Minder sms'en en meer afspraakjes voor koffie is wat we nodig hebben
Uiteraard is het waar dat de nieuwe technologieën onze relaties helpen te overleven. Dat betekent echter niet dat ze geen enkel nadeel hebben. We beginnen reële ontmoetingen te vervangen door sms’en. Dat is niet goed. We moeten dus minder sms’n en meer afspraakjes voor koffie maken.
Tegenwoordig zijn vriendschappen meer gebaseerd op gesprekken op WhatsApp dan op babbels bij een koffie. Het gevolg is dat onze uitwisselingen steeds vaker oppervlakkiger worden.
Ze zijn ook minder bevredigend dan de gesprekken die je hebt wanneer je een persoon echt ontmoet. Iemand in de ogen kijken en op een kille dag een knuffel krijgen is immers een totaal andere ervaring.
Omhelzingen zijn belangrijk voor een goede communicatie. Het zou hoe dan ook niet zo moeilijk mogen zijn om tijd te maken voor de mensen van wie we houden. Als het wel moeilijk is, dan is het misschien tijd dat we opnieuw over onze prioriteiten nadenken.
Voor je zelf zorgen en voor de mensen van wie je houdt, mag je niet op een laag pitje zetten. De beste gesprekken en de beste momenten gebeuren niet op WhatsApp. Wat ons als mensen een echt goed gevoel geeft, is elkaar echt zien en ontmoeten.
Minder sms’en en meer afspreken voor koffie
Virtuele sociale netwerken zijn de vijanden van actief luisteren en echt contact
Er zijn weinig studies die de invloed van het gebruik (of het misbruik) van sociale netwerken op onze geestelijke gezondheid onderzoeken. Niemand heeft ooit al echt een onderzoek uitgevoerd naar hoe sociale netwerken de ontwikkeling van stabiel (en reële) netwerken beïnvloeden.
Wat we toch soms vaststellen, is dat we gestopt zijn met elkaar in de ogen te kijken wanneer we iets belangrijk communiceren. Voortdurende onderbrekingen en multitasking zijn de norm. We verliezen ons vermogen om actieve luisteraars te zijn.
Proberen om een belangrijk gesprek op WhatsApp te voeren betekent dat je veel belangrijke informatie verliest. We missen dan immers gegevens of bedenkingen die ons zouden helpen om het probleem op een meer nauwkeurige manier te lezen. Bovendien betekent dit gebrek aan informatie dat de steun die we onze dierbaren kunnen geven redelijk pover is.
Onvolledige informatie
Op de sociale media raken we verstrikt in uiterlijkheden en halve waarheden. Mensen tonen zoveel van hun werkelijkheid als ze zelf willen. Dat maakt het moeilijk om kwaliteitsvolle relaties te hebben. We zien elkaar niet. We kennen elkaar dus niet echt. Bovendien weten we niet hoe we het gezicht van onze vrienden moeten lezen of hoe we moeten begrijpen wat ze meemaken.
Dit soort communicatie kan oprecht zijn maar het is altijd onvolledig. Dit is nog een andere reden waarom we elkaar meer moeten zien en minder sms’en. Dit feit is ook niet vrij van het verwoestende opstapelende effect.
Beetje bij beetje worden deze communicatiegewoonten een deel van ons dagelijks leven. Het resultaat is dat we onszelf op een meer vervormde manier beginnen zien.
Wat gewoon nog een ander communicatiemiddel was, heeft ons tot slaven gemaakt. We feliciteren onszelf als we onmiddellijk antwoorden. Doen we dat niet, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Iemand kan boos worden of je kan zelfs in een saaie discussie terechtkomen die gebaseerd is op verontwaardiging en wantrouwen.
Het FOMO-syndroom (fear of missing out, de angst om iets te missen)
FOMO is een reactie op deze behoefte die we ontwikkeld hebben om altijd online te zijn. We willen niets missen van wat op de sociale media gebeurt.
Dat betekent ook dat het leven van andere mensen interessanter geworden is dan ons eigen leven. Het gevolg is dat zelfs onze echte relaties minder interessant worden.
Dit kan voor onze geestesgesteldheid verwoestend zijn omdat we dan ophouden met voor ons leven te zorgen. Het enige wat we willen doen, is aan deze denkbeeldige behoefte voldoen om onze virtuele omgeving onder controle te houden.
Deze voortdurende behoefte om verbonden te zijn en te weten wat er in de cloud gebeurt, beperkt ons op het vlak van het genieten van onze tijd met andere mensen. De trieste realiteit is dat smartphones tegenwoordig overal aanwezig zijn. Dat neemt de kwaliteit en de warmte weg uit onze interacties.
Daag jezelf uit: minder sms’en meer koffie-afspraakjes maken
We dagen je uit om je telefoon opzij te leggen de volgende keer dat je bij iemand bent. Doe een inspanning om echt contact te maken. We hebben het eerder al gezegd. De beste gesprekken gebeuren niet op WhatsApp. Dat is ook de reden dat we elkaar meer moeten zien en ervoor zorgen dat sociale netwerken niet onze enige vorm van contact zijn.
Denk dus “minder sms’en en meer afspraakjes voor koffie.” Sociale netwerken zijn geweldig om informatie over te brengen. Ze zijn echter niet handig om wederzijds begrip te bevorderen.