Hoe iemand vergeten die niet van je houdt: stap voor stap

Liefdesverdriet is een van de meest pijnlijke ervaringen die er bestaan ​​als het om relaties gaat. Het is echter mogelijk om dit te overwinnen als je op onze tips let.
Hoe iemand vergeten die niet van je houdt: stap voor stap
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 30 april, 2024

Is het mogelijk om iemand te vergeten die niet van je houdt of in ieder geval het herstelproces te versnellen? De waarheid is ja, maar je moet heel duidelijk zijn over de stappen om het in goede gezondheid te doen. Onbeantwoorde liefde is moeilijk, omdat we onze emoties niet onder controle kunnen houden en niet naar believen kunnen stoppen met iets voor die persoon te voelen.

Wat je wel kunt doen is werken aan acceptatie en je gewoonten veranderen, waardoor je emotionele geheugen en je dagelijkse leven weer positief worden zonder die persoon. Hier geven we je de richtlijnen die je nodig hebt.

Hoe kun je iemand vergeten van wie je houdt en die niet van jou houdt?

Het kan een ex zijn, een onbeantwoorde romantische interesse of zelfs een vriend of familielid. Als je van iemand houdt en hij of zij doet dat niet, dan ga je door een periode van verdriet.

Hoewel dit natuurlijk is en na verloop van tijd verdwijnt, is het belangrijk om even de tijd te nemen om jezelf de emotionele wonden en negatieve impact op je geestelijke gezondheid te besparen wanneer je wordt afgewezen. Laten we eens kijken naar een aantal stappen die je hierbij kunnen helpen.

1. Accepteer de afwijzing

Het is niet makkelijk om te accepteren dat iemand niet van je houdt en hem of haar te vergeten. Jezelf opsluiten in ontkenning heeft echter negatieve gevolgen: het zal ertoe leiden dat je denkt dat je niet genoeg bent, dat je vecht voor iets dat onmogelijk is of dat je ijdele hoop koestert.

Daarom is de eerste stap om iemand snel te vergeten accepteren dat hij of zij niet meer van je houdt. Het zal pijnlijk zijn, maar vertrouw erop dat het ongemak zal eindigen. Relaties komen en gaan en lopen niet altijd zoals we willen, dus de enige manier om te genezen is om de persoon die niet bij je wil zijn los te laten. Je kunt ze niet dwingen om van je te houden.

Liefde eisen van anderen en hun beslissing om weg te lopen niet respecteren zal niet alleen degene van wie je houdt kwetsen, maar ook jou.

2. Breng veranderingen aan in je routine

De herinneringen die het meeste pijn doen, hebben meestal te maken met kleine details. Denk aan een goedemorgen-boodschap, de gewoonte om op zaterdag een wandeling te maken, een medeplichtig grapje… Dit zijn allemaal emotionele herinneringen die je meerdere keren per dag overvallen.

Daarom is de beste manier om die herinneringen achter je te laten, om nieuwe activiteiten en gewoonten in je leven te introduceren. Herinner je je die koffieshop waar je naartoe wilde en je partner niet? Ga erheen en neem een drankje. Pak een activiteit op die je hebt uitgesteld. Probeer eens iets anders te koken.

Dit zal een nieuw herinneringsproces op gang brengen en je aandacht richten op positieve aspecten van je leven.

3. Besteed aandacht aan je emoties

Om iemand te vergeten die niet van je houdt, kan het niet allemaal afleiding zijn. Emoties zullen er zijn, soms een beetje uit de hand gelopen, en je moet ze de aandacht geven die ze verdienen. Sta jezelf toe om verdrietig te zijn, om boos te zijn, om een dag in bed door te brengen als dat nodig is.

Als de storm voorbij is, denk dan na en analyseer hoe je je voelde en wat je dacht. Vanuit de rust kun je irrationele gedachten identificeren en leren van je fouten. Haal er het beste uit.

4. Als het nodig is, gebruik dan nulcontact

Nulcontact is een reeks maatregelen die je neemt om standvastig te blijven en uit de buurt te blijven van de persoon met wie je het net hebt uitgemaakt. Het wordt gebruikt om niet toe te geven aan de drang om terug te komen of om voldoende tijd en ruimte te hebben om te genezen.

Het is je goed recht om afstand te vragen en grenzen te stellen. Voor nulcontact zijn enkele mogelijke maatregelen het blokkeren op netwerken en op je mobiele telefoon, je naasten vragen om niet met je over je ex te praten of te vertellen hoe het met je gaat, of niet te reageren op pogingen om je te benaderen.

Denk er altijd aan om anderen op de hoogte te stellen van je beslissing, anders kwets je hun gevoelens en die van jezelf. Goede communicatie voorkomt misverstanden en verwarring.

5. Steun op je sociale omgeving

Sociale omgeving

We hebben allemaal een veilige ruimte nodig, waar we ons niet geïsoleerd voelen. Waar we steun kunnen krijgen in moeilijke tijden. Ook zal de kijk van een buitenstaander op je probleem, hoewel niet altijd accuraat, je helpen om sommige dingen van de andere kant te zien.

De belangrijkste functie van je netwerk van vertrouwde mensen (op dit moment) is om je troost te bieden. Ze zullen je helpen om je gevoel van eigenwaarde hoog te houden en je helpen om op een gezondere manier te rouwen.

6. Haast je niet in een andere relatie

Hoewel de uitdrukking “de ene spijker trekt de andere uit” heel gebruikelijk is als het gaat om relaties (vooral koppels), is het niet altijd een goed advies om op te volgen. Als je, om niet te hoeven lijden onder iemand die niet van je houdt, met andere mensen uitgaat zonder genezing, is de kans groot dat jullie er allebei onder lijden.

Aan de andere kant brengt de angst voor alleen zijn een onbewust idee in je hoofd: dat je waarde als persoon wordt afgemeten aan de liefde van anderen. Dit is een irrationele gedachte.  Jij bent genoeg en je zult altijd iemand in je leven hebben die van je houdt. Partner of niet.

7. Verwaarloos je gezondheid niet

Het is normaal om geen honger te hebben of juist  veel te eten. Net zoals niet te slapen, de dag in bed door te brengen, niemand te willen zien… Je kunt dit gedrag echter geen routine laten worden, anders zal je gezondheid eronder lijden. Zelfs als je je overgeeft aan dat bakje ijs, stop dan niet met de rest van de dag goed te eten. Ga sporten, doe een dutje als dat nodig is. Je welzijn komt op de eerste plaats.

Iemand vergeten die niet van je houdt, moet je ook professionele hulp overwegen

Niemand gaat op dezelfde manier door verdriet heen als iemand anders. Bovendien zijn sommige relaties destructiever dan andere en laten ze tekenen achter die na verloop van tijd zelden verdwijnen. Daarom kan het zijn dat de stappen die je in je eentje neemt niet genoeg zijn om goed te genezen.

Dit is terecht en maakt je niet minder bekwaam dan anderen die eerder van hun relatiebreuk herstellen dan jij. Als je het gevoel hebt dat de persoon maar niet uit je gedachten verdwijnt, wat je ook doet, is het misschien tijd om naar een psycholoog te gaan.

In een consult kun je handvatten krijgen om optimaler met je verdriet om te gaan, dus aarzel niet om dit aan je lijstje van zelfzorg toe te voegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.