Hoe om te gaan met een giftige familie
Manipulatie, leugens, gebrek aan respect en chantage zijn allemaal situaties die kunnen voorkomen binnen een giftige familie. En, omgaan met hen is niet gemakkelijk. In feite werken deze families op een vergelijkbare manier als een sekte. Hun giftige leden weten precies welke strategieën ze moeten toepassen, zodat hun familieleden niet aan hun invloed kunnen ontsnappen.
Deze destructieve gedragspatronen wortelen in veel gezinnen en beïnvloeden alle onderdelen en dynamieken ervan.
Het grootste probleem met disfunctionele familieleden is dat ze zelden verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Ze instrumentaliseren anderen om hun behoeften te versterken. Daarom moet je, als je een giftige familie hebt, bepaalde acties in praktijk brengen om je welzijn en vooral je geestelijke gezondheid te beschermen. Hier gaan we het hebben over de nuttigste strategieën in dit verband.
Vaak verbergt een “Ik hou van je” van een giftig familielid een manipulatieve bedoeling.
Hoe om te gaan met een giftige of disfunctionele familie
De termen giftig persoon en giftig gezin worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en worden meestal gezien als populaire psychologische termen. Als zodanig worden hun betekenissen door iedereen begrepen.
Maar wat er werkelijk achter zit is een slechte familiedynamiek, en wat daaruit voortkomt is psychologische manipulatie, emotionele ontkrachting evenals mishandeling. Dit kan het getroffen individu mentaal littekens bezorgen.
In feite is opgroeien in een giftige of disfunctionele omgeving een risicofactor, niet alleen voor onze geestelijke gezondheid, maar ook voor crimineel gedrag. De Universiteit van Western Ontario (Canada) voerde in dit verband een onderzoek uit (Engelse link) dat beweerde dat vier van de vijf opgesloten mannen in Ontario opgroeiden in een gezin met deze kenmerken.
Maar, hoe kun je omgaan met een giftig gezin? Welke mechanismen kun je ontwikkelen om jezelf te beschermen? We zetten ze hieronder op een rij.
1. Begrijp wat er achter je giftige familie schuilgaat
Het enkele feit van het hebben van bloedbanden maakt nog geen familie. Bovendien gebruiken sommige familiefiguren deze banden om van jongs af aan emotionele pijn te genereren. Daar kunnen verschillende motivaties voor zijn. In feite kunnen sommige giftige familieleden zelfs lijden aan psychische stoornissen.
In overleg stellen therapeuten vaak persoonlijkheidsstoornissen vast die deze familiedynamiek verklaren. Onderzoek (Engelse link) van Dr. Liane J. Leedom, getiteld The Impact of Psychopathy in the Family geeft details over deze mogelijkheid.
2. Beperk het contact
Het is het beste om je contact met hen te beperken. Dit kan echter ingewikkeld zijn. Probeer dus uit te zoeken in welke situaties je aanwezigheid in de giftige omgeving essentieel is en in welke niet. Geef voorrang aan jezelf en voorkom dat je het doelwit wordt van hun oneerlijke strategieën, zoals je toevlucht nemen tot slachtofferschap, en je bekritiseren omdat je afstand neemt.
Houd altijd rekening met de manipulatieve valkuilen van disfunctionele familieleden en maak duidelijk wanneer en in welke specifieke contexten je ermee instemt hen te zien.
3. De fysieke en emotionele grenzen
Naast het beperken van het contact met een schadelijke familieomgeving, moet je ook fysieke en emotionele grenzen vaststellen. Zorg ervoor dat je deze met duidelijkheid en assertiviteit bevestigt. Hier volgen enkele aanbevelingen:
- Verzoek om respectvolle communicatie van je giftige familieleden.
- Maak hen duidelijk welk gedrag je niet toestaat.
- Laat hen weten dat je niet bereid bent om je te conformeren aan hun mandaten en verwachtingen.
- Stel emotionele grenzen. Zeg bijvoorbeeld hardop “Nee” of “Ik wil niet dat je dat doet” zonder je schuldig te voelen.
- Onthoud dat giftige mensen ernaar streven om de grenzen van andere mensen binnen te dringen en te overwinnen. Leg hen dus uit dat dit gevolgen zal hebben (bijvoorbeeld permanente distantie).
Het belangrijkste bij het omgaan met disfunctionele gezinnen is een goed extern ondersteuningsnetwerk.
4. Ga de confrontatie niet aan. Gebruik de grijze rotstechniek
Om met een giftig familielid om te gaan, moet je begrijpen dat het zinloos is om ze te confronteren. Dit komt omdat ze echt slechte niveaus van zelfbewustzijn en emotionele verantwoordelijkheid hebben. Daarom is het nuttig om de grijze rotstechniektoe te passen:
- Doe niet mee aan hun provocaties. Negeer ze.
- Maak je interacties met hen kort en assertief.
- Toon onverschilligheid voor hun eisen en slachtofferschap.
- Houd je interacties met hen neutraal.
- Bewaar een zekere emotionele afstand. Wees ook standvastig en blijf bij je beslissingen.
5. Heb een hecht ondersteunend netwerk
Gelukkige gezinnen worden gebouwd door gezonde, voedzame en emotioneel volwassen figuren. Maar, als je een giftige familie hebt, en er niet volledig afstand van kunt nemen, moet je ervoor zorgen dat je dagelijks een ondersteunend netwerk om je heen hebt dat je begrijpt en je gevoel van eigenwaarde versterkt.
Probeer jezelf niet te isoleren of je giftige familie je enige socialisatiescenario te laten zijn. Ontmoet en bouw gelukkige banden op met mensen die de moeite waard zijn en die je geen pijn zullen doen.
6. Oefen onthechting
Onthechting is het omgekeerde proces van hechting. Het is een techniek om geleidelijk pijnlijke emoties los te laten. Hier zijn enkele strategieën om het uit te voeren:
- Stop met het verwachten van validatie of steun van je familie.
- Begrijp dat je verantwoordelijk bent voor jezelf. Zoek je eigen welzijn.
- Geef geen waarde aan wat zij uiten. Zoek andere bronnen om je eigenwaarde te versterken.
- Herformuleer alle kwetsende boodschappen die je van hen hebt geïnternaliseerd en genees ze.
7. Denk na over morgen en de relatie die je met hen wilt hebben
Hoe zie je jezelf morgen? Welke rol/positie wil je dat deze figuren in je leven spelen? Om met een giftige familie om te gaan, moet je duidelijk maken wat voor soort relatie je met hen wilt. Dit is iets waarover je zo snel mogelijk moet nadenken en beslissen. Er zijn slechts drie opties om tussen te beslissen:
- Volledig loslaten.
- Op dezelfde manier doorgaan.
- Een specifiek soort contact aangaan.
8. Als je ze moet zien, plan dan de ontmoeting
Het kan echt moeilijk zijn om je volledig los te maken van je naaste familie, omdat ze afhankelijk van je zijn of omdat ze je zover weten te krijgen dat je geen afstand neemt. Als je op bepaalde tijden met een giftig of disfunctioneel familielid moet afspreken, plan dan de volgende aspecten:
- Stel vast hoe lang de ontmoeting zal duren.
- Maak duidelijk hoe lang je er zult zijn.
- Leg uit wat voor soort dynamiek je niet zult tolereren. Als die zich voordoen, heb je een reden om de ontmoeting/het bezoek op te schorten.
9. Vraag psychologische hulp: ze zullen niet veranderen
Het effect van een slechte familiedynamiek die in de loop der tijd wordt volgehouden, kan behoorlijk eroderend zijn. Het beschadigt je gevoel van eigenwaarde, verzwakt je identiteit, en kan er ook voor zorgen dat je schadelijke overtuigingen en denkpatronen internaliseert. Dit zijn situaties die tot een trauma kunnen leiden.
Overweeg altijd de mogelijkheid om gespecialiseerde hulp in te roepen. Bedenk dat deze mensen zelden veranderen en dat jij het bent die in actie moet komen. Psychologische therapie zal je helpen om je wonden te helen en te beslissen welke strategieën je moet gebruiken.
In de geest van een giftig of disfunctioneel individu is er geen zelfbewustzijn of emotionele verantwoordelijkheid. Het zijn mensen die niet zullen veranderen.
Het doorbreken van tegendraadse draden om met een giftige familie om te gaan
Door de intensiteit van de verbinding is het moeilijk om een vooruitziende blik te hebben als je gevangen zit in de beslotenheid van een giftige familie. Je wilt misschien weglopen, maar tegelijkertijd kunnen er bepaalde factoren zijn die je tegenhouden. Die kunnen indirect zijn. Aan de andere kant kunnen ze het product zijn van een poging tot opzettelijke manipulatie.
Als dit het geval is, kent de agressor je meestal goed en is hij handig in het trekken aan de touwtjes om je te controleren. Daarom is het zo belangrijk om een goed sociaal steunnetwerk buiten je familie te hebben.
Ten slotte zal het breken met deze negatieve draden of het op een andere manier beheren ervan je psychisch welzijn garanderen. Waarom zou je dus nu niet beginnen met oefenen?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Afifi, T. D., Olson, L. N., Armstrong, C. (2005). The chilling effect and family secrets: Examining the role of self-protection, other protection, and communication efficacy. Human Communication Research, 31, 564-598
- Conti, R.P. (2015). Family estrangement: Establishing a prevalence rate. Journal of Psychology & Behavioral Science, 3, 28-35.
- Leedom. L. J. (2017). The Impact of Psychopathy on the Family, Psychopathy – New Updates on an Old Phenomenon, Federico Durbano, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.70227.
- Michalski, Joseph. (2017). The Cumulative Disadvantages of Socially Toxic Family Environments: A Comparison of Early Life Experiences of Incarcerated Men and University Students. Journal of Cultural Analysis and Social Change. 2. 10.20897/jcasc/80926.