Intelligente mensen leren van de fouten van anderen

Intelligente mensen leren van de fouten van anderen

Laatste update: 03 oktober, 2017

Het idee dat we leren van de fouten die we maken is bijna een absolute waarheid geworden, met name als we ons voortdurend observatief en analytisch opstellen, naast te vertrouwen op onze intuïtie. Daarom wordt ook wel gezegd dat zodra we de les van de fout die we maakten geleerd hebben, we deze fout niet nogmaals moeten maken. ‘Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’ en intelligente mensen ook niet. Het is voor de meesten van ons dan ook best makkelijk om in te zien wanneer we zelf de mist in zijn gegaan. Maar hoe zit het met de fouten die anderen maken, kunnen we ook leren van de fouten van anderen?

Onze tijd hier op aarde is beperkt en we hebben te weinig tijd om alle fouten zelf te maken. Waarom zouden we dan niet ook letten op de fouten die anderen maken, zodat we ze zelf kunnen vermijden? Het is niet slechts een kwestie van tijd, maar door dit te doen, zullen we ook kunnen voorkomen dat we zelf te maken krijgen met de negatieve gevolgen van deze fouten.

Iedereen maakt fouten, maar slechts weinigen kunnen sorry zeggen

Een fout waar je niet van leert, is een fout die je blijft maken

Vanaf het moment dat we geboren worden, realiseren we ons steeds meer dat mislukking nu eenmaal een manier is om de waarheid te achterhalen, zowel kleinschalig als grootschalig. In de eerste jaren van ons leven falen we eigenlijk voortdurend, en hebben onze fouten een intensere en langdurigere nasmaak. Wanneer we ouder worden, beginnen de consequenties van de fouten die we maken ingewikkelder te worden, wat niet betekent dat het proces volkomen ongeldig wordt.

Meisje Dat Witte Bloemetjes Tegen Haar Mond Drukt

Deze consequenties zijn ook verbonden aan de positieve kant die we in die omstandigheden kunnen vinden. Dat wil zeggen, de fouten die de meest negatieve consequenties hebben zijn vaak ook de fouten die ons het meest kunnen transformeren. In die zin is het belangrijk om niet te vergeten dat het proces waarin je de consequenties leert te accepteren ook een geweldige les in zich kan dragen, niet alleen de mislukking an sich.

“’Fouten, zei hij met veel moeite, ‘zijn ook belangrijk voor me. Ik verwijder ze niet uit mijn leven, of geheugen. En ik geef er nooit anderen de schuld voor.’”

-Andrzej Sapkowski-

We leren om onze negatieve ervaringen allemaal in een doos op te sluiten met het label ‘niet meer herhalen’ erop. Soms slagen deze foutieve strategieën er echter in om uit de doos te ontsnappen. Gelukkig is het echter zo dat hoewel ze in bepaalde omstandigheden niet succesvol waren, ze dit in andere omstandigheden wel kunnen zijn. Misschien zijn we er op ons achttiende niet klaar voor om ons eigen bedrijf op te richten, maar op ons dertigste wel. Gaandeweg, hebben we genoeg ervaring opgedaan en hebben we geleerd van de dingen die onze bazen goed en fout hebben gedaan.

Bewust blijven is een verdedigingswapen

Iemand heeft ooit eens gezegd dat alle mensen in drie grote groepen verdeeld kunnen worden: de eerste soort zijn mensen die hun fouten verwerken; de tweede soort zijn mensen die niet alleen hun eigen fouten, maar ook de fouten van anderen verwerken; en de laatste soort zijn mensen die nooit een fout verwerken.

Het is natuurlijk het beste om tot de tweede soort te behoren, met name doordat deze vaardigheid ervoor zorgt dat je niet in een put terechtkomt alleen maar om aan te tonen dat hij bestaat. Je bewust blijven van wat er om je heen gebeurt is een wapen om jezelf mee te verdedigen en vermijdbare wonden te voorkomen.

“Omdat we allemaal degene zijn die ons de mist in liet gaan, en de verbinding met de fout is soms sterker dan elke andere verbinding.”

-Belén Gopegui-

Anderen kunnen ons iets leren over concrete situaties, zonder dat we ze zelf persoonlijk mee hoeven te maken. Door gebruik te maken van ons derde oog, zijn we in staat om anderen met empathie en nederigheid tegemoet te treden, zonder ze te beoordelen of bekritiseren. Dit kunnen we ook gevoelig en voorzichtig doen, we kunnen verder ingaan op de mogelijke gevolgen die zich voor hadden kunnen doen als er voor een andere optie was gekozen.

Ogen Die Open En Dicht Gaan

Er valt altijd iets nieuws te leren

Wat voor redenen zouden we nog meer kunnen hebben om ons bezig te houden met het gedrag van anderen? Misschien is de meest belangrijke reden wel dat er altijd iets nieuws te leren valt. In die zin, is het leven een voortdurende kans om te leren.

Een kans die deel uitmaakt van de geschenken van het leven. Naast het genot dat verondersteld wordt, dat slechts sommigen van ons ook daadwerkelijk gevonden hebben, is het ook een pragmatische en intelligente bezigheid. Misschien zal het niet genoeg zijn om alle obstakels op onze weg te verwijderen, maar kan het ons wel bewust maken van enkele van deze obstakels, waardoor we ervoor kunnen kiezen om er omheen te lopen.

“We zouden onszelf moeten wijden aan het loslaten van een groot deel van de dingen die we geleerd hebben en leren wat ons niet geleerd wordt.”

-Ronald Laing-

Daarom is het van essentieel belang om tot een groep wijze mensen te behoren die optimaal profiteren van al het goede dat het leven te bieden heeft. Door het leven gaan als iemand die helemaal geen aandacht besteedt aan zijn fouten of de fouten van anderen, betekent dat je helemaal niet op een intelligente manier leeft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.