Hoe routine een relatie beïnvloedt
Hoe vaak heb je wel niet gehoord dat een sterk huwelijk kapot is gegaan, doordat de twee mensen ‘gewoon niet meer van elkaar hielden’? Is het echter mogelijk om op een gegeven moment geen liefde meer voor iemand te voelen of doen we gewoon niet genoeg ons best om deze liefde te verzorgen? Kan het zijn dat we liefde te veel verwaarlozen en ons daardoor niet realiseren met welke dingen we eigenlijk het meeste worstelen?
Routine en eentonigheid zijn ongetwijfeld twee van de redenen waarom veel koppels ruziemaken, uit elkaar gaan of gaan scheiden. We kunnen beide echter ook in ons voordeel gebruiken en de band die we hebben met de persoon van wie we houden en bij wie we een bepaalde mate van gemak voelen verbeteren.
Stel jezelf eens voor dat je een detective bent die een moord aan het onderzoeken is. De overleden man om wie het gaat heet ‘Liefde’ en de hoofdverdachte heet ‘Routine’. Je begint op zoek te gaan naar bewijs en komt erachter dat Liefde Routine te veel vertrouwde, totdat Routine hem uiteindelijk een mes in zijn rug stak.
Elke dag dezelfde dingen doen is iets dat vaak voorkomt in het leven van veel mensen en daardoor ook in het leven dat twee mensen met elkaar delen. Dit is de oorzaak waardoor veel mensen uit elkaar gaan, niet omdat hun ‘liefde voor elkaar gedoofd is’, maar juist omdat de routine verbroken wordt.
De grootste vijand van liefde is zonder twijfel eentonigheid, ook wel bekend als saaiheid. Altijd dezelfde dingen doen, naar dezelfde plaatsen gaan (of helemaal nergens naar toe gaan), over dezelfde dingen praten, dezelfde films kijken, elk jaar dezelfde vakantiebestemming etc…
Routine kan de katalysator zijn voor veel andere problemen binnen een relatie, zoals ontrouw. Dit gezegd hebbende, is het natuurlijk niet onze bedoeling om de handelingen van iemand die zijn geliefde heeft bedrogen goed te praten, maar eerder om duidelijk begrip te krijgen van een van de redenen die de oorzaak kunnen zijn van dit soort gedrag.
Denk eens even na. Wat doen we wanneer we ons vervelen? We gaan op zoek naar iets om onszelf te vermaken. Tussen liefde en routine gebeurt iets soortgelijks. Als we elke dag hetzelfde geven en krijgen, dat zal dit ons op een gegeven moment gaan vervelen en zal het makkelijker zijn om ergens anders op zoek te gaan naar plezier.
Een koppel moet in de loop der jaren een hoop stormen trotseren. Eentonigheid is een van de heftigste stormen. In tegenstelling tot andere problemen komt eentonigheid echter langzaam aan opzetten. En voordat je het weet overkomt ons hetzelfde als wat de naïeve kikker overkwam. Klik hier als je graag het hele verhaal wilt weten.
Wist je echter dat er ook een positieve kant zit aan routine? Natuurlijk is er ook een positieve kant, we moeten het glas namelijk als halfvol beschouwen en niet als halfleeg. Eentonigheid wordt tot op heden nog altijd gezien als slecht voor een huwelijk of relatie. Dit hoeft echter helemaal niet altijd waar te zijn.
Wat is de positieve kant van routine?
Zekerheid
Het gevoel dat iemand om ons geeft en ons beschermt, een gevoel dat we krijgen wanneer we altijd hetzelfde doen, kan ook iets goeds zijn. Angst zorgt er daarentegen namelijk voor dat we ons anders gedragen en we onder druk staan. Veel koppels zijn bang voor de routine om elke avond in de keuken te eten of elke zaterdagochtend boodschappen te doen. In werkelijkheid hoeft hier echter niemand onder te lijden, maar kan men juist leren hoe het is om geluk te vinden in zekerheid.
Kennis
Als een koppel altijd iets anders doet, wanneer hebben ze dan eens een momentje om stil te zitten en erachter te komen wat ze leuk vinden? Alle dingen die bij onze dagelijkse routine horen, worden gezien door de persoon met wie we door het leven gaan. En het is absoluut goed om te weten wat deze persoon denkt en voelt.
En wat is de negatieve kant van routine?
Eentonigheid is slecht wanneer we helemaal opgaan in onze taken of de dagelijkse beslommering van wat we moeten doen en hierdoor de persoon die elke avond naast ons slaapt vergeten.
Als het bijvoorbeeld zo is dat elke avond dezelfde persoon kookt nadat hij thuiskomt van zijn werk, dan zou dit kunnen betekenen dat het koppel elkaar niet vraagt hoe hun dag was. Hetzelfde geldt wanneer het altijd dezelfde persoon is die de kinderen van school ophaalt en die vervolgens neerploft op de bank met de tv aan of juist meteen achter de computer kruipt. Dit zijn routines die op een gegeven moment slecht kunnen zijn voor een relatie. Steeds meer en meer, net als druppels regen die langzaam en gestaag op dezelfde steen vallen.
Dit soort activiteiten of gewoontes zijn geen probleem als ze een paar keer per week voorkomen, maar wel als het dingen worden die we elke dag van de week, maanden of misschien wel jaren achter elkaar uitvoeren.
Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat voor routine aansluit op jouw behoeftes. Een klein beetje routine kan helpen om een goede en sterke relatie op te bouwen; wanneer je het echter overdrijft kan het de liefde in je relatie vernietigen en verdoven. Het is aan jou om de juiste balans te vinden.