Maak een beter curriculum vitae met de 7 beste tips
In de wereld van vandaag is het moeilijk een baan te vinden die jou gelukkig maakt. Al de wedijver en de eisen van een steeds selectievere arbeidsmarkt kunnen ons laten twijfelen aan onze capaciteiten. Er wordt voortdurend informatie uitgegeven over hoe je je curriculum vitae kan verbeteren. Maar het is niet altijd duidelijk welke stappen echt de moeite waard zijn.
Een opvallend curriculum vitae ontwerpen is niet gemakkelijk. Je kijkt rond en je ziet hoe mensen allerlei nieuwe technieken gebruiken. CV-video’s en grafische templates kan je gemakkelijk online vinden.
Maar een beter curriculum vitae is niet gebaseerd op hoe het eruit ziet, al zou je dat misschien denken. Ja, het is belangrijk dat je iets op een aantrekkelijke manier voorstelt. Maar het is ook van belang dat de inhoud niet teleurstelt. Als de boodschap niet goed is, dan zullen kleuren en lettertype weinig waarde hebben.
We geven je in dit artikel goede raad om een beter curriculum vitae te maken. Sommige adviezen zullen jou bekend zijn. Maar enkele zullen volledig nieuw voor je zijn. Belangrijk is dat je van deze tips profiteert zodat je de wereld kan laten zien waartoe jij in staat bent!
7 fundamentele tips voor een beter curriculum vitae
1. Geen leugens
Het lijkt vanzelfsprekend dat je in je CV geen leugens schrijft. Maar valse CV’s zijn eigenlijk een fenomeen dat erg wijdverspreid is. Mensen voegen banen toe die ze niet hadden. Ze liegen over de positie die ze hadden of ze verzinnen verwezenlijkingen. Dit alles kan akelige gevolgen hebben. Het is niet alleen beschamend. Het is ook verkeerd.
Eerlijk zijn is niet alleen een deugd maar het is ook intelligent. Als je bazen of de interviewers ontdekken dat je over iets belangrijk gelogen hebt, dan zullen ze jou beginnen wantrouwen. Niemand vindt het leuk om in zijn bedrijf onbetrouwbare werknemers te hebben. Probeer dus om niet die indruk te geven.
2. Onderscheid jezelf van anderen
De aanbeveling is dat je iets belangrijk beklemtoont dat jou van anderen onderscheidt. Dit gaat niet alleen over hoe je CV eruitziet (wat we hiervoor al vermeld hebben) maar ook over je vaardigheden. Leer een tweede taal, zet specifieke opleidingen in de verf en voeg jouw vrijwilligerswerk toe.
Het probleem met bijna alle CV’s is dat ze heel erg op elkaar lijken. Jaren geleden waren Nederlands en Engels de enige talen die je nodig had. Maar nu is dat niet langer het geval. Hoe origineler je carrièreverloop is, hoe meer nieuwsgierigheid je bij mogelijke werkgevers zal opwekken.
“Kies eenbaan die je leuk vindt, en je zal geen enkele dag in je leven moeten werken.”
3. Een geschikte lengte
Je CV mag niet te lang of te kort zijn. Wijs erop dat je jarenlang voor hetzelfde bedrijf gewerkt hebt in plaats van voor veel bedrijven en telkens voor korte tijdsperiodes. Want het laatste geeft een beeld van instabiliteit.
Zet niet te veel informatie in jouw CV over je school of universiteit tenzij jouw verwezenlijkingen opmerkelijk waren. Je moet ook alle banale gegevens verwijderen. De ideale lengte van een curriculum vitae is één tot twee bladzijden.
4. Vermeld je hobby’s niet in je CV
In een poging om een band te creëren met hun interviewer schrijven veel mensen te veel persoonlijke informatie in hun CV. Dat is niet alleen een vergissing. Maar het geeft ook een onprofessionele indruk. Geef een voorstelling van de doelen in je leven of wat je met deze specifieke job wil bereiken maar doe dit bondig.
Probeer ook geen termen of zinnen te gebruiken waarmee alleen jij bekend bent. Streef ernaar een middenweg te vinden tussen plichtplegingen en vertrouwelijkheid zonder gebruik te maken van extremen.
5. Voeg aanbevelingsbrieven toe
Veel banen vragen aanbevelingsbrieven. Het kan soms moeilijk zijn om ze te verkrijgen, vooral als je lange tijd geen contact gehad hebt met vroegere leraren. Als ze nog steeds in de praktijk staan, kan je hen best een afspraak vragen.
Hetzelfde gebeurt met vroegere bazen. In dit geval zal het gemakkelijker zijn op voorwaarde dat zij nog steeds hun job hebben. Maar niet alle bedrijven vinden deze brieven een onmisbare vereiste.
6. Laat het proeflezen
Fouten in de grammatica en in de spelling moet je absoluut vermijden. Daarom moet je je curriculum vitae nakijken of laten nakijken zodat je fouten kan vermijden die jou misschien de job kunnen kosten. Deze aanbeveling lijkt wellicht vanzelfsprekend. Toch zijn er te veel mensen die het vergeten. Een curriculum vol fouten toont aan dat je slordig of niet opgeleid bent. En bedrijven willen zo iemand niet aannemen.
7. Met vrijwilligerswerk scoor je punten
Vaak is het niet nodig dat je vrijwilligerswerk in je CV vermeldt. Maar het is ten zeerste aanbevolen. Je geeft dan een inzicht in ervaringen die mogelijks relevant zijn. Bovendien is het feit dat je tijd besteed hebt om als vrijwilliger te werken, een pluspunt. Ga op zoek naar een doel dat jou interesseert en werk enkele maanden als vrijwilliger. Je zal veel bijleren en misschien beslis je wel om langere tijd te blijven.
Elk bedrijf voelt zich aangetrokken tot een werknemer die zich voor sociale doelen inzet. Op die manier geef je blijk van integriteit en bezorgdheid om anderen. Het zal niet alleen je carrière verbeteren maar ook je leven.
Als besluit willen we nog iets beklemtonen. Je curriculum vitae is een heel belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Maar het is niet het enige. Probeer dus om je CV niet met onbenullige gegevens te vullen. Geef eerlijke informatie en wees toegewijd aan doelen die de moeite waard zijn.