Kleuren, een therapeutisch genot
Kleuren, de eenvoudige handeling om lege oppervlaktes tot leven te brengen is een uitoefening van bevrijding, waardoor we in staat zijn met onszelf in contact te komen.
Het is heel goed mogelijk dat je kleuren associeert met je jeugd. De geur van de potloden en je tekeningen die bijna tot leven komen zijn zeker weten voor ons allemaal een zeer aangename herinnering. In de afgelopen jaren is de kunst van het kleuren echter meer geworden dan een bezigheid die uitsluitend bestemd zou zijn voor kinderen.
Kleuren is een therapeutische en rehabiliterende bezigheid die behulpzaam kan zijn voor de behandeling van een verscheidenheid aan stoornissen en ziektes. En niet alleen dat, als we verder kijken dan alleen de klinische setting zien we dat steeds meer volwassen kleuren herontdekken als een heerlijke bezigheid. Hierdoor werden er ineens enorm veel geweldige kleurboeken gepubliceerd die gericht zijn op het volwassen publiek.
Het nut? Ze noemen het de anti-stress kunst, maar in feite gaat deze trend veel verder dan dat. Tijdens het kleuren wordt de geest geleid naar geweldige fantasiewerelden en zijn we in staat onszelf los te maken van onze dagelijkse problemen en te genieten van een eenvoudige handeling.
Jonge auteurs als Johanna Basford vertegenwoordigen een hedendaagse trend die een enorme invloed heeft. Twee van haar boeken, The secret garden en The enchanted Forest, hebben miljoenen volwassen weten te betoveren door middel van de therapeutische en bevrijdende kunst die erin verscholen zit.
Kleuren, een therapie die vele klinische voordelen biedt
De meeste mensen die deze boeken kopen, willen slechts genieten van de eenvoudige kunst van het tekenen of schilderen, maar kleuroefeningen zijn ook van veel belang op het gebied van cognitieve rehabilitatie.
Mensen die last hebben van verschillende vormen van dementie of neurologische ziektes kunnen profiteren van deze bezigheid, die de psychomotorische coördinatie en ruimtelijke oriëntatie verbetert. Het is een eenvoudige bezigheid die een staat van innerlijke rust opwekt en deze mensen zo helpt om fundamentele cognitieve processen te ontwikkelen, zoals het vermogen zich op een taak te concentreren of creativiteit en motivatie.
Kleuren creëert ook een innerlijke verbinding waarin de geest en de achtergrond van de externe omgeving even stil komen te staan en de persoon die kleurt voelt hoe zijn gevoelens door de kleuren met elkaar in harmonie komen en dat hij minder last krijgt van angst of stress.
Kinderen die speciale behoeftes of gebreken hebben, kunnen bijvoorbeeld profiteren van het inkleuren van mandala’s, een bezigheid waarvan reeds is vastgesteld dat het voordelen biedt op psycho-pedagogisch vlak.
Kleuren is een stille bezigheid die door middel van meerdere emoties inspeelt op de innerlijke poëzie van een persoon en plots vallen alle puzzelstukjes van de wereld in elkaar. We kunnen allemaal profiteren van deze bezigheid.
Kleuren, een eenvoudige dagelijkse daad van bevrijding
Trouwe volgelingen van deze kunstvorm laten zien dat dit een bezigheid is die zowel ontspannend als aangenaam is.
De simpele handeling van het openslaan van een leeg kleurboek, waarmee we worden uitgenodigd om te duiken in een complexe fantasiewereld, is op zich al hartstikke opwindend.
Sommige mensen gebruiken het liefst stiften, anderen juist potloden of krijtjes. Ongeacht het middel om mee te kleuren blijven de meningen altijd unaniem: we hebben te maken met een kunstvorm die je in staat stelt op eenvoudige wijze om te gaan met stress, dit door al deze verschillende dimensies te bieden:
- Tijdens het kleuren gebruiken we beide hersenhelften. Het brengt fantasie in coördinatie met logica, nauwkeurigheid met vindingrijkheid en concentratie met innerlijke vrijheid.
- Er bestaat geen noodzaak om te kleuren om jezelf te bevrijden van verplichte stress. Dit houdt in dat deze boeken niet alleen bedoeld zijn voor mensen die een leven leiden vol spanning en angst. Helemaal niet zelfs. De meeste mensen kopen deze boeken vanwege hun esthetische schoonheid en omdat kleuren de artistieke en creatieve kant die we allemaal in ons hebben naar boven roept.
- Iedereen zal zichzelf door deze tekeningen laten overspoelen, ofwel vanuit nieuwsgierigheid, ofwel omdat ze een passie hebben voor kunst. Wat de reden ook is, men lijkt het unaniem eens te zijn over de ontspannende voordelen die deze kunstvorm biedt.
- Kleuren kan ook vele andere aspecten ‘genezen’. Het kan veel innerlijke emoties losmaken terwijl het ons een weg wijst door kleur. Het dwingt ons om bepaalde tinten te kiezen die op de één of andere manier onze gemoedstoestand openbaren.
In sommige gevallen, wanneer andere, meer begeleide vormen van therapie lijken te mislukken, kan een bezigheid als kleuren een persoon in staat stellen te genieten van een kort moment van onafhankelijkheid in periodes van eenzaamheid.
Als interessant weetje zullen we jullie vertellen dat Carl Gustav Jung helemaal opging in de kunst van het inkleuren van mandala’s. Volgens hem oefenen de ronde plaatjes een helend proces uit op de ziel; vandaar de magie achter deze tekeningen.
Daarom bevat de grote hoeveelheid boeken die tegenwoordig verkocht wordt altijd fascinerende representaties die bijna altijd ronde vormen in zich hebben en tegelijkertijd toch nog mandala’s zijn.
Wanneer je tekent of kleurt, oefen je de geest. Het eerste dat je doet is op zoek gaan naar informatie, je probeert de tekening zelf te internaliseren en kiest dan kleuren uit op basis van persoonlijke begeleiding. En terwijl we aan het kleuren zijn, mediteren we, brengen we onze gedachtes op orde en laten we spanning los… Kun jij je iets beters bedenken?
–Foto’s met dank aan Johanna Basford–