Hoe komedie en humor werken

Weet je hoe humor je hersenen beïnvloedt? Weet je waarom je er zo van geniet? In feite veroorzaakt het een effect op je geest dat vergelijkbaar is met het effect van gematigd rekken op je spieren. Lees hier meer.
Hoe komedie en humor werken
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 20 december, 2022

Hoe vaak heb je niet van een vriend een komedieshow aanbevolen gekregen, maar als je die bekijkt, ontdek je dat je er helemaal niet van houdt? In feite is humor op neurologisch niveau nogal ingewikkeld en moeilijk te begrijpen. Een van de grootste uitdagingen voor kunstmatige intelligentie is inderdaad het begrijpen van grappen. In dit artikel gaan we uitzoeken hoe komedie en humor en werken en waarom je vrienden sommige komedieshows misschien leuk vinden en jij niet.

Eerst stellen we enkele regels en voorschriften (Spaanse link) van komedie vast. Een daarvan is dat humor vaak een spontaan element is dat wordt versterkt door anticipatie. Ten tweede is lachen aanstekelijk. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om ergens om te lachen als we met anderen zijn dan wanneer we alleen zijn.

In feite heeft komedie een variabel effect, afhankelijk van met wie we zijn. Een onderzoek (Engelse link) uit 2015 toonde aan dat het mogelijk is om te identificeren of twee mensen vrienden zijn, simpelweg door de manier waarop ze lachen.

Het experiment werd uitgevoerd met 966 mensen uit 24 verschillende culturen. Daarom wordt humor gezien als een universele code die allerlei grenzen overschrijdt.

Dus, als je klaagt over het feit dat je de comedyshow die je vriend je aanraadde te kijken, niet zo grappig vond, probeer hem dan eens met een geliefde te bekijken.

Want lachen en humor hebben een hoge component van identificatie en medeplichtigheid. Als zodanig zul je snel zien hoe een grap die je eerst niet grappig vond, je uiteindelijk aan het lachen maakt omdat je metgezel hem grappig vond.

Humor

Laten we eerst een definitie van humor vaststellen. Er zijn veel schrijvers, komieken en denkers geweest die geprobeerd hebben humor nauwkeurig in woorden te definiëren, dus we weten dat het geen eenvoudige zaak is.

Zowel Borges als Schopenhauer waren het erover eens dat humor is “iets plaatsen waar het niet hoort.” Hoewel dit een echt abstracte definitie is, zijn andere geleerden over dit onderwerp, zoals neurowetenschapper Scott Weems, het er helemaal mee eens.

Hij schreef het boek Ha ! The Science of When We Laugh and Why (2014). Hij vat humor op als een conflict in de hersenen dat deel uitmaakt van ons begrip van de wereld.

Komedie heeft een hoge verrassingscomponent. Elke grap begint met een beginsituatie die herkenbaar voor je is, terwijl de climax ervan bestaat uit een verrassing, een onverwachte ontwikkeling die niet aan je verwachtingen voldoet.

Op het moment dat iemand een grap begint te vertellen, beginnen je hersenen verschillende mogelijke eindes te schudden. Het grappige is dat als geen van die eindes zich voordoet, je lacht. Humor is dus nauw verbonden met verrassing.

Bovendien gaat lachen gepaard met een aangenaam gevoel, zodat je hersenen meer willen. In feite is de reactie die humor in je hersenen opwekt te vergelijken met die van je favoriete voedsel of bepaalde verslavende middelen, zoals drugs.

Wat maakt een grap grappig?

Samen met een onderbreking in een communicatieve situatie speelt succesvolle komedie met veel andere factoren. Een daarvan is empathie. Grappen die verwijzen naar alledaagse situaties waarmee je je identificeert zijn immers veel grappiger. Daarom vinden we niet allemaal dezelfde komieken leuk, omdat we ons niet allemaal op dezelfde manier inleven.

Een andere factor om rekening mee te houden is dat humor een mechanisme is dat je gebruikt in allerlei sociale interacties. Of het nu is om je te identificeren met een vriend of om het ijs te breken in een gespannen situatie, met humor kun je ofwel je ongenoegen ofwel je goedkeuring over een situatie laten blijken.

Daarom hangt het gebruik dat van humor wordt gemaakt en de mate waarin af van elk individu. Dat komt omdat gevoel voor humor een compendium is van de ervaringen, waarden en eigenschappen die ieder van ons als individu definiëren. Daarom zijn er komedies die sommige kijkers leuk vinden en anderen niet. Het idee dat humor subjectief is, is dus helemaal waar.

Hetzelfde gebeurt niet met drama. Dat komt omdat dat een intersubjectieve component heeft waarin de overgrote meerderheid van de bevolking zich kan vinden. Bijvoorbeeld iemand die een geliefde verliest.

Lachende collega's

De voordelen van komedie en humor

Naast het begrijpen van de redenen waarom een komedie grappig kan zijn of niet, is het de moeite waard om te wijzen op de onmiskenbare voordelen van humor voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. In feite heeft humor de volgende voordelen.

  • Vermindert stress.
  • Verhoogt je stemming.
  • Verbetert de hersenfunctie.
  • Verlaagt hoge bloeddruk.
  • Bevordert ontspanning.
  • Verbetert je immuunsysteem.
  • Verhoogt je vermogen om ziekten te bestrijden.
  • Vermindert de kans op cerebrovasculaire ongelukken.

Komedie en humor hebben ook een hoge sociale component. Bovendien is het sociaal geaccepteerd dat gevoel voor humor geassocieerd wordt met intelligentie. Het helpt ons ook om allerlei interpersoonlijke relaties te verbeteren.

Men zegt dat lachen de afstand tussen twee mensen verkleint. Bovendien hebben studies aangetoond dat lachen onze fysieke aantrekkelijkheid verbetert, terwijl gevoel voor humor onze persoonlijke aantrekkelijkheid verbetert. Inderdaad, behalve dat komedie mensen bij elkaar brengt, zijn lachen en glimlachen aangenamer als ze met anderen worden gedeeld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.