Moeilijke relaties: herinterpreteer je verhaal
Mensen zijn sociale wezens. Ze zouden dus geen gezond leven kunnen leiden als ze zich niet verbinden met andere mensen. We beginnen met socialiseren tijdens de kindertijd en worden onderdeel van sociale groepen die veranderen en in de loop van tijd groeien. Deel uitmaken van een sociale groep leidt tot allerlei relaties, inclusief moeilijke relaties.
Wie heeft er niet een moeilijke relatie gehad met een partner, een familielid of een vriend? Hoewel het gemakkelijk is om te denken dat deze personen alleen maar obstakels in je leven vormen, zou het productiever zijn om ze in plaats daarvan als uitdagingen te beschouwen.
We kunnen niet ontkennen dat het leven één grote uitdaging is. Tijdens je leven heb je te maken met verschillende fasen, cycli en relaties.
Wanneer mensen zich tot elkaar verhouden, elk met hun eigen bagage, persoonlijkheid, temperament, omstandigheden en dromen, lijkt het bijna op een ambitieus psychochemisch experiment. Hoewel je altijd met anderen hoopt op te schieten, loopt het niet altijd zoals we willen.
Vonken of vuur
Wanneer je met iemand een relatie begint, of die nu romantisch, professioneel of platonisch is, voel je een soort vonk. Door die verbinding voel je je levend, geliefd, bewonderd en gerespecteerd. Soms verandert die vonk echter in een brand.
Soms lijkt het erop dat je niets aan een moeilijke relatie kunt doen. Spanning bouwt op en leidt tot defensieve houdingen en argumenten.
Een andere manier om met moeilijke relaties om te gaan
In boeken en films heeft elke hoofdrolspeler zijn eigen dynamische persoonlijkheid, gevoelig voor de evolutie van de plot. Situaties zullen zich voordoen en er ontstaan conflicten, meestal uitgelokt door de tegenstander.
Deze antagonisten spreken meestal het perspectief van de hoofdrolspeler tegen. Ze dwingen hem in situaties waarin hij zijn beste middelen en vaardigheden moet gebruiken.
Het leven is niet zo heel anders. Speel de hoofdrolspeler in je eigen leven en kijk of je kunt identificeren wie je tegenstanders zijn. Wat voor uitdagingen representeren zij? Hoe kun je die obstakels overwinnen om een beter persoon te worden?
Slachtoffers of helden in moeilijke relaties
Er zijn altijd twee wegen om uit te kiezen als het gaat om het omgaan met moeilijke relaties. Je kunt medelijden met jezelf hebben en het slachtoffer spelen of je kunt proberen om een empowerende oplossing te vinden.
Het gaat er niet om om je tegenstander te confronteren. In plaats daarvan gaat het om het analyseren van je eigen gedrag om te proberen erachter te komen wat je tot deze situatie heeft geleid.
Onzekerheid helpt niet als het gaat om het omgaan met moeilijke relaties. Om op het pad van de held van je verhaal te beginnen, moet je eerst beginnen met zelfwaardering en zelfrespect.
Eenvoudige zinnen zoals “als je zo tegen mij blijft praten ga ik weg,” weerspiegelen een krachtige en dappere houding. Je tegenstanders hebben meestal macht over je omdat ze je raken waar het het meest pijn doet.
Je reacties begrijpen
Een heel belangrijk onderdeel van je psychologische ontwikkeling is begrip, genezing en het veranderen van je reacties op emotionele wonden. Veel therapeuten geloven dat je onbewust de mensen aantrekt die de beste en slechtste eigenschappen van je ouders hebben. Daar is een reden voor.
Het is een onbewuste reactie op een diepgewortelde behoefte om problemen op te lossen die je niet met je ouders kon oplossen. Veel mensen worstelen om bewondering en respect te krijgen van een kritische en strikte ouder.
Als je merkt dat je moeilijke relaties een patroon volgen met autoriteitsfiguren, kunnen je tegenstanders een dominante ouder vertegenwoordigen die nooit tevreden met je was.
Therapeuten gebruiken vaak dit spel van protagonist/antagonist om hun patiënten te helpen met persoonlijke ontwikkeling. Het is een persoonlijke oefening waarbij je je personage en je tegenstander vindt.
Anders dan de verhalen in boeken en in films, zijn je tegenstanders echter geen demonische of echt slechte mensen. Ze zijn meestal net als jij, met hun eigen angsten, verwachtingen, emoties en verworven gedragspatronen. Ze zijn kwetsbaar en zwak, net als iedereen.
Leraren van geduld
Als je besluit het pad van de held te volgen om met je moeilijke relaties om te gaan, zul je je tegenstanders als je leraren gaan beschouwen. Je zult denken dat ze er zijn om onder andere geduld, moed, mededogen en flexibiliteit te leren.
In werkelijkheid kun je deze moeilijke relaties gebruiken om je personage en emotionele welzijn te verbeteren. Als je aan die dingen werkt, kun je slapende gebieden ontwikkelen en verbeteren. Je zult ook vergeten of genegeerde hulpbronnen herontdekken.
Krachtige vragen
Persoonlijke coaches gebruiken veel krachtige vragen om hun klanten te helpen. Als je te maken hebt met moeilijke relaties, kun je jezelf enkele goede vragen stellen. Ze helpen je je beoordelingsvermogen te ontdekken.
Als je een boek over je eigen leven zou schrijven, analyseer dan de personages die je onderweg tegenkomt. Vraag jezelf af wie je tegenstanders zijn en wat hen zo uitdagend maakt.
Vraag jezelf af waarom je het personage in kwestie kiest. Normaal gesproken helpen antagonisten protagonisten op een bepaalde manier te evolueren en te verbeteren.
Een andere goede vraag is wat voor soort vaardigheden of deugden je kunnen helpen met je moeilijke relatie. Tijdens coachingssessies zijn de deugden waar therapeuten het vaak over hebben assertiviteit, veerkracht, moed, mededogen, geduld en zelfbewustzijn.
Als je de auteur van je eigen verhaal wilt zijn, moet je misschien eerst gaan zitten en het script herschrijven. Bekijk de situaties in je leven en je moeilijke relaties daarom vanuit het perspectief van een buitenstaander.
Dit kan je helpen te begrijpen wat er aan de hand is en je aanwijzingen geven over het oplossen van je problemen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Heffernan, M. E., Chong, J. Y., & Fraley, R. C. (2018). Are People Attracted to Others Who Resemble Their Opposite-Sex Parents? An Examination of Mate Preferences and Parental Ethnicity Among Biracial Individuals. Social Psychological and Personality Science. https://doi.org/10.1177/1948550618794679
- Harding, D. J., Dobson, C. C., Wyse, J. J., & Morenoff, J. D. (2017). Narrative change, narrative stability, and structural constraint: The case of prisoner reentry narratives. American journal of cultural sociology, 5(1), 261–304. doi:10.1057/s41290-016-0004-8
- Schneiderman, Kim (2019) How to Reframe Your Narrative About Difficult Relationships. Imagine your nemesis as the personal trainer of your emotional muscle workout. Psychology Today