Lockdown: omgaan met emotionele overbelasting
Emotionele overbelasting tijdens lockdown is een psychologische realiteit die veel mensen ervaren. We kunnen dit interpreteren als een verzadiging van gevoelens, gedachten en sensaties die resulteren in mentale en fysieke uitputting. Het is een overweldigende ervaring die met de dag intenser kan worden als je niet de juiste maatregelen neemt.
Carl Jung zei altijd dat de menselijke geest niet schommelt tussen goed en kwaad, maar tussen zin en onzin. Dit is waar, vooral in tijden van moeilijkheden, crisis en onzekerheid, zoals de huidige pandemie.
Op deze momenten is het volkomen normaal dat je gedachten vol zitten met angst. Deze angst is begrijpelijk, maar vertroebelt vaak de realiteit en doet je alle hoop verliezen.
Als we hier de constante stroom van informatie, cijfers en de onzekerheden van de nabije toekomst aan toevoegen, dan heb je een broedplaats waar je angstniveaus ongecontroleerd omhoog zullen gaan en je leven zullen beheersen.
Het is bijna te verwachten dat je deze chaotische waas van emoties voelt die je dag verpesten, maar je moet proberen het zo veel mogelijk onder controle te houden.
De symptomen van emotionele overbelasting tijdens lockdown
Emotionele overbelasting tijdens lockdown kan twee oorzaken hebben. De eerste en meest ernstige kan voortvloeien uit een traumatische ervaring, zoals het verlies van een familielid aan het coronavirus. De combinatie van emoties, lijden en de duidelijke moeilijkheid om te rouwen onder de huidige omstandigheden vergroot deze psychologische realiteit.
Deze verzadiging van emoties komt vrij veel voor bij gezondheidswerkers. Onze gezondheidswerkers leven namelijk in de frontlinie van de effecten van deze pandemie. Daarom hebben ze naast het duidelijke risico van emotionele overbelasting vaak ook last van compassiemoeheid.
Emotionele overbelasting tijdens lockdown kan ook ontstaan door een constante opeenstapeling van kleinere factoren. Dagelijkse stress, zorgen die zich opstapelen en de dagen die altijd hetzelfde lijken, zorgen ervoor dat we in deze afgrond vallen. Laten we daarom eens kijken wat de symptomen zijn.
Hoe weet ik of ik last heb van emotionele overbelasting?
- Je reageert te heftig op veelvoorkomende situaties. Sommige mensen die bijvoorbeeld thuiskomen na het boodschappen doen en hun sleutels niet kunnen vinden, ervaren een gevoel van paniek.
- Moeite hebben met concentreren en het uitvoeren van eenvoudige taken komen ook vaak voor.
- Je vindt het moeilijk om een normaal gesprek te hebben met familie of vrienden. Het is alsof anderen op een andere golflengte zitten en je voelt je verkeerd begrepen en zelfs boos.
- Emoties zitten altijd hoog. Je hebt zin om te huilen om wat dan ook, wordt boos om niets en apathie is ook altijd aanwezig en staat je nooit toe om ergens van te genieten.
- Een van de gevolgen van deze emotionele overbelasting is fysieke vermoeidheid. De uitputting is zo intens dat je je soms zelfs afvraagt of je misschien COVID-19 hebt opgelopen.
Hoe kan ik omgaan met de effecten van emotionele overbelasting in de huidige situatie?
Emotionele overbelasting tijdens de pandemie waarschuwt je voor iets dat heel duidelijk is: je emoties proberen tegen je te praten en hebben je aandacht nodig. Daarom is het doel niet om deze emotionele waas te blussen met ontkenning of een logische benadering waarbij je zegt: “Ik moet me concentreren en mezelf beheersen, anders verlies ik mijn verstand.”
Dit is geen tijd om hard voor jezelf te zijn. Emoties helpen je om een ervaring te begrijpen. Je hebt ze geërfd in je genen en je moet ze accepteren en integreren in je leven. Dit is de enige manier om deze moeilijke dagen met succes door te komen.
Acceptatie en ruimte voor elke emotie die je voelt
Geef niet toe, straf jezelf niet en let niet op die emotionele mist. Visualiseer het als een bolletje wol met verschillende verstrengelde gekleurde draden. Wat je moet doen is ze een voor een van elkaar scheiden, terwijl je ze allemaal identificeert. Vraag jezelf af wat je voelt. Is het verdriet, angst, bangheid, frustratie of misschien nostalgie?
Beschrijf elk gevoel en creëer ruimte voor elk gevoel. Accepteer jezelf zoals je bent, ondanks deze emoties. Bekritiseer jezelf niet voor hoe je je voelt. Deze emoties willen dat je de tijd neemt om over ze na te denken en dat je dit met mededogen doet.
Wordt je bewust van je emotionele redenering
Een van de redenen waarom deze emotionele overbelasting ontstaat tijdens de pandemie, is vanwege de emotionele redenering die je doet over alles wat je hoort, denkt of ziet.
Hier volgen slechts twee voorbeelden daarvan:
- Als je, wanneer je leest over alle infecties en het verlies van mensenlevens, tegen jezelf zegt dat alles erger wordt, dat er geen uitweg is en dat de pijn en het lijden steeds maar erger worden, dan verwerk je alles met de meest negatieve emoties. Dit is iets dat je onder controle moet houden.
- En het tweede voorbeeld, als je zinnen herhaalt als “Ik kan deze angst niet meer aan,” dan geef je kracht aan de emotionele kant van je hersenen (je amygdala) en verwacht je alleen het ergste.
Je moet dus de krachten van je emotionele filter verminderen. Stel jezelf voor aan de deur van je gedachten en fungeer als bewaker. Laat geen gedachten, ideeën of uitspraken door die je perceptie van de hele situatie en van jezelf verslechteren.
Tijd om te ontkoppelen, tijd voor kalmte
We weten dat velen van ons mogelijk emotionele overbelasting ervaren tijdens de pandemie. Daarom kan het nooit kwaad om rekening te houden met een paar eenvoudige alledaagse overlevingstips.
- Reguleer je blootstelling aan informatie.
- Houd een dagboek bij van je emoties en gedachten, een logboek waar je contact kunt maken met jouw wereld.
- Gun jezelf tijd voor rustige momenten waarop je kalm kunt zijn en jezelf onder kunt dompelen in aangename activiteiten. Activiteiten die rust en de stroom van positieve emoties aanmoedigen.
- Praat met mensen die weten hoe ze naar je moeten luisteren.
- Denk aan je brein als een soort kamer. Het moet geordend zijn en er moet licht in elke hoek komen. Je mag daar geen duisternis toestaan waar emoties kunnen worden opgesloten of genegeerd.
Concluderend, in gecompliceerde situaties mag je nooit op het ergste anticiperen en proberen je erop voor te bereiden. Deze formule werkt niet en vergroot alleen de angst en de emotionele overbelasting.
In deze omstandigheden mag slechts één ingrediënt altijd je gedachten voeden, en dat is hoop. We wensen je het allerbeste bij het in de praktijk brengen van deze suggesties!