Hoe mensen met een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid zich gedragen

Mensen die geen affectieve verantwoordelijkheid hebben, negeren hun impact op anderen. Als je een relatie hebt met een van deze personen, kan dit zeer schadelijk zijn. In dit artikel helpen we je hun gedrag te identificeren.
Hoe mensen met een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid zich gedragen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 23 mei, 2023

De laatste jaren is er meer zichtbaarheid gegeven aan begrippen als assertiviteit, emotionele intelligentie en affectieve verantwoordelijkheid. Dit zijn essentiële ingrediënten in elke gezonde relatie. Sterker nog, als ze niet aanwezig zijn, kunnen er voortdurend conflicten, ontevredenheid en zelfs gewelddadige relaties ontstaan. Maar hoe weet je of degenen met wie je omgaat deze principes toepassen of niet? In dit artikel leggen we de belangrijkste gedragingen uit van mensen zonder affectieve verantwoordelijkheid, zodat je zelf kunt beslissen.

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, vindt in dit type relatie (Engelse link) een reeks verwarrende mechanismen plaats.

Een individu dat affectieve verantwoordelijkheid mist kan bijvoorbeeld gebruik maken van gaslighting of andere vormen van emotionele manipulatie. Dat komt omdat ze je willen laten geloven dat je verzoeken overdreven zijn, dat je nooit ergens tevreden over bent, of dat alles jouw schuld is.

Op de een of andere manier ga je hun beweringen geloven. In feite leg je de innerlijke stem het zwijgen op die je vertelt dat de manier waarop je behandeld wordt verkeerd is. Daarom moet je op de volgende gedragingen letten. Het zijn de waarschuwingssignalen van een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid.

Stel maakt ruzie
Mensen met een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid hebben de neiging om relaties op een egoïstische manier te benaderen.

Affectieve verantwoordelijkheid

Affectieve verantwoordelijkheid is het vermogen om de leiding te nemen over hoe je handelingen de mensen met wie je omgaat beïnvloeden. Door een affectieve band aan te gaan, verkrijg je een reeks voordelen. Bijvoorbeeld liefde, gezelschap, steun, intimiteit, enz. Je verwerft ook een reeks verantwoordelijkheden ten opzichte van de ander.

Dit betekent dat je begrijpt dat er gevoelens op het spel staan. Als je een relatie met iemand aangaat, stem je ermee in om voor zijn of haar emoties te zorgen. Dit betekent niet dat je verantwoordelijk bent voor hun geluk of dat je gedwongen wordt om bij iemand te blijven van wie je niet meer houdt. Maar het vereist wel eerlijkheid, communicatie en empathie.

Degenen die geen affectieve verantwoordelijkheid hebben, benaderen hun relaties vanuit een egoïstisch en emotioneel onvolwassen perspectief. Ze vergeten wederkerigheid en wederzijdse zorg en zijn geneigd te handelen naar hun eigen actuele verlangens en behoeften. Uiteraard kan dit grote schade toebrengen aan de andere partij, die zich gekleineerd, ongeldig en verward voelt.

Hoe mensen die affectieve verantwoordelijkheid missen zich gedragen

Vermoed je dat je relatie met iemand die belangrijk voor je is oneerlijk of onevenwichtig is? Voel je je genegeerd, onverzorgd en niet gerespecteerd door diegene? Zo ja, let dan op de volgende tekenen. Deze gedragingen zullen je helpen begrijpen of ze handelen met een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid.

Ze handelen naar eigen goeddunken

In een relatie zitten betekent niet dat je je eigen behoeften, interesses en voorkeuren opzij moet zetten. Integendeel, het is essentieel dat je je eigen identiteit behoudt. Je moet echter weten hoe je dit kunt combineren met wat je partner nodig heeft en voelt en een evenwicht kunt vinden.

Als je partner alleen dingen doet die hem goed uitkomen en handelt naar wat hij wil, zonder rekening met jou te houden, is hij affectief onverantwoordelijk. Het feit dat ze er niet over willen praten of zich aan onderhandelingen onttrekken, en dat ze vaak egoïstisch handelen zou de alarmbellen moeten doen rinkelen.

Ze ontkrachten je emoties

Je moet in elke relatie kunnen uiten hoe je je voelt zonder dat de ander je minimaliseert of belachelijk maakt. Maar een partner die geen affectieve verantwoordelijkheid heeft, zal je systematisch ongeldig maken. Hij zal je emoties bagatelliseren, je gek noemen en je ervan beschuldigen dat je ze overdrijft of negeert.

Bovendien zal hij niet bereid zijn om naar je klachten, verzoeken of behoeften te luisteren en nog minder om veranderingen aan te brengen die bijdragen aan je welzijn. Integendeel, ze zullen jou de schuld geven en nooit toegeven dat ze misschien een zekere mate van verantwoordelijkheid hebben.

Ze breken beloften en toezeggingen

Het schenden van vertrouwen is ook een van de gedragingen van een partner met een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid. In feite zijn hun daden niet in overeenstemming met hun woorden. Ze zeggen bijvoorbeeld iets en handelen op een totaal tegenovergestelde manier, waardoor je je erg verward voelt.

Bovendien maken ze afspraken of beloftes die ze vervolgens systematisch verbreken. Dit wekt bij jou gevoelens van grote onzekerheid, angst en wantrouwen op.

Ze liegen of verbergen informatie

Eerlijkheid is het beste beleid, maar niet altijd het meest comfortabele. Bijgevolg zijn mensen die affectieve verantwoordelijkheid missen geneigd te liegen om een voordeel te verkrijgen of problemen te vermijden.

Ze kunnen je bijvoorbeeld bedriegen over belangrijke zaken (zoals het hebben van andere partners op hetzelfde moment) of meer alledaagse aspecten, zoals de reden voor het afzeggen van een afspraakje. Hoe dan ook, ze doen het om hun eigen verlangens te bevredigen en ze maken zich niet druk over hoe het jou zou kunnen beïnvloeden.

Bovendien kunnen ze liegen over hun gevoelens. Ze kunnen bijvoorbeeld overdrijven of je voor de gek houden als ze niet echt toegewijd zijn aan jullie relatie of niet voelen wat ze beweren te voelen.

Ze verdwijnen of zwijgen

Ze kunnen vaak verdwijnen en de communicatie en het contact met je verbreken zonder enige uitleg te geven. Soms kan deze stilte een paar dagen duren en komen ze terug als ze er zin in hebben. Andere keren verdwijnen ze voorgoed, je achterlatend in een zee van verwarring, schuldgevoel en twijfel.

Dit komt omdat ze niet weten hoe ze moeten communiceren of uitdrukken wat ze voelen of nodig hebben. daarom nemen ze de gemakkelijke uitweg door je te ghosten. Bovendien kunnen ze zwijgen gebruiken als een vorm van straf en manipulatie om macht te krijgen in jullie relatie.

Ze vermijden lastige gesprekken

Als je probeert een open en eerlijk gesprek over je relatie met hen te voeren, is de kans groot dat ze weigeren mee te werken. Ze hebben inderdaad de neiging om alle situaties te vermijden waarin ze zich kwetsbaar moeten opstellen, hun eigen fouten moeten accepteren, of over ongemakkelijke onderwerpen moeten praten.

Het is de moeite waard te bedenken dat hun enige doel is om voordelen voor zichzelf uit jullie relatie te halen. Daarom zijn ze niet bereid om de natuurlijke nadelen te accepteren.

Ze respecteren je grenzen niet

Ze zijn ook niet in staat om grenzen te respecteren, Hoe vaak je ook aangeeft dat een bepaald gedrag van hen je stoort of kwetst, hun empathie schittert door afwezigheid.

In feite zullen ze dit gedrag blijven herhalen zonder je grenzen te respecteren. Op dezelfde manier zijn ze niet in staat om assertief hun eigen grenzen aan te geven.

Stel maakt ruzie op straat
Zij die geen affectieve verantwoordelijkheid hebben, houden geen rekening met de behoeften van anderen, noch weten ze hoe ze hun grenzen moeten respecteren.

Een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid staat gelijk aan een onevenwichtige relatie

Kortom, mensen die dit gedrag vertonen creëren onevenwichtige relaties. Dat komt omdat ze zorg zoeken en accepteren, maar die niet terug bieden. Hun gebrek aan communicatie, consideratie en eerlijkheid maakt je relatie inderdaad verwarrend, onstabiel en schadelijk voor jou. In feite kan het je gevoel van eigenwaarde ernstig schaden en je laten lijden.

Als je dit gedrag in een van je relaties herkent, is het daarom belangrijk dat je het niet minimaliseert. Sterker nog, je moet actie ondernemen. Je hebt immers recht op respect en behandeling met oprechtheid en empathie.

Aan de andere kant, als het je zelf aan affectieve verantwoordelijkheid ontbreekt, probeer dan de redenen voor je gedrag te analyseren. Misschien moet je werken aan je assertiviteit en emotionele intelligentie. Een professional kan nuttig zijn om je hierbij te helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nicholson, S. B., & Lutz, D. J. (2017). The importance of cognitive dissonance in understanding and treating victims of intimate partner violence. Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma26(5), 475-492.
  • Sarkis, S. M. (2018). Gaslighting: Recognize Manipulative and Emotionally Abusive People–and Break Free. Hachette UK.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.