Lachen of huilen na een orgasme: wat betekent het?
Heb je ooit last van lachen of huilen na een orgasme? Als dat zo is, kun je je afvragen waarom het gebeurt en wat het betekent. In feite is de meestvoorkomende verklaring de emotionele explosie die optreedt na een orgasme.
Deze explosie wordt bepaald door verschillende elementen. Daaronder vinden we de biochemische en hormonale cascade die je hersenen ontvangen, en de verbinding die je voelt met je partner. Maar wat kan het nog meer betekenen om te lachen of te huilen na een orgasme? In dit artikel gaan we dieper in op de meningen van experts uit het wetenschappelijk veld.
De biochemische cascade van orgasme
Wanneer je een orgasme hebt, vindt er een biochemische cascade plaats in je hersenen en je lichaam. Met andere woorden, bepaalde hormonen komen in al hun intensiteit vrij. Vooral oxytocine. In feite kan oxytocine een staat van overgevoeligheid veroorzaken die ervoor kan zorgen dat je na een orgasme moet lachen of huilen.
Dit biedt de biologische verklaring voor lachen of huilen na een orgasme. Maar wat verklaart of je lacht of huilt? In feite wordt dit veroorzaakt door andere psychologische en indirecte factoren. Op momenten van grote euforie leidt overgevoeligheid bijvoorbeeld vaak tot lachen. Aan de andere kant, op momenten van zorgen, is de kans groter dat het zich manifesteert als huilen.
Huilen na een orgasme
Volgens seksuologe Nayara Malnero komt huilen na een orgasme meestal niet overeen met teleurstelling of walging, zoals velen denken. In deze gevallen is het natuurlijk aan te raden dat koppels met elkaar leren communiceren. Of ze kunnen professionele hulp vragen om eventuele twijfels weg te nemen.
Malnero voegt eraan toe dat wat meestal gebeurt, is dat een orgasme gepaard gaat met een fysieke en emotionele ontlading. In feite wordt de opgebouwde spanning plotseling afgevoerd. Dit schudt je zintuigen en huilen is de manifestatie van deze staat.
Daarom is seks in zekere zin een ontsnappingsroute omdat het je helpt om stress los te laten. Aan de andere kant gebeurt huilen volgens de seksuoloog meestal in de refractaire periode. Dit is de tijd tussen een orgasme en wanneer je je klaar voelt om weer seksueel opgewonden te worden.
Staat van kwetsbaarheid
Zoals we al zeiden, op psychologisch niveau, na een orgasme, hebben je lichaam en geest de neiging om te ontspannen. Op die momenten is de kans groter dat emoties of intense emotionele uitingen verschijnen. Bijvoorbeeld huilen of lachen.
Emoties en orgasme: geluk en welzijn
Orgasme is een toestand die emoties zoals welzijn en geluk veroorzaakt. In deze toestanden is de kans groter dat tranen verschijnen, geen tranen van verdriet, maar vaak van emotie zelf.
Deze emotie is soms zo intens dat het verward wordt met verdriet. Dit is echter over het algemeen niet het geval. Vergeet niet dat als je seks hebt met iemand, als diegene iets voor je betekent, het normaal is dat je opgewonden raakt.
Seks kan een venster openen naar een intieme verbinding. Volgens experts toont huilen na een orgasme zelfs nog een element van deze verbinding of interactie.
Lachen of huilen na een orgasme mag niet worden verward met postcoïtale dysforie
Postcoïtale dysforie kan een andere mogelijke oorzaak zijn van huilen na een orgasme. Dit wordt in de volksmond gedefinieerd als ‘ the post sex blues’. Het is inderdaad normaal dat na zo’n hoog niveau van genieten de afdaling zwaar is. Dat komt omdat het contrast tussen de emoties enorm sterk is. Dit ‘verdriet’ vertaalt zich in huilen na een orgasme.
Postcoïtale dysforie werd bestudeerd door psychiater Richard Friedman. Hij verklaarde dat de oorzaak van dit verdriet in de amygdala zou kunnen liggen. Hij beweerde zelfs dat dit deel van de hersenen stopt met werken tijdens een orgasme.
Postcoïtale dysforie: komt vaker voor dan je misschien denkt
In 2015 leidde Dr. Robert Schweitzer een onderzoek (Engelse link) dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Sexual Medicine. Het onderzoek analyseerde de seksuele ervaringen van meer dan 230 vrouwelijke universiteitsstudenten.
Uit de resultaten bleek dat 46 procent van hen beweerde op enig moment in hun leven symptomen van postcoïtale dysforie te hebben gehad. Bovendien had meer dan vijf procent er de afgelopen maand mee te maken gehad.
Volgens Schweitzer suggereerden de resultaten dat dit syndroom evolutionaire functies heeft. Schweitzer voegde er ook aan toe dat er een verband bestaat tussen postcoïtale dysforie en de mate van intimiteit in relaties.
Emoties zijn aan de oppervlakte na een orgasme
Wees daarom niet ongerust als je ooit lacht of huilt na een orgasme. Het is volkomen normaal, zowel biologisch als psychologisch.
Seks, vooral de meest intieme vorm met die ene speciale persoon, brengt veel emoties naar boven. Deze zijn vaak heftig. Daarom is het volkomen natuurlijk om je te laten meeslepen door lachen of huilen nadat je zo’n intense staat van opwinding en bevrijding hebt ervaren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Arcos-Romero, A.I. (2019). Estudio de la experiencia subjetiva del orgasmo. Universidad de Granada.
- Schweitzer, R. et al. (2015). Postcoital Dysphoria: Prevalence and Psychological Correlates. Sexual Medicine, 3(4): 235-243.