Hoe oogcontact je geheugen beïnvloedt

Het tijdelijk vasthouden van de blik van iemand anders, of oogcontact, verandert je cognitieve functies. Ontdek wat neurowetenschapper Raquel Marín erover te zeggen heeft.
Hoe oogcontact je geheugen beïnvloedt

Laatste update: 11 januari, 2024

Heb je ooit oogcontact gemaakt en was je gevangen in de blik van de ander? Misschien ben je zelfs vergeten wat je op dat moment aan het doen of denken was.

Er is wetenschappelijk bewijs dat oogcontact maken en de blik van een ander vasthouden het geheugen en de cognitieve capaciteit verandert.

“Oogcontact verslaat elk gesprek.

-Christina Strigas-

Stel kijk verliefd naar elkaar

Hoe oogcontact je geheugen beïnvloedt

Een doordringende blik is niet exclusief voor mensen. Ik herinner me zelfs dat ik als kind een dierentuin bezocht en oogcontact maakte met een groot mannelijk wild zwijn.

Het zwijn bleef daarna roerloos in mijn ogen staren voor een paar momenten die eeuwig leken. Wat gebeurde er op dat moment? Was hij gehypnotiseerd door mijn blik? Ik zal het antwoord waarschijnlijk nooit weten. Maar die visuele uitwisseling tussen mens en beer veranderde mijn perceptie van deze dieren. Het is bijna alsof hun herinnering “vermenselijkt” werd in de mijne.

Oogcontact en je verstand verliezen

Hoewel het misschien de titel van een romantisch liedje lijkt, blijkt uit wetenschappelijke gegevens dat het vasthouden van de blik van een andere persoon, zelfs een onbekende terwijl je een mentale taak uitvoert, je concentratie doet verliezen.

De uitwisseling van blikken moet meer dan drie seconden duren voordat dit fenomeen optreedt. Het kan leiden tot kortstondige cognitieve veranderingen vanaf dat moment. Lees verder voor enkele voorbeelden.

In een onderzoek uitgevoerd door Japanse wetenschappers moest een groep geselecteerde vrijwilligers verwante woorden associëren terwijl ze keken naar ogen die naar hen staarden op een scherm. Degenen die werden onderworpen aan “de blik” waren langzamer met het associëren, vergeleken met de groep die niet naar het scherm staarde.

De onderzoekers concludeerden dat hersenen die zich bezighouden met intellectuele activiteit concentratie vereisen. In feite verstoort oogcontact alleen al het cognitieve vermogen. Het belemmert dus de mentale vermogens die nodig zijn om andere gelijktijdige cognitieve taken met succes uit te voeren.

Vermijd oogcontact als je het niet wilt vergeten

Een ander interessant onderzoek toonde aan dat enkele ogenblikken staren herinneringen kan veranderen. Deelnemers moesten in het onderzoek gebeurtenissen uit hun leven navertellen. Vervolgens richtte de eerste groep hun blik op een vast punt op een scherm. De tweede groep fixeerde de blik op een scherm en bewoog er vervolgens vrij overheen.

Kun je voorspellen wat er gebeurde? De details van de herinneringen aan het verleden die ze vertelden terwijl ze naar een vast punt staarden, waren vager. Ze beschreven ze ook minder gedetailleerd dan degenen bij wie de ogen vrij over het verhaal keken.

De wetenschappers concludeerden dat staren naar een vast punt de cognitieve middelen die nodig zijn voor het reconstrueren van autobiografische herinneringen in gevaar zou kunnen brengen.

Close-up van een oog

De ogen lezen

De beweging van de pupillen verraadt vaak de gevoelens die erachter schuilgaan. De pupillen verwijden zich bijvoorbeeld als je verrast, emotioneel of intellectueel opgewonden bent. Omgekeerd vernauwen je ogen zich en worden je pupillen kleiner als je walgt of ontevreden bent. Probeer het maar niet, want je pupillen verraden je, zelfs als je het probeert te verbergen.

Mensen weten al sinds de oudheid dat de pupillen verwijden door seksuele opwinding. Verwijdde pupillen zijn dus altijd een kenmerk geweest van schoonheid in alle culturen.

Sommigen zeggen dat vrouwen in het Romeinse Rijk de wolfskers consumeerden om hun pupillen te verwijden en aantrekkelijker te worden. Deze plant bevat atropine, dat dit verwijdende effect heeft. Ze gebruikten belladonna ook als verdovend middel of afrodisiacum. Overmatige consumptie is echter giftig.

Kortom, de ogen zijn een krachtig instrument voor verleiding en vergetelheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.