Hoe passiviteit te bestrijden, volgens William James

Om de passiviteit die ontmoediging met zich meebrengt opzij te zetten, moet je wilskracht opwekken en onthouden wat je vitale betekenissen zijn, aldus William James.
Hoe passiviteit te bestrijden, volgens William James

Laatste update: 25 november, 2021

Volgens William James moeten we, om passiviteit te bestrijden, eerst begrijpen waar de energie van de mens vandaan komt. Zo’n dimensie komt niet van het spirituele vlak. Het komt uit het lichaam en de geest. James, de vader van de Amerikaanse psychologie en pionier van wetenschappelijk onderzoek op psychologisch gebied beweerde dat deze niet elke dag op dezelfde manier presteren.

In feite zijn er energieën die soms niet aanwezig zijn. Ze kunnen sluimeren vanwege ontmoediging, onvrede en louter fysieke uitputting. Stilstaan en gebrek aan initiatief hebben echter bijna altijd dezelfde oorsprong: de tempel van de geest, het psychologische.

William Faulkner legde het in een notendop uit: “Ik ben moe van het rennen, van het moeten dragen van mijn leven alsof het een mand met eieren is.”

Soms voel je je uitgeput door je existentiële complexiteit. Alles lijkt te breekbaar, je hoop wordt gemakkelijk verbrijzeld en je dromen veranderen maar al te vaak in teleurstellingen. Het is inderdaad moeilijk om je mentale en fysieke hulpbronnen op 100 procent te houden. Er zijn echter bepaalde mechanismen die je kunnen helpen.

“Het is onze houding aan het begin van een moeilijke taak, die, meer dan wat dan ook, het succesvolle resultaat zal beïnvloeden.”

William James

William James

Hoe passiviteit te bestrijden volgens William James

Volgens William James vereist het mechanisme om passiviteit te bestrijden het ontwaken van zelfbewustzijn en wilskracht. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het is de moeite waard om te weten wat William (de broer van de beroemde schrijver Henry James) beweerde. Het was in 1906 aan de Columbia University dat hij zijn beroemde toespraak hield voor de American Philosophical Society.

James legde uit dat passiviteit een ziekte is die zichzelf voedt. Wanneer het arriveert en je herkent de symptomen niet, kan het al je doelen en motivatie vertroebelen door het simpelweg over te nemen. De fysieke en mentale uitputting die je voelt leidt tot verveling. Hierna komt de vicieuze cirkel van angst en uitstelgedrag.

Hij noemde zijn toespraak “The Energies of Men.” Hierin drong hij erop aan dat velen van ons leven alsof we in een soort wolk zijn die op ons wezen drukt en alles vertroebelt. Hij beweerde dat we de helderheid van onderscheidingsvermogen missen. In deze toestand worden zowel de spier van de aandacht als het vermogen om de dingen te zien zoals ze zijn verzwakt. Dit is allemaal te wijten aan mentale passiviteit.

Bewust leven door wilskracht

Volgens William James moet je, om passiviteit te bestrijden, uit deze mentale nevels komen en al je fysieke en psychologische bronnen beheersen. Om dit te doen, moet je je wilskracht activeren en in staat zijn om een doelbewust leven te leiden, gericht op betekenis en doel.

Weinig dimensies zijn relevanter op het gebied van psychologie dan wilskracht. Dimensies zoals eigenwaarde, weerstand tegen frustratie, motivatie bestaan naast elkaar in wilskracht. Maar hoe wek je je wilskracht weer op als deze faalt door ontmoediging of apathie?

James beweerde dat om passiviteit te bestrijden, maximale aandacht moet worden ontwikkeld. Dit gebied van de mentale laag was iets waaraan hij veel van zijn onderzoek wijdde en waarover hij sprak in zijn beroemde werk, The Principles of Psychology (1890).

James verklaarde dat aandacht het proces was waardoor de geest levendig en duidelijk bezit neemt van die denkprocessen die waardevol en nuttig zijn.

“En het vermogen om vrijwillig een dwalende aandacht terug te brengen, keer op keer, is de wortel van oordeel, karakter en wil. Niemand is compos sui als hij het niet heeft. Een opleiding die dit vermogen zou kunnen verbeteren, zou het beste onderwijs zijn.”

-William James-

Meisje dat yoga doet volgens de basis van hoe passiviteit te bestrijden volgens William James

Yoga kan nuttig zijn om passiviteit tegen te gaan

Interessant is dat William James de beoefening van yoga verdedigde in zijn boek Varieties of Religious Experience (1902). Volgens hem gaf deze traditionele discipline de voorkeur aan onmiddellijke helderheid van de geest, ontwikkelde filosofische rationaliteit en bezat een groot moreel nut.

In werkelijkheid was de vader van de wetenschappelijke psychologie en de beroemde filosoof aan de Harvard University een grote fan van yoga en aarzelde niet om de voordelen ervan te bestuderen. Hij beweerde zelfs dat het een nuttig middel was om passiviteit tegen te gaan. Dat is omdat:

  • Yoga stelt ons in staat om de focus van onze aandacht te trainen en onze geest te richten op wat relevant is. Alleen dan verduidelijken we onze doelen en vitale betekenissen en activeren we onze motivatie.
  • Ook stelt yoga ons in staat om de barrières van routine te doorbreken en uit de lagen van inactiviteit, verveling en stilte te komen waarin het zo gemakkelijk is om verstrikt te raken, aldus James. Dus als we visualiseren wat belangrijk en zinvol voor ons is, zetten we passiviteit opzij.

Dit buitengewoon interessante argument dat William James ons naliet in zijn toespraken en werken, werd vergeten of verdrongen met de komst van de psychoanalyse. In feite werd menselijk gedrag voor Freud alleen bepaald door onbewuste impulsen. Daarom was er in zijn theorie geen plaats voor aandacht of wilskracht.

Gelukkig hebben we nu veel van die principes teruggevonden van de vader van de Amerikaanse psychologie…


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fierro, Catriel. (2013). “Principios: la relevancia de William James en la enseñanza de la historia de la psicología”. Eureka (Asunción) en Línea10(1), 96-104. Recuperado em 17 de novembro de 2021, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2220-90262013000100011&lng=pt&tlng=es.
  • James, William (1902) Las variedades de la experiencia religiosa. Equipo Difusor del Libro
  • James, William (1890) Principios de psicología. Fondo De Cultura Economica
  • Orozco, José Luis (2003). William James y la filosofía del siglo americano. Barcelona: Gedis
  • Salas Ortueta, Jaime de & Martín Félix (2005). Aproximaciones a la obra de William James: la formulación del pragmatismo. Madrid: Biblioteca Nueva

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.