Niemand geneest zichzelf door anderen te kwetsen

Niemand geneest zichzelf door anderen te kwetsen

Laatste update: 30 oktober, 2018

Niemand die gekwetst is geneest zichzelf door anderen te kwetsen. Zeker niet door het op de mensen van wij hij houdt te projecteren. Het is echter wel mogelijk dat we onszelf in deze situatie vonden ondanks dat we dit wilden, of zonder dat we dit merkten.

Het is vervelend als je je rot voelt over jezelf, maar het is nog vervelender als je je ervan bewust wordt dat je jezelf projecteert door spanning te creëren. Dit wordt dan een soort verdedigingsmechanisme.

We projecteren de frustratie en pijn die we binnenin ons dragen op anderen omdat we geloven dat, wat er ook gebeurt, ze ons toch wel zullen vergeven.

Denk er maar eens over na: voel jij je niet rot als je iemand uit je leven hebt verbannen als resultaat van een emotionele blokkade waar je niet aan kon ontsnappen? Of heeft iemand jouw zo ernstig gekwetst dat je muren om jezelf hebt gebouwd om iedereen buiten te houden?

“Open je hart en wees niet bang dat het zal breken. Gebroken harten genezen. Beschermde harten veranderen in steen.”

-Anoniem-

Ons hart is een van onze meest waardevolle organen, en we zien het als de representatie van ons emotionele centrum. We moeten er goed voor zorgen.

Dat is waarom het niet gezond is om je hart af te sluiten, want als je dit doet, en het bovendien ook de kou binnen laat, heb je ook alleen maar kou te geven. Als we lijden, moeten we genezen. Als we dit niet doen lopen we het risico anderen te kwetsen.

Het genezingsproces vindt binnenin ons plaats

Als we van buiten ontploffen op welke manier dan ook, doen we dit niet door een prikkel van buitenaf, maar omdat er een wond binnenin ons open barst. Stel je voor dat je valt, en je doet jezelf pijn. Maar je negeert het, en maakt het niet schoon en verzorgt de wond niet. Wat gebeurt er dan?

Eenzaam meisje

Ten eerste kan het geïnfecteerd raken, waardoor het moeilijker te herstellen is. Of iemand kan er per ongeluk tegenaan stoten. Dan doet het pijn, en reageren we op een negatieve manier naar degene die ons heeft aangeraakt. Ondanks dat die persoon niet het probleem is, maar ons onvermogen om voor onze wond te zorgen.

“Iedere keer dat een persoon een ander kwetst, doet hij dit vanuit zijn eigen wonden. Hoe dieper, hoe schadelijker.”

-Miguel Ángel Núñez-

Het hart moet de vervelende situatie accepteren. Het grootste gedeelte van het genezingsproces draait om het begrijpen van de oplossingen voor het probleem waar het aan lijdt. Het reflecteren op die situatie die we achter ons willen laten vraagt veel inspanning.

Als je jezelf hier niet volledig aan wijdt, kan het voelen alsof de situatie voorbij is, maar in werkelijkheid zal het er nog steeds zijn en ons ervan weerhouden vooruit te komen.

Waarom jezelf proberen te genezen door anderen te kwetsen?

Theoretisch zou het geweldig zijn als iedereen dit in gedachte zou houden: als de mensen in mijn leven er zijn, is dat omdat ze van me houden en het fijn vinden om te zien dat ik gelukkig ben. Het is oneerlijk om anderen te kwetsen door mijn slechte stemming of mijn poging te genezen.

We hebben het al vaker gehad over De kleine prins, en hier willen we dit boek graag nogmaals aanhalen. Hoewel de eerste reactie van ieder dier is om zich te verdedigen als het wordt gekwetst, willen niet alle mensen ons pijn doen. Ze zijn ook niet verantwoordelijk voor wat er in ons leven gebeurt.

“Het is gekkigheid om alle rozen te haten omdat een doorn je heeft geprikt. Om je dromen op te geven omdat er eentje niet uit is gekomen.”

-De kleine prins-

Een somber meisje

Door geen nieuwe relaties aan te willen gaan of muren om ons heen te bouwen, zullen we niet genezen, en we zullen ook niet voorkomen dat we niet opnieuw gekwetst zullen worden. Het heeft geen zin om anderen te kwetsen die ons hebben geholpen, en ook niet om het probleem te ontkennen. Vraag jezelf af of dit met jou aan de hand is.

Verwen jezelf! Je verdient het

Als jouw antwoord op de vorige vraag ja is, moet je jezelf eens echt gaan verwennen. Alleen door voor jezelf te zorgen, jezelf een kans te geven, naar jezelf te luisteren, jezelf te waarderen en van jezelf te houden, zul je een gelukkig leven leiden, in harmonie met anderen.

We verdienen het om nee te zeggen als dit nodig is. We moeten ons hart leren om fouten te maken, om de bodem van de put te bereiken en weer naar boven te klimmen, want zo ontstaat er een emotionele balans.

We reguleren onze goede en slechte ervaringen. Probeer de hoofdregel te veranderen: als we om anderen geven, geven we om onszelf, maar we moeten nooit stoppen met voor onszelf te zorgen.

Meisje tekent een hart

Anderen kwetsen omdat wij door iemand gekwetst zijn is slecht gedrag dat niets oplost. Denk eraan dat een hart niet weet wat het met haar pijn moet doen. Als het anderen kwetst in plaats van zichzelf te genezen zal het zichzelf alleen maar meer schade aan doen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.