Kun je gelukkig vrijgezel zijn?

Kun je gelukkig vrijgezel zijn?

Laatste update: 15 augustus, 2018

We zijn geïndoctrineerd met het idee dat een persoon alleen maar compleet is als hij of zij een “wederhelft” heeft gevonden. Tot voor kort werd het zelfs als vreemd beschouwd om nog single te zijn op een bepaalde leeftijd. Iedereen, van familieleden tot vrienden, wilden proberen de vrijgezellen te koppelen zodat ze ook zouden trouwen en een gezin stichten. Het kwam niet in ze op dat iemand ook gelukkig vrijgezel kon zijn.

Vandaag de dag is deze situatie aan het veranderen. Vrijgezel zijn wordt nu meer gezien als een keuze, in plaats van een taboe. Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om single te zijn en te blijven, bijvoorbeeld na een scheiding.

Maar er is een verschil tussen vrijzegel zijn omdat je dit wilt en vrijgezel zijn terwijl je dit eigenlijk niet wilt. Iemand die ervoor kiest om single te blijven heeft het gemakkelijker, ze hebben geen last van interne conflicten – ze zijn gelukkig met hun situatie. Aan de andere kant zijn de mensen die single zijn maar wel op zoek zijn naar een partner ontevreden, gefrustreerd en machteloos. Deze gevoelens kunnen leiden tot een wanhopige zoektocht naar de juiste persoon, of complete eenzaamheid. Hoewel ze constant op zoek zijn, kunnen ze niemand vinden om hun leven mee te delen.

Dus, is het mogelijk om gelukkig vrijgezel te zijn? Kun je gelukkig zijn zonder iemand te hebben om je leven mee te delen? Het hang af van de relatie die je met jezelf hebt. Laten we hier eens wat beter naar kijken.

Verander van perspectief

Ongeacht of je laatste relatie uitging door jouw keuze of niet, het hoeft niet te betekenen dat er een probleem was, of ontrouw. We moeten zeker niet te snel in een andere relatie stappen. Maar als we samen zijn met iemand en we voelen ons alsof we altijd bij hen moeten zijn, kunnen we emotionele afhankelijkheid ontwikkelen. Daarom is het gezond om de tijd te nemen om te leren hoe we wat we meegemaakt hebben kunnen verwerken.

Gelukkige vrouw

Het hebben van een vriend of vriendin is geen eis om te mogen leven, net zoals vrijgezel zijn geen straf is. We moeten dit in gedachte houden ondanks alle tegengestelde berichten die we ontvangen van de media, en ook onze vrienden en familie.

Vrijgezel zijn is een geweldige kans om onszelf te leren kennen, te verbinden met onze gevoelens en om alle dingen te doen die we niet meer doen als we een relatie hebben. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat single zijn kan leiden tot een groter gevoel van vrijheid en meer creativiteit.

De psycholoog Bella DePaulo presenteerde in 2016 het bewijs dat vrijgezelle mensen over meer zelfbeschikking beschikken. Ze hebben een grotere neiging tot persoonlijke groei dan getrouwde mensen. Dit betekent dat gelukkig vrijgezel zijn prima mogelijk is, en dat het zelfs voordelen heeft.

Gelukkig vrijgezel zijn en verdrietig vrijgezel zijn

Op bepaalde dagen zul je je gelukkig voelen, en op andere dagen verdrietig. Er zullen weekenden zijn die bestaan uit feesten, en andere weekenden waar je lekker op de bank tv wilt kijken. Zo is het leven. Vrijgezel zijn betekent niet dat je altijd gelukkig zal zijn, maar het betekent ook niet dat je je altijd verdrietig voelt.

De meeste stereotypen die door de maatschappij zijn ontwikkeld eisen dat we altijd gelukkig zijn om te bewijzen dat we niemand nodig hebben om ons “compleet” te voelen. Daardoor kan het zijn dat je meer druk voelt. Het is ook onrealistisch en zorgt ervoor dat je jezelf voor de gek houdt.

Omdat eenzaamheid (en dus ook single zijn) als intieme vijand wordt beschouwd, is het belangrijk om voldoende emotionele balans te vinden om gelukkig vrijgezel te zijn, ondanks dat je niemand hebt om je leven mee te delen en mee te slapen.

Koffie met vrienden

Het is normaal dat je stemming fluctueert, maar we kunnen onszelf niet schuldig voelen dat we vrijgezel zijn. Het is belangrijk om je eigen emoties te leren kennen en open te staan voor wat ze ons willen vertellen. En vooral, of ze ons wel of niet vertellen dat we ons leven met iemand moeten delen.

Alleen zijn betekent niet dat je niet compleet bent

Sociale druk kan ons voor de gek houden. We beweren dat we gelukkig zijn, maar als we thuis zijn huilen we of worden we boos op onszelf omdat we niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben, zoals de maatschappij van ons verwacht.

Logisch denken en jaren van psychologische indoctrinatie zorgen ervoor dat we geloven dat we niet compleet zijn als we niet getrouwd zijn. Maar het vinden van een partner is geen garantie dat je gelukkig wordt. We moeten die twee niet met elkaar verwarren. De droom van een huwelijk, kinderen, huisdieren en een huis is niet altijd een droom. Het zal je niet automatisch gelukkig maken. Geluk komt niet van buitenaf. Het moet van binnen komen.

Muziek luisteren

Geniet van het vrijgezelle leven

Het vrijgezelle leven zit vol magische momenten, dus maak je niet te veel zorgen over of je wel of niet die persoon vindt die je compleet zou moeten maken.

Maak gebruik van deze fase van je leven door te doen wat je wil doen, vriendschappen te versterken, je droomcarrière op te bouwen, te studeren, op vakantie te gaan zonder je zorgen te hoeven maken over de plannen van anderen, en al dat soort dingen. Er zijn duizenden redenen waarom je gelukkig vrijgezel kan zijn! Het belangrijkste is dat je je eigen hoofdprioriteit bent. Jij bent Plan A.

Je tijd als vrijgezel zou je moeten doorbrengen door jezelf te leren kennen, je talenten te benutten, en als persoon te verbeteren. Let op: je bent je niet aan het voorbereiden op iemand anders, maar op je eigen leven! Als die speciale persoon je leven binnenkomt, zal hij of zij de beste versie van jou ontmoeten. Als dat niet zo is, maakt dat ook niet uit. Je kunt jezelf prima gezelschap houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.