Is vriendschap tussen man en vrouw mogelijk?
Maar de werkelijkheid is geen film of televisieserie en tegenwoordig gaan wij mannen en vrouwen op veel vlakken onder dezelfde voorwaarden met elkaar om. Platonische relaties tussen de twee geslachten komen dan ook ontzettend vaak voor.
Toch zijn velen erin geslaagd om een vriendschap op te bouwen met mensen van het andere geslacht. Zij stellen zelfs dat deze vriendschappen bestendiger zijn omdat elke persoon het beste van zichzelf aan de vriendschap toevoegt en omdat de verschillen constructief zijn.
Onderzoek naar de vriendschap tussen man en vrouw
Om het dilemma over of vriendschap tussen een man en een vrouw nu wel of niet mogelijk is voor eens en voor altijd te doorgronden besloten verschillende wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin-Eau Claire in de Verendigde Staten een groot onderzoek uit te voeren.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 88 paar studenten. Elke student werd verzocht om een reeks vragen te beantwoorden, zowel privé als in het bijzijn van de andere persoon. De vragen gingen over de gevoelens die ze hadden of zouden kunnen hebben voor hun studiegenoot van het andere geslacht. De verkregen antwoorden werden in drie categorieën onderverdeeld: geen aantrekkingskracht, gematigde aantrekkingskracht en extreme aantrekkingskracht, waarbij tevens een onderscheid werd gemaakt tussen aantrekkingskracht, bewondering en verlangen.
De resultaten van het onderzoek naar de vriendschap tussen man en vrouw
Het meest verrassende aan de resultaten die uit het onderzoek werden verkregen, is dat de perceptie van de relatie ontzettend afhankelijk blijkt te zijn van het geslacht. Met andere woorden, mannen en vrouwen beoordelen de relaties die zij met anderen hebben op basis van zeer verschillende parameters.
Uit het onderzoek bleek dat mannen zich veel sterker aangetrokken voelen tot hun vriendinnen en eerder geneigd zijn te denken dat hun vriendinnen zich aangetrokken voelen tot hen.
Vrouwen bevinden zich met betrekking tot deze kwestie daarentegen over het algemeen aan de tegenovergestelde kant van het spectrum dan de mannen met wie ze bevriend zijn, zo bleek uit het onderzoek. De vrouwen voelen zich weinig tot niet aangetrokken tot hun mannelijke vrienden en gaan ervan uit dat dit gebrek aan aantrekkingskracht wederzijds is.
De bron van de manier waarop wij over vriendschap denken
Emma Renold, sociologe aan de Universiteit van Cardiff en schrijfster van Girls, Boys and Junior Sexualities, voerde een onderzoek uit onder kinderen en tieners om te ontdekken wat de motivatie is achter hun dagelijkse gedrag.
Het algemene idee is dat als je een vriendje of vriendinnetje hebt, je gewonnen hebt. Laten we even stilstaan bij het feit dat de cultuur van het daten zo wijdverspreid is dat tieners zich zelfs op jongere leeftijd al verplicht voelen om op zoek te gaan naar een partner, dit terwijl ze eigenlijk nog maar net hun eigen seksualiteit aan het ontdekken zijn.
Dit komt niet doordat we zo ontzettend beïnvloed worden door de media en voortdurend gebombardeerd worden met reclame, maar eerder omdat de gedragingen die gerelateerd zijn aan het hebben van een partner dienen om het beeld dat we van onszelf aan anderen laten zien te versterken. We denken zo dan ook macht uit te stralen.
Het is echter van essentieel belang om vriendschap te ervaren met mensen van het tegenovergestelde geslacht net zoals we vriendschap ervaren en accepteren van hetzelfde geslacht, op een gezonde en eerlijke manier. Het is belangrijk om met de stroom mee te gaan en om te genieten van onze vrienden en alle leuke tijden die we met ze doorbrengen, waarbij we oprecht waarderen wat elk van hen allemaal aan ons leven toevoegt.