Minimalisme: doe dingen weg om ruimte in je hoofd te maken
Kijk om je heen en tel de dingen die je ziet. Heb je het idee dat je veel dingen hebt verzameld? Meer dan wat je nodig hebt?
Ben jij een van die mensen die een enorme tas bij zich hebben waar je al heel lang de bodem niet van hebt gezien? Heb je kleding die je al langer dan een jaar niet hebt gedragen? Keukenbenodigdheden die je maar één keer hebt gebruikt?
We leven in een wereld waar het normaal is om meer voorwerpen te verzamelen dan we nodig hebben, van kantoorbenodigdheden tot kleding en schoenen, make-up en gereedschap… En de lijst gaat maar door.
Deze eigendommen nemen fysieke ruimte in in ons huis en zorgen ervoor dat ons kasten, dozen, kisten en schoenenrekken overvol raken. Maar het ergste is dat ze ook mentale ruimte en tijd innemen, omdat we ze moeten classificeren, sorteren en schoonmaken.
Er is een levensfilosofie die je kan helpen bij het zien en beheren van die verzameling op een andere manier – dit is minimaliseren. Minimalisme gaat niet over het hebben van minder, maar over ruimte maken voor de dingen die er echt toe doen.
Wat is minimalisme?
Minimalisme is een levensfilosofie die voorstelt om materiële voorwerpen die we bezitten tot het minimum terug te dringen.
Het idee is om te leven met alleen de dingen die het meest noodzakelijk zijn, wat voor iedereen verschillend is. Het idee is om minder dingen te hebben, zodat we meer fysieke en mentale ruimte hebben.
Als we reflecteren op waarom we voorwerpen houden die we niet gebruiken, zullen we merken dat er veel emotionele redenen voor zijn en ook het typische “misschien heb ik het ooit nog wel een keer nodig” zal terugkomen. Kledingstukken, cadeau’s, kaarten en dergelijke die we niet weg kunnen doen, omdat ze ons doen denken aan vroegere tijden in ons leven, alsof ze de herinneringen hebben opgeslagen.
Minimalisme is een oefening die ons helpt materiële dingen los te laten, ons te realiseren dat de herinneringen in ons voortleven en niet in de voorwerpen.
Hoe minder je nodig hebt, hoe vrijer je bent…
Hoe breng je minimalisme in de praktijk
Idealiter begin je beetje bij beetje, met het verdelen van de voorwerpen per gebied en het vaststellen van wat je echt nodig hebt, van welke voorwerpen je niet zeker weet of je ze nodig hebt en welke je zeker weg kunt doen.
- In de keuken: Welke keukenbenodigdheden heb ik meer dan een jaar niet gebruikt? Heb ik echt al die potjes kruiden nodig?
- In de kast: Welke kledingstukken of schoenen vind ik niet meer leuk of heb ik al een jaar niet meer aangehad?
- In het kantoor: Heb ik oude notitieboeken, agenda’s, notities of andere dingen waar ik nooit meer naar kijk?
Of maak van het minimalistische project een uitdaging met behulp van deze voorbeelden:
Project 333
Project 333 moedigt je aan om 33 kledingstukken te kiezen (je hoeft de rest niet weg te doen, maar gewoon opzij te zetten) en een tijd lang alleen die kledingstukken te gebruiken.
Door dit te doen zul je ontdekken hoe weinig kledingstukken we eigenlijk nodig hebben en niet alleen dat. We winnen ook tijd, doordat we niet lang hoeven na te denken over wat we aantrekken iedere morgen.
Minimalistische wedstrijd
Of werk samen met iemand anders die hetzelfde doel heeft en maak er een wedstrijdje van. De eerste dag van iedere maand moeten jullie allebei één ding weg doen, de tweede dag twee dingen, de derde dag drie enzovoort, tot de dertigste dag. Wie het het langst volhoudt, die wint.
Als je eenmaal hebt ontdekt welke voorwerpen je kunt missen, kun je ze doneren of verkopen aan tweedehandswinkels.
Voordelen van minimalisme
- Het helpt het huis schoon en netjes te houden, vrij van “rotzooi”.
- We besparen tijd doordat we onze kasten niet hoeven te doorzoeken, het zilverwaar dat we niet gebruiken niet hoeven schoon te maken enzovoort. Het kost ook minder tijd om te beslissen wat je aantrekt.
- We leren om materiële dingen los te laten en dat de herinneringen in ons leven.
- Het stelt ons meer open voor de toekomst, doordat we ons niet aan objecten uit het verleden hechten.
- Het maakt ons vrijer. We hebben minder lasten als we verhuizen of willen reizen.
- Het maakt ons bewuster van wat we consumeren, wat ook besparend is, voor onszelf en het milieu.
- En boven alles helpt het ons bewust worden van wat er echt belangrijk is, wat zelden materiële dingen zijn.
Heb je je ooit overweldigd gevoeld door de dingen die je hebt verzameld, is het moeilijk voor je om iets te vinden of heb je het gevoel dat je veel tijd verspilt met het organiseren of het schoonmaken van je bezittingen, dan moedig ik je aan om te proberen deze filosofie in je leven te introduceren. Minimalisme is een directe weg naar mentale rust.