Hoe praat je over je zwakke punten in een sollicitatiegesprek?
In een sollicitatiegesprek is het bijna onvermijdelijk dat de interviewer je vraagt naar je sterke en zwakke punten. Er zijn geen stiekeme trucjes om ze niet te beantwoorden, en je moet gewoon eerlijk zijn. Inderdaad, het verzinnen van antwoorden zal je helemaal geen goed doen.
Je reactievermogen testen
Eerlijkheid is essentieel als je het hebt over je zwakke punten in een sollicitatiegesprek. Als de interviewer ernaar vraagt, wees dan voorzichtig en blijf kalm. Ze willen gewoon je reacties en de manier waarop je jezelf presenteert analyseren.
Probeer aan te tonen dat je, zelfs met je gebreken, over betere kwaliteiten en eigenschappen beschikt dan de rest van de kandidaten. Houd ook rekening met de volgende punten met betrekking tot wat interviewers meestal zoeken bij sollicitanten.
1. De vragen van de interviewer tijdens een sollicatiegesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek is het gebruikelijk dat de recruiter naar je zwakke punten vraagt. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen: “Vertel me je drie zwakste punten” of “Wat is je grootste fout?” of “Welke zwakheden denkt u als werknemer te hebben?” Ze willen zien hoe je reageert, testen hoe eerlijk je bent en controleren of je in staat bent om trouw te zijn aan jezelf.
Volgens Jaume Masip Pallejá en María del Carmen Herrero Alonso, artsen in de psychologie, is er bewijs (Spaanse link) dat het vertellen van leugens meer mentale inspanning vereist dan eerlijk zijn.
Daarom maakt eerlijk zijn de taak gemakkelijker voor de geïnterviewde. In feite geldt dat hoe meer aanwezig en actief de waarheid in iemands geheugen is, hoe meer inspanning nodig zal zijn om deze te onderdrukken.
2. Zeg niet: “Ik ben te perfectionistisch”
Vermijd het geven van antwoorden, zoals “Ik ben te georganiseerd,” “Ik ben een workaholic,” “Ik werk te veel” of ” Ik ben te perfectionistisch.”
Als ze je vragen naar je zwakke punten, antwoord dan eerlijk. Probeer ze niet om te draaien en ze als sterke punten te presenteren. Als je dat doet, kan de interviewer denken dat je de waarheid niet vertelt en je zwakke punten verbergt.
3. Defecten als verbeterpunten
Niemand is perfect. We hebben allemaal gebreken, gebieden waarop we ons kunnen verbeteren. Probeer de vragen te beantwoorden die de interviewer je stelt en niet wat je wilt dat ze horen.
Als je ze eenmaal over je zwakke punten vertelt, kun je ze ook vertellen wat je doet om ze te verbeteren. Dit is echter geen gemakkelijke taak, omdat je zwakke punten vaak een gedragspatroon vormen dat zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Daarom kost het ook tijd om dit te beseffen en te veranderen.
4. Denk na voordat je spreekt
Wijs reageren betekent nadenken voordat je spreekt. Haast je niet als je over je zwakheden praat. Verbaliseer je observaties en deel je overwegingen.
Vermijd opvultermen zoals “Nou,” “Laat me uitleggen,” “In principe,” enz. Het is belangrijk om te vermelden wat je van je tekortkomingen hebt geleerd en om, zonder te overdrijven, te benadrukken wat je hebt gedaan om ze om te zetten in sterke punten.
Hoe te reageren wanneer je wordt gevraagd naar je zwakke punten
Als je over je zwakke punten praat, leg dan kort uit wanneer ze zich voordoen en wat je doet om ze te verbeteren. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:
- Ik weet dat ik verlegen ben. Ik probeer echter gebruik te maken van alle sociale situaties en neem het initiatief in gesprekken wanneer ik denk dat het nodig is.
- Soms ben ik te ongeduldig. Toen ik me realiseerde dat dit niet in mijn voordeel werkte, besloot ik geduld te hebben met wat ik niet onder controle heb of direct onder controle heb. Dit heeft me echt geholpen om de controle te behouden en me niet te haasten.
- Een van mijn zwakke punten is dat ik geen ervaring heb, ik leer echter heel snel en pas me goed aan veranderingen aan. Ik weet dat het even tijd zal kosten om me aan te passen, maar ik denk niet dat het lang zal duren voordat ik de verantwoordelijkheden die bij mijn functie horen, zal vervullen en het zelfstandig kan gaan doen.
- Ik werk graag alleen omdat ik het gevoel heb dat ik meer controle heb. Toch heeft de ervaring mij geleerd dat het belangrijk is om ook met anderen samen te werken om bepaalde doelen te bereiken. Dit betekent dat ik de principes van solidariteit en samenwerking begrijp.
Andere aspecten om te overwegen
Naast de manier waarop je de vragen van de interviewer over je zwakke punten beantwoordt, is ook je lichaamstaal belangrijk. Dat komt omdat het veel over jou zegt. Daarom moet je ervoor zorgen dat je gebaren natuurlijk en vloeiend zijn. Begeleid je non-verbale taal ook met een goede houding en instelling.
De manier waarop je je gedraagt tijdens een sollicitatiegesprek laat zien hoe geschikt je bent voor de werkomgeving van het bedrijf. Zorg ervoor dat je je woordenschat goed kiest om verwarring of misverstanden te voorkomen in de concepten die in het interview worden besproken.
Maak tot slot gebruik van je gevoel voor humor tijdens je sollicitatiegesprek, maar forceer het niet. Je kunt de interviewer bijvoorbeeld vertellen hoe bepaalde van je zwakke punten je in het verleden een aantal gênante momenten hebben bezorgd. Je hebt dus geleerd om je niet meer zo te gedragen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bravo, L.; García, U.; Hernández, M. & Ruiz, M. (2013). La entrevista, recurso flexible y dinámico. Investigación en Educación Médica, 2(7), 162-167. https://acortar.link/92cZYX
- Masip, J. & Herrero, C. (2015). Nuevas aproximaciones en detección de mentiras II. Estrategias activas de entrevista e información contextual. Papeles del Psicólogo, 36(2), 96-106. https://acortar.link/pqja5H
- Terol, E. (1997). Buscar Empleo. Todo sobre tu curriculm y las entrevistas de trabajo. EOI Escuela de Organización Industrial.