Hoe overwin je het verlangen om op te geven?
Soms laten je hoop en zelfs je twijfels over je vaardigheden je in de steek. Het is waar, elke dag je best doen om je doelen te bereiken is niet gemakkelijk en soms denk je zelfs dat het beter is om de handdoek in de ring te gooien. Als je nu te maken hebt met het verlangen om op te geven, willen we je een aantal basisstrategieën geven om die drang te overwinnen. Het is altijd de moeite waard om iets meer te proberen…
Vergeet desondanks niet dat je een mens bent en dat opgeven niet in alle gevallen als een nederlaag moet worden gezien. Het is gewoon een manier om te resetten en opzij te zetten wat niet nuttig voor je is om nieuwe, betere doelen te stellen. Op de reis van het leven is het belangrijkste om vooruit te gaan, dagelijks nieuwe dromen te stellen en eraan te werken.
Neem hieronder kennis van deze basistips waarmee je het verlangen om door te gaan kunt hervinden. We geven je handvatten om het verlangen om op te geven te overwinnen en je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.
Je kunt ervoor kiezen om terug te gaan naar veiligheid of vooruit te gaan naar groei. Groei moet steeds opnieuw gekozen worden; angst moet steeds opnieuw overwonnen worden.
– Abraham Maslow (Motivatie en Persoonlijkheid, 1954) – De sleutel tot het overwinnen van het verlangen om op te geven.
Sleutels om het verlangen om op te geven te overwinnen
We hebben allemaal wel eens de verleiding gevoeld om een project op te geven. Studeren ondanks uitdagingen, een opleiding volgen om een betere baan te krijgen, een boek publiceren… Mensen worden gedreven door de motivatie om doelen te bereiken, maar soms mislukt die interne impuls.
Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Actuele Onderwerpen in Gedragsneurowetenschappen geeft aan dat dit te wijten kan zijn aan psychologische of zelfs biologische variabelen.
Een laag zelfbeeld, angsten, slecht gereguleerde bezorgdheid of voedingstekorten kunnen ervoor zorgen dat je op een bepaald moment het verlangen, de kracht en zelfs de hoop mist. Het goede nieuws is dat dit omstandigheden zijn die je kunt veranderen. Met goede zelfzorg en nieuwe psychologische strategieën kun je dat verlangen om op te geven overwinnen. We zullen je uitleggen hoe.
Zelfmotivatie: onthoud waarom je bent begonnen
Als je je down voelt, kijk dan in jezelf en doe een oefening in introspectie. Vraag jezelf af waarom je aan de baan bent begonnen en stem je weer af op die emotionele component.
Zelfmotivatie is een oefening die samenhangt met zelfdiscipline en doelgerichtheid, volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door het Asian Research Journal of Arts and Social Sciences. Dankzij dit mechanisme krijg je je kracht en enthousiasme terug. Laten we eens kijken naar de sleutels om dit te bereiken:
- Schrijf in een notitieboekje de redenen op waarom je aan deze reis van werk en zelfverbetering bent begonnen.
- Vraag jezelf af of die doelen realistisch zijn en of ze je blijven motiveren.
- Zo ja, maak dan contact met die emotie en versterk je motivatie.
- Als een van die doelen je niet meer inspireert of je onrealistisch lijkt, herformuleer het dan.
- Word enthousiast over de doelen die je hebt gesteld.
- Visualiseer jezelf dat je ze bereikt; denk aan die toekomstige jij die succesvol is.
Versterk je mentaliteit: Activeer de componenten van succes
Een manier om het verlangen om op te geven te overwinnen is door een nieuwe mentale focus aan te brengen; een veerkrachtigere. Het tijdschrift PNAS publiceerde een onderzoek (Engelse link) waarin werd gesproken over de strategische mentaliteit.
Deze bestaat uit het stellen van vragen die vooruitgang, probleemoplossing en zelfmotivatie bevorderen: Hoe kan ik mezelf helpen? Hoe kan ik dit probleem oplossen?
Op dezelfde manier is het erg nuttig voor je om de volgende, even interessante componenten te ontwikkelen:
- Wees gedisciplineerd en vermijd uitstelgedrag.
- Blijf positief en hoopvol.
- Deactiveer je beperkende overtuigingen en stel je angsten in vraag.
- Cultiveer een open en flexibele geest; Zoek tien oplossingen voor dezelfde uitdaging.
Het ontwikkelen van deze strategieën kost tijd, maar het belangrijkste is om vol te houden en te begrijpen dat deze hulpmiddelen je mindset kunnen veranderen.
Opgeven op een bepaald moment is niet synoniem met falen. Soms zetten we nutteloze doelen aan de kant om realistischere en motiverender doelen te stellen; doelen waarmee we succes en geluk kunnen bereiken.
Zelfcompassie: Wees geduldig en leer van je mislukkingen
Ben je bang om te falen? Twijfel je dagelijks aan jezelf? Denk je dat er elk moment iets kan gebeuren waardoor je dat doel moet opgeven? Als het gaat om het overwinnen van de drang om op te geven, moet je zelfcompassie oefenen en aardiger zijn voor jezelf.
Het bestaat uit een helende oefening waarmee je je gevoel van eigenwaarde kunt versterken, kunt stoppen met jezelf te straffen en een meer empathische interne dialoog kunt oefenen.
Werken (Engelse link) zoals die gepubliceerd in het tijdschrift Menselijke Ontwikkeling benadrukken dat compassie hebben met jezelf positiever kan werken dan je eigenwaarde. Dankzij deze constructie behandelen we onszelf beter. Laten we eens kijken hoe je het kunt ontwikkelen en in je voordeel kunt gebruiken om het verlangen om op te geven te overwinnen:
- Wees empathisch met jezelf.
- Praat met jezelf alsof je je beste vriend bent.
- Wees geduldiger met jezelf en verminder je zelfeis.
- Veroordeel jezelf niet om je mislukkingen en fouten; het zijn leermomenten.
Vermijd vergelijkingen: Wat anderen doen of zeggen doet er niet toe
Een van de oorzaken die het verlangen om op te geven het meest induceert, is je te veel richten op de figuren om je heen. Je familie, vrienden of partner kunnen twijfelen of je je doelen wel kunt bereiken.
Bovendien vergelijk je jezelf misschien met bepaalde mensen en zeg je tegen jezelf dat je niet dezelfde vaardigheden of kwaliteiten hebt. Er zijn sociale variabelen die het verlangen kunnen opwekken om op te geven.
Om dit soort psychologische dynamiek te vermijden, raden we je aan om enkele sleutels te ontwikkelen die je zelfbescherming bieden:
- Waardeer woorden van steun, maar geef geen waarde aan degenen die je bekritiseren of in twijfel trekken.
- Vermijd jezelf te vergelijken met anderen. Onthoud dat iedereen uniek is en zijn eigen geschiedenis en omstandigheden heeft.
- Als iemand aan je twijfelt of je doelen kleineert, doe dan een visualisatieoefening. Stel je voor dat je toekomstige zelf deze figuren laat zien waartoe je in staat bent. Een onderzoek gepubliceerd in (Engelse link) Basis en Toegepaste Sociale Psychologie benadrukt de voordelen die deze techniek biedt als het gaat om het bereiken van je doelen.
Vier je kleine dagelijkse prestaties
Je bent misschien bekend met het boek Atomic Habits van James Clear. Dit werk is een prachtig voorbeeld van het belang van kleine stappen, van die dagelijkse gewoonten die je naar succes leiden.
Als je dagelijks vecht voor een doel, kun je het gevoel hebben dat je het wilt opgeven. Bijvoorbeeld omdat je geen belangrijke doorbraken of grote prestaties ziet. In die gevallen is het nuttig om die perceptie te herformuleren, iets wat je kunt bereiken met de volgende aanbevelingen:
- Geef jezelf een prijs voor elk probleem dat je overwint.
- Schrijf je kleine prestaties op in een notitieboekje. Op die manier zul je je ervan bewust worden dat je op de goede weg bent.
- Wacht niet tot het einde om je successen te vieren. Alles wat je elke dag doet om dat doel te bereiken, hoe klein ook, verdient het ook om gevierd te worden.
In het leven zul je meerdere keren falen en vele keren succes hebben. Daarom is de beste beslissing om na elke val op te staan en de kracht te vinden die je bezit om door te gaan met het veroveren van nieuwe dromen.
Laat je inspireren door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt
Sociaal modelleren is een vorm van leren die werd beschreven door psycholoog Albert Bandura. Het bestaat uit observeren wat andere mensen doen. Om het verlangen om op te geven te overwinnen, is het in dit verband nuttig om naar andere modellen te kijken, zoals figuren die ons kunnen inspireren met hun ervaringen en benadering van het leven.
Bovendien blijkt uit een artikel van Frontiers in Psychologie (Engelse link) hoe nuttig deze strategie is in sportomgevingen. Om het uit te voeren, kun je je toevlucht nemen tot de klassieke TED-talks op YouTube of tijd doorbrengen met mensen die je kent en die dezelfde moeilijkheden hebben doorgemaakt en overwonnen. Deze kunnen je hoogwaardige strategieën aanreiken en je inspireren om verder te gaan.
Vind de moed om verder te gaan
Het is waar dat er dagen zijn waarop het moeilijk voor je is om de kracht te vinden om niet op te geven. En het is normaal dat dit gebeurt omdat motivatie, aanmoediging en verlangen er niet altijd zijn wanneer je ze nodig hebt.
Gun jezelf in deze gevallen een mentale en fysieke pauze. Breng extra tijd door met de mensen van wie je houdt. Deze eenvoudige handelingen zullen je in staat stellen om nieuwe perspectieven aan te nemen en jezelf te resetten.
Houd ook in gedachten dat er momenten zullen zijn waarop overgave het meest redelijke alternatief is. Dit begrijpen en accepteren zegt ook veel over jou. Het is een oefening in moed en kansen.
Dit zijn momenten waarop je doelen moet herformuleren, en dat is ook spannend. Het doorslaggevende is om de moed te hebben om onder alle omstandigheden door te gaan; dat is de belangrijkste sleutel.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Blankert, T., & Hamstra, M. R. W. (2017). Imagining success: Multiple achievement goals and the effectiveness of imagery. Basic and Applied Social Psychology, 39(1), 60–67. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5351796/
- Chen, P., Powers, J. T., Katragadda, K. R., Cohen, G. L., & Dweck, C. S. (2020). A strategic mindset: An orientation toward strategic behavior during goal pursuit. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 117(25), 14066–14072. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322028/
- Clear, James (2020) Hábitos atómicos. Barcelona: Planeta.
- Lee, S., Kwon, S., & Ahn, J. (2021). The effect of modeling on self-efficacy and flow state of adolescent athletes through role models. Frontiers in Psychology, 12, 661557. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.661557/full
- Neff, K. D. (2009). The role of self-compassion in development: A healthier way to relate to oneself. Human Development, 52(4), 211–214. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790748/
- Odanga, S. (2018). Strategies for increasing students’ self-motivation. Asian research journal of arts & social sciences, 6(4), 1–16. https://www.researchgate.net/publication/326556176_Strategies for_Increasing_Students’ Self-motivation
- Simpson, E. H., & Balsam, P. D. (2016). The behavioral neuroscience of motivation: An overview of concepts, measures, and translational applications. Current Topics in Behavioral Neurosciences, 27, 1–12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4864984/
- TEDx Talks. (2017, noviembre 8). Por los sueños se suspira, por las metas se trabaja. | Humberto Ramos | TEDxCuauhtémoc[video]
. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=6NTM8gVauY0
- Vercet Revert, A. (2019). Autocompasión en una muestra de estudiantes universitarios: relación con variables psicológicas [trabajo de fin de máster]. Universidad Miguel Hernández. Valencia. http://dspace.umh.es/handle/11000/5911