor, zoals hartkloppingen, zweethanden of een ziek gevoel. Daarnaast ervaren we emotioneel vaak een angst om te sterven, flauw te vallen, de controle te verliezen of gek te worden. Angst grijpt ons vast en dit kan ons volledig verlammen.

We kunnen ook pijn in de borst ervaren. We kunnen duizelig, kortademig en misselijk worden… Soms kan het zelfs zijn dat een soort surrealistische sensatie ons overneemt – dit is een van de meest verontrustende onderdelen van een paniekaanval.

Surrealistische sensaties doen zich vaak voor tijdens nachtelijke paniekaanvallen

Het is alsof we uit ons lichaam stappen en van buitenaf op onszelf neerkijken. We kijken vanuit een afwachtende positie naar onszelf. Dit is een gevoel dat vaak gepaard gaat met verschrikking.

Meisje dat met haar haar over haar gezicht op droog landschap ligt, omdat ze last heeft van paniekaanvallen

Maar wat gebeurt er als we naar bed gaan? Dit zou een rustig moment van de dag moeten zijn. Het moment waarop we onze zorgen opzij kunnen zetten en eindelijk kunnen slapen. Waarop we even niet over onze zorgen na hoeven te denken. We pakken ze in en zetten ze opzij. Tenminste totdat we opnieuw wakker moeten worden.

De waarheid is dat paniekaanvallen ons ook ‘s nachts kunnen achtervolgen. Zonder aankondiging vooraf. Overdag kunnen we onze paniekaanvallen tenminste soms nog voorspellen. Er zijn tekenen die we in de gaten kunnen houden en waar we ons bewust van kunnen zijn. Vervolgens kunnen we naar een veilige plek gaan of de plaats waar we zijn verlaten, als dit bijvoorbeeld in een menigte is.

Wakker worden van nachtelijke paniekaanvallen is verrassend en abrupt

Nachtelijke paniekaanvallen zijn daarentegen volledig onvoorspelbaar. Ze doen zich meestal voor de REM-fase voor. Daarom zijn we ons er pas van bewust wanneer we wakker worden. Dit ontwaken is altijd heel plotseling.

Ons lichaam kan zoveel angst verzamelen dat het kan voelen alsof het explodeert door paniekaanvallen. Er zijn mensen die zeer veel stress ervaren en die stress uiten door middel van nachtelijke paniekaanvallen. Net wanneer ze niet meer op hun hoede zijn. Daarom is het zo verrassend en angstaanjagend wanneer ze merken dat ze een nachtelijke paniekaanval ervaren.

In de meeste gevallen worden ze doodsbang wakker, zonder te begrijpen wat er met hen aan de hand is. Elke seconde lijkt wel een eeuwigheid te duren. De angst die ze ervaren raakt vermengd met een gevoel van vreemdheid en surrealisme. Dit komt omdat het natuurlijk nog steeds midden in de nacht is.

Goede slaapgewoonten kunnen helpen om nachtelijke paniekaanvallen te voorkomen

Om je nachtelijke paniekaanvallen te stoppen, moet je beginnen door de angst die je overdag ervaart te behandelen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te werken aan elke ‘fobie’ die aan het einde van de dag en wanneer we onze slaapkamer betreden de kop opsteekt. Nachtelijke paniekaanvallen kunnen ervoor zorgen dat we bang worden om te gaan slapen. En dit is een angst die we zeker moeten bestrijden.

Meisje dat in een kleedkamer zit en last heeft van paniekaanvallen

Door echter de juiste gewoontes te ontwikkelen, kun je ook betere slaapgewoonten creëren. Het is de bedoeling dat je alles elimineert dat je nachtrust zou kunnen verstoren. Eten vlak voor het slapengaan of films of tv kijken net voor het slapengaan zijn dingen die soms onaangename gevoelens veroorzaken die in ons lichaam worden opgeslagen.

Je kunt altijd deze voorzorgsmaatregelen treffen om voorgoed afscheid te nemen van nachtelijke paniekaanvallen. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat deze paniekaanvallen zich grotendeels voordoen vanwege de stress, angst of zenuwen die we in ons dagelijks leven doorstaan. Als je observeert wat er overdag gebeurt, kun je misschien een hele waardevolle aanwijzing krijgen over hoe je deze nachtelijke aanvallen, die jou als monsters kunnen achtervolgen, kunt gaan bestrijden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.