Je hersenen kunnen je genezen, wist je dat?
Je hersenen veranderen met elke nieuwe gedachte, elk nieuwe ding dat je leert en elke nieuwe ervaring die je hebt. Dit complexe en fascinerende orgaan kan onze bondgenoot zijn als het gaat om het voorkomen en behandelen van een eindeloze lijst aan aandoeningen. Je hersenen kunnen je genezen. Door dit te begrijpen, open je de deur naar een hele nieuwe wereld van hulpmiddelen en mentale houdingen.
Een van de grootste experts op het gebied van cerebrale plasticiteit is ongetwijfeld Dr. Álvaro Pascual-Leone. Hij is een onderzoeker, professor en een decaan van het Clinical and Translational Science Center aan de Harvard Medical School. Bovendien is hij een van de meest inspirerende onderzoekers van het menselijk brein en diens potentieel.
We zijn ons ervan bewust dat de uitdrukking ‘je hersenen kunnen je genezen’ tot meer dan één misverstand kan leiden. Laten we daarom eerst iets duidelijk maken: dit orgaan zal chronische ziekten niet genezen.
Het kan ons echter wel in veel gevallen helpen de ontwikkeling van chronische ziekte te voorkomen, en zelfs de impact ervan verlichten als we onze gewoonten verbeteren.
Welnu, volgens professor Pascual-Leone moeten we begrijpen dat het aan ons is om onze eigen hersenen te ‘boetseren’ om er een bondgenoot van te maken in plaats van een vijand.
Jezelf omringen met zorgzame en oprechte mensen, altijd nieuwsgierig en ontvankelijk zijn, positief ingesteld zijn en de impact van stress verminderen, zal je ongetwijfeld in staat stellen je gezondheid en welzijn te verbeteren.
Wij zijn beeldhouwers van ons eigen brein: je hersenen kunnen je genezen
De hersenen zitten vol complexe sterrenbeelden. Elke dag leren we meer over die kosmische oceaan die verder reikt dan onze kleine planeet. Bovendien zijn we inmiddels ervaren astronauten die graag relevante gegevens over onze neurale netwerken verkennen en ontdekken.
- We weten bijvoorbeeld dat elke ervaring, gedachte en gedrag onze hersenen kan veranderen.
- We hebben ook een proces ontdekt dat neurogenese wordt genoemd en dat duidelijk aantoont dat ons centrale zenuwstelsel nieuwe neuronen kan blijven genereren.
- Studies zoals die uitgevoerd door Drs. Chunmei Zhao en Fred H. Gage van de Universiteit van Californië, San Diego, verklaren hoe belangrijk dit proces is bij het voorkomen en verminderen van de gevolgen van gezondheidsproblemen zoals depressie, geheugenverlies of neurodegeneratieve ziekten.
Dit is ongetwijfeld een van de meest interessante gebieden van de neurowetenschappen. Tot voor kort dachten we namelijk dat we alleen in staat waren nieuwe neuronen te genereren tijdens de eerste jaren van ons leven.
Onze genen bepalen niet onze hersenchemie
Er zijn twee aspecten waarmee we altijd rekening mee moeten houden als het gaat om neurobiologie: genetica en epigenetica.
- Deze factoren zullen namelijk altijd bepalen of onze hersenen een groter of kleiner risico lopen om aan bepaalde pathologieën te lijden.
- Als het echter gaat om het voorkomen van pathologieën, moeten we altijd eerst rekening houden met één aspect: genen bepalen onze gezondheid niet 100%. Het is aan ons om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en betere mentale houdingen toe te passen.
Als we authentieke beeldhouwers zijn van een gezonder en plastischer brein, kunnen we de impact van veel fysieke en psychologische omstandigheden verminderen.
Een plastisch brein is een gezond, veerkrachtig brein
Je hersenen kunnen je genezen omdat ze beschikken over het verbazingwekkende vermogen dat ook wel plasticiteit wordt genoemd. Wat houdt plasticiteit precies in?
- Plasticiteit is het vermogen van ons zenuwstelsel om zichzelf te veranderen om te reageren op onze omgeving.
- Bovendien is het een evolutionair voordeel dat ons helpt ons veel beter aan te passen aan uitdagingen en algemene problemen.
- Als we het hebben over neuroplasticiteit, verwijzen we naar al die veranderingen in onze hersenen die voortkomen uit ervaring.
- Veerkracht is bijvoorbeeld een duidelijk voorbeeld van neuroplasticiteit omdat het een bewijs is van ons uitzonderlijke vermogen om tegenslagen te overwinnen door nieuwe strategieën toe te passen en ervan te leren.
Je hersenen kunnen je genezen
We weten al dat hersenplasticiteit een belangrijk hulpmiddel is om uitdagingen in onze omgeving aan te gaan. Daarnaast hebben onderzoekers echter ook ontdekt dat aspecten zoals de cognitieve reserve ons in staat stellen om beter om te gaan met neurologische aandoeningen.
De sleutels om de beeldhouwer te worden van je eigen hersenen, zijn eigenlijk vrij makkelijk om toe te passen. Onze hersenen profiteren sterk van deze sleutels, omdat ze nieuwe verbindingen mogelijk maken. Ze zijn stimulerend, beschermend en optimaliserend.
Laten we eens kijken wat neuroloog Pascual-Leone adviseert:
Goede eetgewoonten
Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet staat gelijk aan een goede gezondheid. We zouden daarom ons best moeten doen om altijd verse, biologische producten te kopen en het consumeren van te veel suiker en verzadigde vetten te vermijden.
Ook moeten we voedingsmiddelen die omega 3-vetzren, magnesium, tryptofaan, vitamine K en antioxidanten bevatten in ons dieet opnemen.
Regelmatige lichaamsbeweging
Een sedentaire levensstijl is een van de grootste vijanden van een goede fysieke en mentale gezondheid. Elke vorm van lichaamsbeweging is daarom aangeraden, zolang je maar beweegt. Simpelweg een half uur per dag lopen is al voldoende.
Meditatie en positieve gedachten
De wetenschap bestudeert al een tijdje de impact die meditatie heeft op onze gezondheid. Een studie van de Harvard-universiteit onthulde zelfs dat mindfulness angsten en stress kan helpen verlichten.
Tegelijkertijd kunnen je hersenen je genezen als je op een bepaald moment in je leven een positieve en veerkrachtige houding hebt aangenomen. Positieve gedachten verbeteren de gezondheid van de hersenen, verminderen spanning en zorgen er zelfs voor dat je beter in staat bent nieuwe dingen te leren.
Diepe en rustgevende slaap
Er zijn mensen die dagelijks slechts zes uur slapen en zich de volgende ochtend prima voelen. Anderen, daarentegen, hebben negen uur slaap per dag nodig. Het belangrijkste is echter niet het aantal uren dat we slapen, maar de kwaliteit van die slaap. Onderschat nooit de invloed van een goede nachtrust, aangezien het essentieel is voor een gezond brein!
Positieve relaties
Onze hersenen hebben sociale interactie nodig. Het hebben van een goed ondersteuningssysteem helpt ons beter om te gaan met depressie, versterkt neurale verbindingen en verbetert de cognitieve reserve.
Vriendschap is gezondheid en liefde is energie. We moeten ernaar streven om relaties te onderhouden die ons gelukkig maken in plaats van bezorgd. Want, geloof het of niet, gelukkige relaties maken ons met de dag gezonder.
Nu weet je het. Je hersenen kunnen je genezen. Aarzel daarom niet om betere gewoonten aan te nemen. Vergeet niet dat je zelf de beeldhouwer van dit orgaan kunt zijn. Het orgaan dat in staat is om je welzijn te bepalen en zelfs de ontwikkeling van bepaalde ziekten te voorkomen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Akins, MR, y García, ADR (2015). Neurogénesis en el cerebro adulto. En Encyclopedia of Cell Biology (Vol. 4, pp. 134-140). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394447-4.40021-0
- Bolognini, N., Pascual-Leone, A., & Fregni, F. (2009). Using non-invasive brain stimulation to augment motor training-induced plasticity. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation, 6(1). https://doi.org/10.1186/1743-0003-6-8
- Zhao, C., Deng, W., y Gage, FH (2008, 22 de febrero). Mecanismos e implicaciones funcionales de la neurogénesis adulta. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2008.01.033