Interactief leren: wat houdt dat in?

Interactief leren wordt langzaam maar zeker steeds belangerijker. Door middel van traditionele en innovatieve hulpmiddelen is het een voorbeeld van de vele dingen die nieuwe stromingen en middelen kunnen bijdragen aan het onderwijs.
Interactief leren: wat houdt dat in?

Laatste update: 17 september, 2021

Vele psychologen, biologen en wiskundigen houden zich bezig met het leerproces en hebben reeds een bijdrage geleverd in een poging om het algemene begrip van dit proces te verbeteren. Lees verder om meer te weten te komen over interactief leren.

Laten we beginnen met het definiëren van leren en interactie. Volgens het woordenboek verwijst het eerste begrip naar “verwerving door oefening van een duurzaam gedrag” en het tweede naar “een handeling die wordt uitgeoefend tussen twee of meer objecten, mensen, agens, krachten, functies, enz”. Maar wat is interactief leren nu precies?

Interactief leren is dynamisch leren

Interactief leren

Het bestaat uit dynamisch leren, gewoonlijk geassocieerd met beweging. De belangrijkste kenmerken ervan zijn dat het motiverende activiteiten biedt die iemand ertoe aanzetten actief te blijven en zijn kennis te verdiepen. Hiervoor zijn verschillende actoren en elementen nodig:

  • Leraar: werkt als een leider die motiveert tot leren.
  • Leerlingen: zij blijven actief tijdens het leren.
  • Ruimte: het kan een klaslokaal zijn of niet, het belangrijkste is dat het bevorderlijk is voor het leren.

Bij interactief leren kan men verschillende hulpmiddelen gebruiken om een reeks doelstellingen te bereiken. Een steeds terugkerend doel is bijvoorbeeld om te blijven leren. Op die manier vermijd je uitstelgedrag.

Hoe interactief les te geven

Het is belangrijk dat een constante dialoog de basis is van interactief leren. Het idee is dat de leerkracht meer betrokken raakt bij het leren op een globale manier. Met andere woorden, om verder te gaan dan het theoretische.

In overeenstemming met de omgeving en de doelen, de leraar:

  • Plant het leerproces.
  • Treedt op als bemiddelaar om het leren te motiveren en de leerlingen te begeleiden.
  • Houdt toezicht op het werk van de leerlingen.
  • Staat open voor dialoog.
  • Genereert positieve verwachtingen over de inhoud die hij behandelt.
  • Is innovatief als het gaat om het leerproces.
  • Is dynamisch en in harmonie met het leerproces.

De leraar treedt dus op als een facilitator voor het leren. Daartoe moeten zij, naast de bovengenoemde eigenschappen, zichzelf goed kennen en beheersen. Bij dit soort leren tellen dus ook de emoties, de cognities en het gedrag mee. In feite moet deze persoon het goede voorbeeld geven. Zij onderwijzen en de leerlingen waarderen, herhalen en recreëren wat zij hebben geleerd.

Bovendien wordt interactieve leerintelligentie als alomvattend beschouwd. De ontwikkeling van intellectuele bezigheden is dus niet het enige doel ervan. Het vergt ook artistieke, culturele, empathische en zelfregulerende vaardigheden. De leerkracht is een gids en moet zich bewust zijn van deze vermogens en ze helpen versterken. Fantastisch, toch?

Interactief leren

Bij interactief leren heeft de leerling een actieve rol en kan hij dus aan alle activiteiten deelnemen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een presentatie. Bovendien krijgen ze feedback. Niet alleen van hun leraar, maar ook van hun klasgenoten en zelfs van zichzelf. Ze kunnen werken in:

  • Een ‘omgedraaide klas’. Hier kunnen ze virtuele en face-to-face strategieën ontwikkelen. Bovendien kan de student verschillende vaardigheden ontwikkelen die hem in staat stellen om uitgebreid te leren.
  • Activiteiten die het leren van competenties bevorderen. Dit houdt in dat men stap voor stap leert totdat men een bepaalde competentie heeft ontwikkeld.
  • Interactie met hulpmiddelen. Technologische en niet-technologische hulpmiddelen, het bestaat uit een student in relatie tot verschillende hulpmiddelen die het leren vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan het deelnemen aan ene brainstormsessie in een virtuele en gedeelde ruimte, een presentatie maken en leren via games.
Technologische en niet-technologische hulpmiddelen maken deel uit van dit soort onderwijs

Slotopmerkingen

Er zijn tal van onderwijsinstellingen die van interactief leren hun specialisatie hebben gemaakt. Wat hier belangrijk is, is dat je ze opzoekt als je deel wilt uitmaken van dit model, dat met elke technologische vooruitgang sterker en rijker wordt. Het is niet alleen aanwezig op lagere scholen, maar het is ook duidelijk aanwezig in het hoger onderwijs.

Er zijn studies verricht (Spaanse link) over de integratie van virtualiteit in het leren. In een artikel in het tijdschrift Media and Education stellen Arenas Márquez, Domingo Carrillo, Molleda Jimena, Ríos Martín, en Ruiz del Castillo (2009) dat het niet volstaat om het klassieke materiaal naar een website over te brengen, maar dat je het ook moet aanpassen aan de nieuwe ruimte.

Het gaat dus niet alleen om mixen, maar om een vorm van leren die vernieuwend is, maar gericht, begeleid en met een sterke theoretische basis.

Kortom, interactief leren legt de nadruk op een relatie die wordt opgebouwd in verschillende omgevingen, waarin leraren, leerlingen en klasgenoten op een dynamische en bewuste manier bij elkaar betrokken raken. Een relatie waarin elke deelnemer iets bijdraagt. Het gaat verder dan de klassieke leermodellen en integreert ze in een vernieuwend ontwerp.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Márquez, F.J.A., Carrillo, M. Á. D. Jimena, G.M. Martín, M. Á.R. & del Castillo, J.C.R. (2009). Aprendizaje interactivo en la educación superior a través de sitios web. Un estudio empírico. Pixel-Bit. Revista de Medios y Educación (35),127-145.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.