Iemand missen die jou niet mist
Je weet dat het niet gezond is om iemand te missen die je nooit een tweede kans geeft. Je weet dat het een vergissing is om stil te staan bij wat je wilt dat er gebeurt in plaats van de realiteit onder ogen te zien. Je bent je ervan bewust dat je jezelf laat lijden, maar je kunt gewoon niet stoppen.
Je kunt niet alle dingen vermijden die je aan het verleden herinneren en het onmogelijk maken om verder te gaan met je leven.
Geen enkel medicijn kan je herinneringen uitschakelen of de pijn van het missen van iemand die niet meer in je leven is, uitwissen. Je enige optie is dus om er op de gezondste manier mee om te gaan. Dit soort lijden hoort namelijk bij het menselijk zijn. Deze ervaringen geven vorm aan wie je bent en leren je hoe je veerkrachtig kunt zijn.
We proberen niet te zeggen dat lijden altijd een inherent onderdeel is van het leren. Het heeft echter geen zin om op te geven en te wanhopen als het moeilijk wordt. Je bent meer bereid dan je denkt om de uitdagingen van het leven te overwinnen. Als je je gebroken stukken weer in elkaar zet, zul je je realiseren dat je sterker bent dan ooit.
“Velen zitten voor altijd vast in deze impasse en houden de rest van hun leven pijnlijk vast aan een onherroepelijk verleden, de droom van het verloren paradijs – dat is het ergste en meest meedogenloze van de dromen.”
Hoe kan je stoppen met het missen van iemand die jou niet mist?
Hoewel het verlangen naar iemand die niet aan je denkt ongezond is, is het ook heel gewoon. Die persoon is het eerste wat in je hoofd opkomt als je wakker wordt en de herinneringen die je met die persoon hebt gedeeld houden je ‘s nachts wakker. Overdag herinnert elk liedje, elke tv-show, elk restaurant, elk boek en elk simpel detail je aan diegene.
Leven in het verleden is niet gezond. Verder gaan is cruciaal voor je welzijn. Je moet echter begrijpen dat dit een normaal en veelvoorkomend probleem is. Er zal altijd een rouwperiode zijn waarin je te maken krijgt met een breed scala aan gevoelens, angsten en emotionele pijn.
Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je dit volkomen normale proces van het missen van iemand hebt doorlopen. Het is echter belangrijk om het niet te lang te laten duren. Als dat gebeurt, wordt dit normale proces pathologisch, iets wat psychologen “bevroren verdriet” noemen.
In dat geval, hoewel je jezelf ervan overtuigt dat je verder bent gegaan, heb je eigenlijk geen afsluiting gekregen. Deze limbotoestand leidt tot verhoogde stress en angst omdat je nog steeds de intense effecten van de afwezigheid van de persoon ervaart.
Waarom gebeurt dit?
Het is belangrijk om te verduidelijken dat verdergaan niet betekent dat je het vergeet. In plaats daarvan is het leren leven met de herinneringen op een manier die je geen pijn doet. Vergeet niet dat het niet makkelijk is voor de hersenen om herinneringen te vergeten die geassocieerd zijn met zinvolle en intense emoties.
De combinatie van neurotransmitters en hormonen zoals oxytocine, serotonine en dopamine die een rol spelen in je persoonlijke relaties is de schuld. Wanneer je met iemand bent van wie je houdt, laat je lichaam deze heerlijke chemische cocktail los die bedwelmende emoties opwekt.
Wanneer je niet meer bij die persoon bent, hebben je hersenen nog steeds de “dosis” neurochemicaliën nodig om zich rustig te voelen. Als het niet lukt, zul je je onevenwichtig en angstig voelen.
Er is een oplossing
In de loop van je leven zul je veel mensen op verschillende manieren missen. Je zult heimwee hebben naar oude vrienden en collega’s en pijn hebben als je iemand op een traumatische manier kwijtraakt. Het is natuurlijk om te verlangen naar mensen die belangrijk voor je waren, vooral als de relatie op een vervelende manier eindigde.
Zinvolle relaties, vooral romantisch, eindigen vaak zonder wederzijdse instemming. Soms is de ene persoon niet meer verliefd of wordt hij of zij verliefd op iemand anders. Soms ben je gewoonweg niet tevreden met een of ander aspect van je belangrijke ander. In die situaties draagt één persoon altijd de last van onbeantwoorde liefde.
Er is een oplossing voor dit alles, dus wanhoop niet. Hoewel het geen wonderbaarlijke quick-fix is, kun je, als je toegewijd bent, verder gaan met je leven. Laten we eens kijken naar een aantal effectieve strategieën.
Geen contact
Hoewel dit moeilijk kan zijn, is het belangrijk. Als je iemand mist, zul je duidelijk in de verleiding komen om met hem of haar in contact te komen. Het is gemakkelijk om te denken dat als je nog één kans hebt om te praten, je ze terug kunt winnen.
Maar als je echt over een breuk heen wilt, moet je dit soort situaties vermijden. Je moet ze ook ontvouwen op de sociale media en vermijden dat je hun commentaren leest en hun berichten leuk vindt.
Laat wrok los
Wanneer een relatie ongelukkig eindigt, is het makkelijk om boos of gefrustreerd te zijn. Het zoeken naar een verklaring leidt ertoe dat je jezelf afwisselend de schuld geeft van wat je wel of niet hebt gedaan en je partner de schuld geeft van het feit dat hij of zij je slecht heeft behandeld. Dit maakt het gevoel alleen maar erger en belemmert het rouwproces.
Nieuwe projecten, nieuwe doelen
Het missen van iemand kan je verankeren in het verleden en je daar houden, niet in staat om te ontsnappen aan je pijn en verlangen. Je kunt niet verder gaan en je kunt niet veranderen.
Blijf niet hangen. Hoewel je de persoon die je hebt verloren hoort te missen, laat het niet te ver gaan. Mis ze net genoeg om afsluiting te vinden en verder te gaan voordat je herinneringen een last worden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- O’Hara, K. L., Grinberg, A. M., Tackman, A. M., Mehl, M. R., & Sbarra, D. A. (2020). Contact with an ex-partner is associated with psychological distress after marital separation. Clinical Psychological Science, 8(3), 450-463. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760601069234
- Verhallen, A. M., Renken, R. J., Marsman, J.-B. C., & Ter Horst, G. J. (2021). Working memory alterations after a romantic relationship breakup. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 15, 657264. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8062740/
- Reina, D., P., & Ruiz, F., J. (2022). Acceptance and commitment therapy focused on repetitive negative thinking for complicated breakup grief: A randomized multiple-baseline evaluation. Revista de Psicoterapia, 33(122), 67-83. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8510676
- Verhallen, A. M., Martínez, S., Renken, R. J., Marsman, J.-B. C., & Ter Horst, G. J. (2022). Depressive symptom trajectory following romantic relationship breakup and effects of rumination, neuroticism and cognitive control. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 38(4), 653-665. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34921589/
- Verhallen, A. M., Renken, R. J., Marsman, J.-B. C., & Ter Horst, G. J. (2019). Romantic relationship breakup: An experimental model to study effects of stress on depression (-like) symptoms. PloS One, 14(5), 0217320. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31150432/