Ontdek de vijf typen vrijgezellen
We vinden het altijd hartstikke interessant om relaties te analyseren, maar wat gebeurt er wanneer we vrijgezel zijn? Vrijgezel zijn definieert ons ook. Het zegt iets over ons, over hoe het met ons gaat, hoe we de wereld waarnemen en – natuurlijk – hoe we relaties zien.
Er zijn mensen die ervoor kiezen om in een relatie te zijn. Anderen daarentegen kiezen ervoor om vrijgezel te zijn. Van deze laatste mensen wordt vaak gedacht dat ze vrijgezel zijn omdat niemand ze wil. Dit is echter niet altijd het geval. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand vrijgezel is.
Misschien heeft diegene een slechte relatie achter de rug en is hij veel gelukkiger nu hij alleen is. Of misschien wil hij vrijgezel zijn omdat hij gewoon vrijgezel wil zijn, omdat ook vrijgezel zijn bepaalde voordelen biedt die in zijn ogen misschien wel opwegen tegen de voordelen van het hebben van een relatie.
Laten we niet vergeten dat veel mensen vrijgezel zijn nog altijd zien als een onnatuurlijke staat die niet met opzet tot stand is gebracht. Niet iedereen is het hier echter mee eens.
Vandaag zullen we vijf verschillende typen vrijgezellen bespreken waar je je misschien wel mee kunt identificeren. De redenen voor hun vrijgezelle toestand zijn verschillend. Elk van deze redenen draagt tenslotte een ervaring in zich die ervoor gezorgd heeft dat de persoon tot het besluit gekomen is om vrijgezel te zijn.
1. Mensen die vrijgezel zijn vanwege slechte ervaringen
Dit eerste type omvat iedereen die besloten heeft om een relatie te beëindigen vanwege slechte ervaringen en in plaats hiervan verder te gaan en zich op zichzelf te richten. De gedachte aan een andere partner alleen al zorgt voor een gevoel van afwijzing en zelfs vermoeidheid.
Over het algemeen hebben deze mensen ontzettend moeilijke ervaringen achter de rug. Misschien heeft hun partner hen bedrogen, verwaarloosd of mishandeld.
We kunnen niet ontkennen dat dergelijke situaties hun stempel drukken op degene die ze moest doorstaan. Soms kunnen ze zelfs philofobie veroorzaken, een sterke angst om verliefd te worden op iemand.
2. Mensen die vrijgezel zijn vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen
Sommige mensen hebben een dusdanig gebrek aan zelfvertrouwen dat het ervoor zorgt dat ze zichzelf in alle aspecten van hun leven onderwaarderen, dus ook op liefdesgebied. Ze denken dat ze het niet waard zijn om bemind te worden en dat de persoon die besluit aan hun zijde te staan slechts zijn tijd aan het verspillen is.
In veel gevallen geloven ze dat ze niet aantrekkelijk genoeg zijn om leuk te worden gevonden door een ander. En dus kiezen ze ervoor om niet voor zichzelf te zorgen en zich te verbergen voor anderen. Misschien zijn ze ook ontzettend verlegen, waardoor ze zelfs in staat zijn om potentiële kandidaten af te wijzen.
Het enige wat ze met deze houding echter bereiken is dat ze zichzelf beroven van hetgeen ze werkelijk willen. Deze vorm van vrijgezel zijn kan dan ook als de ergste vorm worden beschouwd. Het is tenslotte geen vrijwillige keuze, maar een gevolg van de negatieve manier waarop iemand zichzelf waarneemt.
3. Mensen die vrijgezel zijn omdat ze onafhankelijkheid willen
Vrijgezelle mensen die op hun onafhankelijkheid gesteld zijn houden ervan om vrij en ongebonden te zijn, en een relatie past dan ook niet in hun plaatje. Ze houden ervan om de ruimte te hebben, het delen van deze ruimte is dan ook niet iets wat ze graag doen. Of het nu gaat om hun huis, auto, of ruimte in de zin van tijd voor zichzelf, zich niet te hoeven verantwoorden, geen relatieverplichtingen etc.
Dit type vrijgezel kan echter worden onderverdeeld in twee verschillende gerelateerde subcategorieën die een gevolg zijn van deze behoefte aan onafhankelijkheid:
- Zelfvoorzienende vrijgezellen: Deze mensen zijn van mening dat ze zelfvoorzienend zijn en niemand anders nodig hebben om iets anders toe te voegen aan hun leven. Ze staan dus volledig onverschillig tegenover het idee van het hebben van een partner. Deze mensen brengen over het algemeen veel tijd alleen door, maar wel omdat ze dit willen. Hun gewoonten zijn zo op zichzelf gericht dat ze het hele idee van het hebben van een relatie tegenspreken.
- Geïsoleerde vrijgezellen: Ook voor deze mensen kan gelden dat het hun gewoonten zijn die ervoor zorgen dat ze vrijgezel zijn, in dit geval zijn ze echter niet gesteld op de eenzaamheid die hiermee gepaard gaat. Dit type vrijgezel wil met zijn dynamiek breken, hoewel hij dit ontzettend moeilijk vindt. Hij heeft zo lang geïsoleerd geleefd dat er sprake is van een gebrek aan bepaalde sociale vaardigheden die nodig zijn om zich tot anderen te kunnen verhouden.
4. Mensen die vrijgezel zijn omdat ze trouw vasthouden aan bepaalde ideologieën
Sommige mensen houden er bepaalde ideologieën op na die vereisen dat ze vrijgezel blijven tot de omstandigheden voor een relatie juist zijn. Dit heeft veel te maken met de visie die ze hebben op de wereld en relaties in het algemeen. Dit alles is van invloed op hun relaties.
Religie is bijvoorbeeld een ontzettend sterke ideologie. Soms kan het mensen aanmoedigen om vrijgezel te blijven tot ze de juiste partner vinden. Dit is vaak een behoorlijk moeilijke missie, aangezien hun partner idealiter dezelfde visie op relaties moet hebben als zijzelf.
In het geval van verschillen, zal er druk worden ervaren vanuit de ideologie en vanuit datgene waarnaar ze werkelijk verlangen. Angst, bezorgdheid en stress zullen ongetwijfeld opdoemen in situaties waarin mensen vrijgezel blijven om deze redenen.
5. Pessimistische vrijgezellen
Het vijfde en laatste type vrijgezel is de pessimistische vrijgezel. Deze vrijgezellen zien de wereld van relaties als een grauwe en donkere plek. Dit betekent niet dat ze het niet leuk vinden om een relatie te hebben. Ze geloven er vaak alleen niet in dat een relatie hen iets te bieden heeft.
Ze geloven vaak dat mensen het zichzelf aanpraten dat het hebben van een relatie hen gelukkig maakt en voordelen biedt. Vanaf een afstand bekeken vinden ze relaties echter ‘onzin’.
Pessimistische vrijgezellen kunnen ook degenen zijn die geloven dat ze nooit iemand zullen vinden die hen werkelijk aanvult. Hoewel deze mensen vaak killer zijn, leven ze ook met een verschrikkelijk gewicht op hun schouders en een gevoel dat er geen hoop voor ze is wanneer het aankomt op relaties.
Over het algemeen willen we benadrukken dat onze ervaringen, overtuigingen en kijk op de wereld onze relaties ontzettend veel beïnvloeden. Natuurlijk is vrijgezel zijn niet iets slechts, zolang het maar niet het gevolg is van een gebrek aan zelfvertrouwen.
Vrijgezel zijn is absoluut een geldige keuze. Bovendien zijn er genoeg mensen voor wie het hartstikke goed zou zijn om vrijgezel te leren zijn om te vermijden dat ze afhankelijk worden van anderen. Op deze manier leer je om tijd door te brengen met jezelf, leer je jezelf kennen en van jezelf afhankelijk te zijn.
Ken jij nog andere typen vrijgezellen? Deel het met ons!