Je verbeelding: waar grijs veelkleurig wordt
Verbeelding is een fantastisch vermogen dat je meeneemt naar andere werelden en werkelijkheden. Deze kwaliteit, die vaak wordt geassocieerd met kindertijd of waanzin, is een van de meest waardevolle die wij mensen hebben. Hoewel het jarenlang is verwaarloosd, is de laatste tijd de onmiskenbare rol ervan in belangrijke mentale functies ontdekt.
Verbeelding verheft je, vermenselijkt je en maakt je completer. Het helpt je het verleden te interpreteren en een blik in de toekomst te werpen, innovatieve oplossingen te vinden en zelfs te communiceren. Zonder verbeelding zou je wereld smal en beperkt zijn, zou je alleen het tastbare waarnemen en zou je essentie verdwijnen.
Intelligentie en taal
Verbeelding is nauw verbonden met intelligentie. Sterker nog, zonder verbeelding zouden gedachten niet eens bestaan. Dat komt omdat elk concept waarmee je te maken hebt een mentale representatie is van een beeld, van een werkelijkheid.
Denken is transformeren, interpreteren en vormgeven wat je omringt, er betekenis aan geven. Zonder verbeelding zou je de wereld niet zo kunnen conceptualiseren als je doet.
Je denken is gebaseerd op taal. Als je denkt, doe je dat met woorden, zinnen en uitspraken. Taal is echter een ander vermogen dat wordt bemiddeld door verbeelding. Dankzij taal kun je klanken en symbolen koppelen aan hun overeenkomstige werkelijke voorstellingen. Als je bijvoorbeeld leest, roep je de inhoud op in je geest en geef je vorm en werkelijkheid aan iets dat er niet echt is.
Als je met iemand communiceert, zet je hun woorden mentaal om in betekenisvolle beelden en ideeën. Het is je verbeelding die je in staat stelt om te begrijpen wat ze je vertellen. Het stelt je ook in staat om je eigen interne wereld verbaal vast te leggen.
De rol van verbeelding in empathie
Verbeelding stelt je niet alleen in staat om te begrijpen wat iemand anders tegen je zegt, het stelt je ook in staat om het te ervaren. Empathie bestaat uit jezelf verplaatsen in de ander, hun emoties en motivaties toelichten en je voorstellen hoe het voelt om in hun schoenen te staan.
Om je in te leven, moet je ontsnappen aan je eigen persoonlijke opvatting en je verplaatsen in de emotionele werkelijkheid van een ander. Zonder verbeelding zou je beperkt zijn tot je eigen standpunten en zou emotionele verbinding niet mogelijk zijn.
Dromen en herinneringen
Een van de interessantste aspecten van de menselijke geest is dat hij telkens als hij zich iets herinnert, transformeert. Je geest is geen bandrecorder, je herinneringen zijn niet volledig objectief, ze zijn doordrenkt met emoties en interpretatie. Herinneren is het oproepen en verbeelden van het verleden en daarbij integreer je de kennis en emoties die je op dat moment bezit.
Aan de andere kant zijn dromen een van de meest uitgebreide manifestaties van de verbeelding. Als je droomt, begeef je je in een wereld die alleen in je verbeelding bestaat, ook al is dit geen bewust gestuurd proces. Zonder verbeelding zou de fantasierijke en spectaculaire symbolische wereld die je in je dromen ontvouwt niet bestaan.
Creativiteit en innovatie
Het essentiële element van creativiteit is het vermogen om je iets voor te stellen dat nog niet bestaat en het tot leven te brengen door ingenieuze combinaties. Creativiteit stelt je in staat om te innoveren, verder te dromen dan het bestaande en het tot werkelijkheid te brengen.
Het is verbeeldingskracht die ervoor zorgt dat samenlevingen vooruitgaan en evolueren. Sterker nog, zonder verbeelding zouden we als samenleving blijven steken in het bekende, omdat we niet in staat zouden zijn om ons iets anders en beters voor te stellen.
Het is waar dat sommige mensen van nature creatiever zijn dan anderen. Maar iedereen heeft verbeeldingskracht. Toch is het een oefening die ontwikkeld moet worden. Verbeelden en creëren helpen je om je houding flexibeler te maken en het werkt ook als een catharsis. Daarom moet je werken aan je meest fantasierijke kant.
De relatie tussen verbeelding en waarneming
Het lijkt misschien alsof waarnemen en verbeelden totaal onafhankelijke en zelfs tegenstrijdige concepten zijn. Het is echter bewezen dat, op neurofysiologisch niveau, het je voorstellen van een actie vergelijkbaar is met het uitvoeren ervan.
Als je je bijvoorbeeld voorstelt dat je een gewicht optilt, worden dezelfde gebieden geactiveerd als wanneer je het daadwerkelijk doet. Daarom is verbeelden een andere manier van experimenteren en ervaren.
Verbeelding is dus zeker geen secundaire en irrelevante kwaliteit, maar is nauw verbonden met belangrijke mentale processen (Spaanse link). Daarom is het belangrijk om je verbeelding te behouden en te versterken. Het is namelijk de kwaliteit die je in staat stelt om te leren van het verleden, het heden te begrijpen en de toekomst te creëren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Artola, T., Barraca, J., Mosteiro, P., Ancillo, I., Poveda, B., & Sánchez, N. (2012). Prueba de imaginación creativa para adultos. Madrid: TEA Ediciones.
- Egan, K. (1999). Fantasía e imaginación, su poder en la enseñanza primaria: una alternativa a la enseñanza y el aprendizaje en la educación infantil y primaria (Vol. 30). Ediciones Morata.