Hwa-Byung-syndroom: de kosten van het onderdrukken van emoties
Het Hwa-Byung-syndroom wordt vaak gedefinieerd als een psychologische stoornis die uitsluitend in verband wordt gebracht met de Koreaanse cultuur. De somatisering van onrecht is echter een klinische realiteit waar iedereen last van kan hebben. In feite is het langdurig onderdrukken van emoties schadelijk voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.
Het Hwa-Byung-syndroom heeft veel belangstelling gewekt. Om te beginnen herkent de westerse wereld dit syndroom en koppelt het aan een vorm van depressie.
In de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) wordt het zelfs vermeld als een cultuurgebonden stoornis.
Korea beschrijft het om een specifieke reden als een psychologische stoornis op zich. Dit is het feit dat gedurende bijna twee decennia het aantal gevallen van mensen die een reeks specifieke mentale problemen vertonen die verband houden met de emotie woede, is toegenomen.
Hwa-Byung betekent letterlijk ‘woedeziekte’ of ‘vuurziekte’. Het manifesteert zich met fysieke symptomen, zoals spijsverteringsproblemen, en het gevoel van warmte en tachycardie, samen met psychologische symptomen. Het is ook inderdaad een merkwaardig fenomeen dat het bekijken waard is.
De psychologische gemeenschap gelooft dat het Hwa-Byung-syndroom het resultaat is van de voortdurende onderdrukking van emoties. We moeten niet vergeten dat dit een land is waar geestelijke gezondheid nog steeds een stigma is.
Hwa-Byung-syndroom: definitie, symptomen en oorzaken
Het syndroom is onderzocht in Zuid-Korea. Er wordt ook gezegd dat het aanwezig is in Noord-Korea, hoewel dit natuurlijk niet is bevestigd. Als we echter aan Zuid-Korea denken, denken we misschien aan K-pop of hun opkomende filmindustrie die momenteel wereldwijd zo succesvol blijkt te zijn. Wat we niet geneigd zijn te denken, is dat het een land is waar elk jaar meer sterren en publieke figuren om het leven komen.
In Zuid-Korea zijn geestelijke gezondheidsproblemen trouwens een stigma. In feite praat niemand over hun emoties, hun problemen of hun angsten.
Efficiëntie en een hoge eigen vraag zijn aan de orde van de dag. Momenteel behoort dit land tot de tien machtigste economieën ter wereld. Ze domineren bijvoorbeeld veel sectoren en hun levensstandaard is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Het lijkt er echter op dat bij het omgaan met psychische problemen hun prestaties zwak zijn.
Het Hwa-Byung-syndroom verscheen voor het eerst parallel met de ontwikkeling van dit land als wereldmacht. Het was inderdaad aan het begin van de 21e eeuw dat klinische gevallen van mensen met dit patroon van mentale en fysieke problemen begonnen te worden beschreven.
In 2010 analyseerde de afdeling psychiatrie van het Eunpyeong Metropolitan Hospital in Seoul de aandoening in een Studie (Engelse link) nauwkeurig. Laten we eens kijken naar de resultaten.
Wat is het en hoe manifesteert het zich?
Hwa-Byung is een psychische stoornis die optreedt wanneer mensen niet kunnen of niet weten hoe ze met hun negatief gewaardeerde emoties om moeten gaan vanwege omstandigheden die zij als oneerlijk beschouwen. In de regel vertonen ze de volgende symptomen:
Psychologische symptomen
- Gevoelens van woede en daarnaast constante frustratie.
- Prikkelbaarheid en humeurigheid.
- Gevoelens van verdriet en ook hopeloosheid.
- Schuldgevoelens omdat ze niet weten of kunnen handelen naar wat hen dwarszit of zorgen baart.
- Het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun leven.
- Hypervigilantie. Het gevoel hebben dat er iets ergs met hen gaat gebeuren.
- Nervositeit.
- Verlangen om te huilen.
Lichamelijke symptomen
- Moeite met slapen.
- Spijsverteringsstoornissen.
- Sensaties van warmte en opwinding.
- Uitputting.
- Spierpijn.
- hoofdpijn
- Duizeligheid
- Druk op de borst.
- Problemen met ademhalen.
- Droge mond.
- Gebrek aan honger of bijvoorbeeld juist behoefte om te veel te eten.
Oorzaken van het Hwa-Byung-syndroom
De psychosociale realiteit achter het Hwa-Byung-syndroom is buitengewoon complex. Zoals we eerder vermeldden, is het nauw verbonden met de eigen cultuur van Zuid-Korea (bij gebrek aan gegevens uit Noord-Korea). Vanuit een westers perspectief zou dit scala aan symptomen worden beschouwd in de trant van bijvoorbeeld stemmingsstoornis, depressieve stoornis, angst, enz.
Laten we eens kijken wat de dynamiek is die achter dit syndroom kan zitten:
- Werk en academische overbelasting.
- Familiestressoren (traditioneel blijft bijvoorbeeld botsen met moderniteit).
- Leven in een sociale omgeving waar het individu voelt dat zijn eigen ethische en morele waarden in strijd zijn met wat hem omringt.
Het Hwa-Byung-syndroom komt zeer veel voor bij vrouwen van middelbare leeftijd met een lage sociaaleconomische status.
Hoe wordt deze psychische aandoening behandeld?
Duke University ontwikkelde een schaal om het Hwa-Byung-syndroom te beoordelen en op te sporen. In deze Studie (Engelse link) werd de werkzaamheid van de MMPI-2 geanalyseerd. Het was gericht op het beoordelen van vier gebieden: algemene gezondheid, gastro-intestinale symptomen, hopeloosheid en woede.
De manier van omgaan met psychische stoornissen in het Oosten is echter vaak een wereld verwijderd van de technieken die in het Westen worden gebruikt.
Niet iedereen wendt zich bijvoorbeeld tot psychologische therapie, of tot benaderingen die gericht zijn op het wetenschappelijk behandelen van depressie of angst. In Korea blijven ze zelfs vaak neigen naar traditionele methoden zoals acupunctuur. Dit is inderdaad een zeer gebruikelijke behandeling om met emoties zoals woede om te gaan.
Daarom lijkt het erop dat deze nieuwe wereldmachten vooruitgang moeten boeken in hun behandeling van geestelijke gezondheid. Omdat hopeloosheid, depressie, angst en stress als tekenen van zwakte worden beschouwd, de werkelijke vooruitgang van elke samenleving ongeldig maakt.
Daarom wordt het tijd dat Zuid-Korea wat broodnodige ruimte gaat geven aan deze kwestie voor het welzijn van al zijn burgers.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Roberts ME, Han K, Weed NC. Development of a scale to assess Hwa-Byung, a Korean culture-bound syndrome, using the Korean MMPI-2. Transcult Psychiatry. 2006 Sep;43(3):383-400. doi: 10.1177/1363461506067715. PMID: 17090624.
- Lin KM. Hwa-Byung: a Korean culture-bound syndrome? Am J Psychiatry. 1983 Jan;140(1):105-7. doi: 10.1176/ajp.140.1.105. PMID: 6847969.
- Min SK, Suh SY. The anger syndrome hwa-byung and its comorbidity. J Affect Disord. 2010 Jul;124(1-2):211-4. doi: 10.1016/j.jad.2009.10.011. Epub 2009 Nov 1. PMID: 19880191.Roberts ME, Han K, Weed NC. Development of a scale to assess