Hoe kom je over je ex heen? 13 belangrijke tips
Wanneer een relatie eindigt, is het gebruikelijk dat je te maken krijgt met een mix van intense emoties: verdriet om wat had kunnen zijn, woede als de breuk moeilijk was, en eenzaamheid als je nog steeds gevoelens hebt of nog steeds contact hebt met die persoon. Ook al zou je soms alles in één keer willen wissen, het kost tijd en geduld om over je ex heen te komen.
Maak je geen zorgen als het langer duurt dan je had verwacht, iedereen volgt zijn eigen ritme. Hoewel herinneringen altijd ruimte in je geheugen innemen, kun je aan jezelf werken om vooruit te komen en je leven opnieuw op te bouwen.
Het is waar dat er geen onfeilbare formule voor iedereen bestaat, maar het is ook waar dat er strategieën zijn waarmee je die persoon los kunt laten en verder kunt gaan. Vervolgens presenteren we 13 sleutels die zijn ontworpen om je te helpen bij het navigeren door het uiteenvallen.
1. Accepteer je emoties
Over je ex heen komen begint met het accepteren van wat je voelt. Het is normaal dat je emoties na afloop voortdurend veranderen: de ene dag voel je je optimistisch en de volgende dag word je overweldigd door verdriet.
In plaats van je tegen die gevoelens te verzetten, geef ze de ruimte. Als op een dag woede je overvalt, ervaar het dan zonder jezelf te beoordelen. Stel uiteraard een limiet zodat de emoties waarmee je te maken krijgt je dagen niet volledig domineren.
Het herkennen van je gevoelens helpt je jezelf te bevrijden en door te gaan.
2. Geef tijd aan tijd
Het is normaal dat je wilt weten hoe lang het zal duren om iemand te overwinnen met wie je een tijdje je leven hebt gedeeld, maar er is geen eenduidig antwoord. Misschien boeken sommige mensen binnen een paar weken vooruitgang, terwijl bij anderen maanden of zelfs jaren nodig zijn.
Het belangrijkste is dat je je niet haast en jezelf niet met anderen vergelijkt. Vergeet niet dat genezing tijd kost en een persoonlijk proces is. In plaats van je alleen maar af te vragen hoe lang het duurt voordat je herstelt, kun je jezelf ook afvragen welke positieve veranderingen je in jezelf kunt aanbrengen om deze periode draaglijker te maken.
3. Vermijd onnodig contact
Zelfs als je ruimtes deelt met je ex-partner, zoals op het werk of op bijeenkomsten van vrienden, is het essentieel om het contact buiten deze situaties te verminderen. Dit omvat ook het vermijden van telefoontjes, berichten of toevallige ontmoetingen die oude wonden openrijten. Als je het moeilijk vindt om nul-contact toe te passen, stel dan duidelijke regels op om jezelf te beschermen.
Als je bijvoorbeeld vrienden deelt, vraag hen dan om niet met je over het leven van je ex te praten of om je van tevoren te laten weten of je allebei naar dezelfde bijeenkomst gaat, zodat je kunt beslissen of je wel of niet wilt gaan.
Elke dag dat je erin slaagt die afstand te bewaren, is een stap verder in de richting van het afsluiten van dat hoofdstuk van je leven. Jouw emotionele welzijn is het belangrijkst en je hoeft geen gesprekken te voeren waardoor je zich kwetsbaar voelt.
Lees ook dit artikel: Terug naar je ex: waarom is het idee zo aantrekkelijk?
4. Verbreek de verbinding met sociale netwerken
Een van de grootste uitdagingen in het digitale tijdperk is het weerstaan van de verleiding om de sociale media van je ex-partner te checken en te zien wat hij of zij van plan is. De impuls om hun berichten, foto’s of verhalen te zien, zorgt ervoor dat je emotioneel gehecht blijft aan die persoon, waarbij je momenten uit het verleden opnieuw beleeft of jezelf vergelijkt met wat hun nieuwe leven lijkt te zijn.
Vaak leidt de noodzaak om in de gaten te houden wat hij doet ertoe dat je een slechte gewoonte ontwikkelt, zoals controleren of hij al een nieuwe partner heeft of dat hij gelukkiger lijkt zonder jou. Dit houdt je echter alleen maar gevangen in een vervormde versie van het verleden, waardoor meer pijn ontstaat en je genezingsproces wordt vertraagd.
Om te voorkomen dat je in deze cyclus terechtkomt, kun je overwegen om ze niet meer te volgen op alle sociale netwerken of, indien nodig, ze tijdelijk te blokkeren op platforms zoals Instagram of WhatsApp. Deze digitale ontkoppeling geeft je de ruimte om je te concentreren op je eigen welzijn, zonder de constante vergelijking tussen jouw vooruitgang en die van hen.
Als je je zorgen maakt over hoe deze actie zal worden waargenomen, onthoud dan dat jullie allebei tijd nodig hebben, en dat het verbreken van de verbinding geen egoïstische daad is, maar een gebaar van eigenliefde.
Bovendien kun je van deze tijd profiteren om wat ‘digitaal opschonen’ te doen. Verwijder foto’s, berichten of video’s die je terugvoeren naar de relatie. Je hoeft ze niet voor altijd te verwijderen, maar je kunt ze wel archiveren of naar een map verplaatsen waar je ze niet dagelijks zult zien. Het verminderen van deze prikkels is handig om de bladzijde snel om te slaan.
5. Omring jezelf met mensen die je steunen
Tijdens een relatiebreuk wordt de steun van vrienden en familie een hulpmiddel van onschatbare waarde bij genezing. Zij zijn degenen die bijdragen aan het dragen van het emotionele gewicht als je het gevoel hebt dat je dat niet kunt.
Zoek mensen in je omgeving die naar je luisteren zonder te oordelen en die je helpen jezelf op een gezonde manier af te leiden. Het gaat niet om het vermijden van je gevoelens, maar om het hebben van momenten van opluchting en gezelschap.
Een voorbeeld is het organiseren van een filmmiddag thuis met vrienden, waarbij je niet alleen je emoties deelt, maar ook van hun gezelschap geniet en met ze lacht. Je kunt ook koffie gaan drinken met je moeder, je zus of een goede vriendin, mensen met wie je je openstelt en praat over wat je voelt, of gewoon een leuke tijd hebben zonder dat het gesprek over je ex gaat.
Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen. De steun van anderen is een manier om je eraan te herinneren dat, ook al is de relatie beëindigd, je mensen aan je zijde hebt die je waarderen, naar je luisteren en het beste voor je willen.
6. Maak een lijst met redenen om door te gaan
Een van de krachtigste strategieën om over je ex heen te komen, is door een lijst te maken met redenen waarom de relatie is beëindigd en waarom verder gaan het beste voor je is. Deze oefening verduidelijkt je gedachten en stelt je in staat eventuele idealisaties over je vroegere verbinding weg te nemen.
Als er momenten waren waarop je je gekleineerd of ontheemd voelde, of als je verbale of psychologische agressie ervoer, zal het gedetailleerd op papier zetten van deze ervaringen je eraan herinneren dat je beter verdient.
Bijvoorbeeld: “Ik voelde me genegeerd toen ik over mijn persoonlijke prestaties sprak,” “Ik gaf vaak voorrang aan zijn behoeften boven de mijne.” Als je deze citaten opnieuw leest, zul je je herinneren waarom vooruitgang een daad van zelfzorg is.
Deze lijst zichtbaar op een plek in je huis, zoals op je bureau of op de badkamerspiegel, zal je er dagelijks aan herinneren dat dat podium niet voor niets is achtergelaten.
Je kunt het aanvullen met motiverende zinnen, zoals ‘Ik verdien het om gewaardeerd te worden’ of ‘de toekomst heeft iets beters voor mij in petto’. Dit zijn affirmaties die zich richten op je welzijn en je zelfwaardering versterken.
7. Richt je aandacht opnieuw op jezelf
Na een breuk is het gebruikelijk dat herinneringen aan de relatie een groot deel van je tijd en energie opslokken. Dit is echter het perfecte moment om je te concentreren op jezelf en de dingen waarmee je bent gestopt terwijl je een relatie had, hetzij vanwege tijdgebrek, hetzij om je aan te passen aan de voorkeuren van je ex.
Herontdek je eigen interesses en investeer in activiteiten die je voldoening geven.
Als je bijvoorbeeld altijd al een instrument wilde leren bespelen, maak dan van de gelegenheid gebruik om je aan te melden voor lessen. Of als je tijdens de relatie je hobby’s, zoals lezen of sporten, opzij zet, ga er dan weer naar terug. Zelfs eenvoudige activiteiten, zoals het kijken van een serie waar je van houdt of beginnen met yoga, geven je het gevoel dat je de controle over je leven hebt.
Als je je opnieuw op jezelf concentreert, zul je je gevoel van eigenwaarde versterken en beseffen dat het leven doorgaat en vol mogelijkheden is om te groeien en te genieten.
8. Sta jezelf toe heimwee te hebben, maar blijf daar niet
Het is normaal dat er na het beëindigen van een activiteit bepaalde goede momenten in je opkomen. Je hoeft die herinneringen niet te onderdrukken, maar laat ze je ook niet overnemen. Als je bijvoorbeeld naar dat liedje luistert dat je herinnert aan gelukkige tijden met je ex-partner, laat dan nostalgie toe, maar bescherm het niet.
In plaats van je geest tot gevangene van elke ervaring te maken, kun je in dit nieuwe hoofdstuk de afspeellijst wijzigen in iets dat je motiveert of leuk vindt. Deze mentaliteitsverandering bevordert doorgaan zonder vast te houden aan wat niet langer is.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Waarom kun je niet stoppen met denken aan je ex?
9. Zoek een nieuwe relatie niet als een ontsnapping
Wanneer een relatie eindigt, kan het verleidelijk zijn om de leegte in je hart op te vullen door een nieuwe liefdeservaring aan te gaan. Het geloof ‘de ene nagel trekt de andere nagel’ is een manier om te voorkomen dat je onopgeloste emoties onder ogen ziet.
Maar door er iemand anders bij te betrekken terwijl je nog met rouw kampt, loop je het risico een relatie op te bouwen die gebaseerd is op afhankelijkheid of onzekerheid, waar niet alleen u, maar ook je nieuwe partner last van heeft.
Als je met iemand gaat daten alleen maar om over je ex heen te komen, is de kans groot dat oude gevoelens naar boven blijven komen en vergelijkingen trekken met je vorige relatie. Op de lange termijn kan dit zowel de ander als jou pijn doen.
In plaats van een andere relatie aan te gaan als ontsnappingsroute, kun je van deze fase profiteren om je verlangens, passies en doelen beter te begrijpen. Neem de tijd om je gevoel van eigenwaarde te versterken en zorg ervoor dat je, wanneer de tijd rijp is, een gezonde en evenwichtige band kunt opbouwen.
10. Zoek geen schuld
De schuld geven na een breuk zal je nergens brengen. In elke relatie worden de verantwoordelijkheden gedeeld, dus het is niet de moeite waard om je te veel te concentreren op de redenen die tot het einde hebben geleid. Het nuttigste is om na te denken over je houding, fouten te identificeren en die ervaring te gebruiken om te groeien.
Maar wees voorzichtig: dit mag geen excuus worden om geobsedeerd te raken door wat er mis is gegaan. Het beste is om vooruit te kijken, zonder op zoek te gaan naar een verantwoordelijke.
11. Vergeef het loslaten van wrok
Vergeving betekent niet dat je rechtvaardigt wat ze je hebben aangedaan, maar eerder dat je jezelf bevrijdt van het emotionele gewicht dat je aan het verleden verankert. Als je ex je schade heeft berokkend, is wrok normaal, maar het kan een obstakel worden dat je persoonlijke vooruitgang in de weg staat.
Elke keer dat je bijvoorbeeld aan overtredingen of verraad denkt, voel je bitterheid en pijn. Niets van dat alles zal je echter ten goede komen. In plaats van stil te staan bij die herinneringen, concentreer je je op het loslaten. Bedenk dat vergeven een daad van eigenliefde is die je van lijden bevrijdt.
12. Schakel professionele ondersteuning in als je die nodig hebt
Als je er niet meer uitkomt wat je kunt doen om te voorkomen dat je je ex mist en je ondanks de tijd nog steeds een diep verdriet voelt, is het zoeken naar de hulp van een psycholoog een belangrijke stap. Deze professionals helpen je je emoties te begrijpen en bieden hulpmiddelen om verdriet te overwinnen.
Daartoe behoort de beoefening van mindfulness, een techniek om zich op het heden te concentreren en de impact van zich herhalende of verontrustende gedachten over het verleden te verminderen.
Voel je niet beschaamd of zwak als je om hulp vraagt. Therapie zal je niet alleen in staat stellen om te genezen, maar ook om jezelf beter te leren kennen en vaardigheden te ontwikkelen om in de toekomst andere moeilijkheden het hoofd te bieden.
13. Wees geduldig
Over je ex heen komen is een proces dat zelden een rechte lijn volgt. Er zullen dagen zijn waarop je het gevoel hebt dat je vooruitgang boekt. Er zullen echter ook dagen zijn waarop de pijn sterker lijkt terug te komen.
Deze ups en downs betekenen niet dat je achteruitgaat of faalt, ze zijn slechts een deel van de cyclus. De sleutel is om aardig voor jezelf te zijn en te erkennen dat elke kleine stap een stap in de goede richting is.
Op de moeilijkste dagen, bijvoorbeeld wanneer je wordt overmand door de drang om contact op te nemen met deze persoon, is het essentieel om te onthouden dat deze momenten niet je voortgang bepalen. Neem een pauze, haal adem en vraag jezelf af of die boost je op de lange termijn daadwerkelijk ten goede zal komen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Hoe je je ex kunt loslaten, volgens Walter Riso
Tijd is je beste bondgenoot
In eerste instantie lijkt het misschien een onoverkomelijke taak om over een ex heen te komen. De pijn voelt overweldigend en het lijkt onmogelijk om de herinneringen achter te laten. Houd er echter rekening mee dat genezing geen proces is dat moet worden versneld of vergeleken met andere.
Iedereen ervaart een breuk anders. Hoewel je nu het gevoel hebt dat de pijn nooit zal vervagen, zul je met de tijd en de juiste strategieën het licht aan het einde van de tunnel zien.
Er zijn geen deadlines of strikte regels over wanneer je je beter zou moeten voelen. De ene dag zal gemakkelijker zijn dan de andere, en soms heb je het gevoel dat je een stap achteruit doet. Maar denk er zelfs op die moeilijke momenten aan dat elke inspanning telt. Elke dag dat je jezelf toestaat te voelen, te genezen en te groeien, kom je dichter bij een sterkere versie van jezelf.
Naarmate de tijd verstrijkt, zul je merken dat het gewicht dat je draagt lichter begint te worden. De herinneringen die je voorheen pijn deden, zullen niet langer dezelfde kracht hebben.
En wanneer je het het minst verwacht, zul je terugkijken en merken hoe ver je bent gekomen. Op hoeveel je bent gegroeid en hoe je beetje bij beetje een toekomst hebt opgebouwd die nu volledig jou toebehoort. Tijd en jouw veerkracht zullen je beste bondgenoten zijn.