Neuromarketing: de neurowetenschap van dingen kopen

Neuromarketing is een vakgebied dat onderzoek doet naar de rol die onze onbewuste beslissingen spelen wanneer we winkelen.
Neuromarketing: de neurowetenschap van dingen kopen
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Wat is neuromarketing? Er zijn verschillende dingen die onze persoonlijkheid vormen. Onze herinneringen en gedachten beïnvloeden de beslissingen die we nemen en bepalen wie we zijn als mens.

Dit is de reden waarom veel bedrijven proberen toegang te krijgen tot de instinctieve delen van onze hersenen om ons hun producten te laten kopen. Dit wordt neuromarketing genoemd, ofwel de neurowetenschap van dingen kopen.

Wanneer een groot bedrijf wil weten of een van zijn producten succesvol zal zijn, doet het marktonderzoek. Het bedrijf voert dit uit om een ​​idee te krijgen van het aantal mensen dat het product zou kunnen kopen.

Deze onderzoeken houden uiteindelijk altijd wel verband met psychologie of neurowetenschap. Waarom koop je het ene en niet het andere? Welke rol speelt jouw persoonlijke ervaring in die beslissing? Zijn er stimuli die ons ontvankelijker maken voor reclame? Hoe reageren we op verschillende soorten advertenties?

Het beantwoorden van deze vragen, en vele andere, is het doel van neuromarketing. Veel mensen zijn het onderwerp gaan bestuderen, wetenschappers zoals Paul Zack, Tim Pethick en Néstor Braidot. We baseerden ons artikel op hun studies.

Neuromarketing: het vakgebied dat de beslissingen en emoties bestudeert die een rol spelen wanneer we dingen kopen

De wetenschappers die we zojuist hebben genoemd, hebben allemaal de onderbewuste kant van marketing bestudeerd. Braidot is bijvoorbeeld een expert in neurowetenschap. Pethick richt zich meer op de emotionele kant van marketing. En Zack bestudeert wat er in onze hersenen gebeurt tijdens het besluitvormingsproces.

Toch passen al hun verschillende specialisaties binnen het gebied van neuromarketing en onze koopbeslissingen. Ze hebben hetzelfde doel: uitzoeken wat er in ons hoofd gebeurt wanneer we iets kopen. Op die manier kunnen ze advertenties aanpassen aan de persoonlijkheid, behoeften en emotionele toestand van een persoon.

Hersenen omringd door felle kleuren

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat we de meeste van onze beslissingen onbewust nemen. Met andere woorden, er zijn veel verborgen factoren die een rol spelen in het proces.

Als we deze kennis toepassen op moderne marketing, wordt het duidelijk dat onze emotionele kant een grote rol speelt in onze winkelervaring. Het is geen rationeel proces. Daarom hebben we ook verschillende meningen over verschillende merken, zelfs al verkopen ze dezelfde producten.

Wat is het doel ervan?

In feite is het doel van neuromarketing om alles wat verband houdt met de koopervaring te analyseren. Onderzoekers gebruiken verschillende vragen en scenario’s om erachter te komen welke behoeften de klant heeft en welke marketingactiviteiten het meest effectief zijn om hem dingen te laten kopen.

Ze willen dan ook leren hoe onze aankoopbeslissingen kunnen worden beïnvloed. Dit doen ze door het oorzakelijk verband tussen ons gedrag en onze geest te bestuderen. Als je erover nadenkt, is dit volkomen logisch. Veel bedrijven zijn tenslotte afhankelijk van onze beslissingen als het aankomt op hun succes.

De grootste bedrijven besteden tonnen geld aan experts en neurowetenschappers die de consumentenbelangen voor hen analyseren. Inzicht in ons besluitvormingsproces helpt hen perfect op maat gemaakte marketingstrategieën op te stellen.

Man winkelt via zijn telefoon

De regels van neuromarketing

Maar wat zijn de basisregels van neuromarketing? De experts van Envíalo Simple, een Spaans bedrijf, schetsten er drie:

  • Een aangename omgeving: online of persoonlijk, je wilt dat je klanten zich op hun gemak voelen en niet willen vertrekken. Hoe uitnodigender de omgeving, hoe groter de kans dat ze terugkomen.
  • Innovatie: je kunt niet voor altijd dezelfde strategieën blijven gebruiken, ook al werkten ze in het verleden nog zo goed. Naarmate de consumententrends evolueren, verandert de markt. Je moet dus ook je strategieën veranderen.
  • Stimulatie: een goede strategie moet ook sensorische stimulatie inhouden. Dat betekent het gebruik van zicht, smaak, gehoor of zelfs aanraking en geur indien mogelijk. Het doel is om een ​​positief gevoel te creëren. Op die manier zullen de hersenen van klanten het product of de verkoopomgeving met positieve herinneringen verbinden.

Er bestaan al genoeg reclamecampagnes die gebaseerd zijn op ons begrip van het onderbewustzijn. Had je ooit gedacht dat we neurowetenschap en psychologie op deze manier zouden gebruiken? Misschien vind je het ergens een beetje eng, maar het is moeilijk te ontkennen dat het fascinerend is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.