Is degrowth de oplossing voor de moderne wereld?

Degrowth stelt voor om het hectische ritme van het moderne kapitalisme te verminderen en het productiesysteem te veranderen, zodat het meer respect heeft voor het milieu en het collectieve geluk.
Is degrowth de oplossing voor de moderne wereld?

Laatste update: 10 september, 2022

De degrowth-beweging is gebaseerd op de ecologische economische theorie ontwikkeld door Nicholas Georgescu-Roegen, een briljante Roemeense wiskundige en econoom.

De basisgedachte is om de productie geleidelijk te verminderen om het evenwicht tussen de mens en de natuurlijke wereld te herstellen. Dit zou leiden tot een duurzamere sociale dynamiek.

Groei is misschien wel het belangrijkste doel van alle economieën in de moderne wereld. Het is een mantra van het kapitalisme. Het idee is het verhogen van de productie en consumptie. Ongebreidelde groei heeft echter ongewenste gevolgen:

  • Het eerste is een systematische aanval op de natuur en de natuurlijke processen.
  • Het tweede is een opmerkelijke afname van de kwaliteit van leven van mensen en andere levende wezens.

Volgens de degrowth-beweging zouden mensen minder moeten werken en meer vrije tijd moeten hebben. Dat zou de basis moeten zijn van een nieuw model waarin de productie wordt gereguleerd op een manier die voldoet aan onze behoeften zonder het milieu te vernietigen of van mensen robots te maken.

Het belangrijkste doel van downscaling als slogan is om duidelijk het loslaten van de krankzinnige groeidoelstelling te markeren omwille van de groei, die alleen wordt gedreven door een ongebreidelde zoektocht naar winst voor de houders van kapitaal.

-Serge Latouche-

Degrowth van consumptie

Tegenwoordig besteden de meesten van ons het grootste deel van onze tijd aan werken. In het verleden werkten mensen om in hun basisbehoeften te voorzien. Dat is niet meer van belang. In de loop der tijd hebben mensen nieuwe behoeften ontwikkeld die allemaal te maken hebben met consumptie.

Voor veel mensen is een “goede” baan een baan waarmee ze hun koopkracht kunnen vergroten. We willen meer hebben, zodat we meer kunnen kopen. Het maakt niet uit of wat we kopen relevant of nuttig is of niet.

Een paar decennia geleden hadden mensen maar één soort zeep nodig om zichzelf schoon te maken. Nu hebben we er vijf of meer nodig! Er is handzeep, douchegel, shampoo, conditioner en nog veel meer.

Ook de koopkracht is in veel samenlevingen sterk toegenomen. Dat betekent echter niet dat mensen gelukkiger of meer tevreden zijn.

In een onderzoek dat is uitgevoerd in Canada vroegen onderzoekers een groep vrijwilligers of ze dachten dat ze gelukkiger waren dan hun ouders. Slechts 44% van de groep antwoordde ja, ondanks het feit dat de koopkracht met 60% was toegenomen.

Vrouw werkend in een café

De basis van degrowth

De wereld heeft een punt bereikt waarop het gebrek aan evenwicht tussen productie en natuur gevaarlijk is geworden. We hebben twijfels over de beschikbaarheid van bepaalde hulpbronnen voor toekomstige generaties.

Het lijkt erop dat we iets verkeerds doen. Degrowth gelooft dat het probleem ongebreidelde productie is. De degrowth-beweging stelt daarom acht oplossingen voor de moderne wereld voor:

Oplossingen voor ongecontroleerde groei

  • Heroverweging. Mensen die geloven in degrowth denken dat we onze waarden moeten veranderen. We moeten stoppen met het waarderen van individualisme en consumentisme boven alles. In plaats daarvan moeten we ons richten op samenwerking en de humanistische zin van het leven.
  • Herconceptualisatie. Dit heeft te maken met het herdefiniëren van ideeën als armoede, rijkdom, noodzaak en consumptie. Als samenleving moeten we een nieuwe kijk hebben op schaarste en overvloed.
  • Herstructurering. We moeten de productie richten op verschillende doelen, zoals de bescherming van het milieu en het menselijk geluk. We moeten kiezen voor eco-efficiëntie en eenvoud. Als samenleving moeten we het idee loslaten dat meer beter is.
  • Verhuizen. Degrowth gelooft in het belang van een regionale economie. Multinationale productie is schadelijk. In plaats daarvan zou de focus moeten liggen op het vinden van een manier waarop elke regio voldoende kan produceren om in haar behoeften te voorzien.
  • Herverdeling. Dit betekent meer gevoel voor de gemeenschap en ervoor zorgen dat iedereen genoeg heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien. Dat zou een vermindering van de koopkracht van de grote, mondiale consumenten vereisen en het vermijden van opzichtige consumptie.
  • Verminderen. Hier is degrowth toegepast op de productie en consumptie, met inbegrip van de werktijden. Het houdt in dat de consumptie van medicijnen en roofzuchtig toerisme moet worden teruggedrongen.
  • Hergebruik. Dit heeft te maken met het verlengen van de levensduur van verschillende producten. We moeten de cultuur van wegwerpartikelen veranderen.
  • Recyclen. Dit betekent dat we op de juiste manier moeten omgaan met afval, producten die niet gerecycled kunnen worden, vermijden en verantwoordelijkheid nemen voor het afval dat we produceren.

Nieuwe denkpatronen voor een nieuw tijdperk

Een gelukkige man aan het werk

Tot slot is het duidelijk dat ons huidige economische systeem ons niet gelukkig maakt. Integendeel, het veroorzaakt neurose, vervreemding en ongelijkheid. Nieuwe denkpatronen, zoals degrowth, krijgen meer aanhang in de wereld en stellen een vriendelijkere en meer menselijke richting voor.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Latouche, S. (2010). El decrecimiento como solución a la crisis. Mundo siglo XXI, (21), 48-53.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.