Hoe herstel je van psychologische mishandeling

Hoe herstel je van psychologische mishandeling

Laatste update: 02 augustus, 2018

Herstellen van psychologische mishandeling betekent dat je een traumatische gebeurtenis te verwerken hebt. Dat heeft je zelfvertrouwen ernstig aangetast. Om dit te doen, moet je ophouden met jezelf de schuld te geven. De persoon die vertrouwen heeft en alles geeft in de relatie heeft het nooit mis. De ‘misdaad’ wordt begaan door de narcistische en ongezonde persoon die liegt, manipuleert, chanteert en psychologisch mishandelt.

We willen het belang benadrukken van jezelf niet de schuld geven of jezelf verantwoordelijk voelen, vanwege een hele concrete reden. Als iemand eindelijk in staat is om een gewelddadige relatie te verlaten, vraagt iedereen zich af (en zijzelf ook) waarom diegene niet eerder is weggegaan en waarom ze zo blind is geweest voor wat er gebeurde.

“De manier is om de geest stil te krijgen en hem aan te moedigen zichzelf op een realistische manier te zien. Een volwassen en evenwichtige manier die leert te verliezen. Een bescheiden, maar niet afwezige geest. Een geest die openstaat voor de wereld, energiek, met voeten stevig op de grond.”

-Walter Riso-

Psychologische mishandeling

Dit is geen eenvoudig proces. Psychologische mishandeling is niet gemakkelijk te ontmaskeren. Het beschikt over mechanismen die erg subtiel zijn, en tegelijkertijd ook zeer verfijnd. We moeten een ander zeer belangrijk element ook niet vergeten: liefde. Vergeet niet dat een verliefd persoon koppig, vol vertrouwen en vasthoudend is. De tekenen van emotionele mishandeling zijn vaak dus moeilijk te zien. En als de verliefde persoon ze wel ziet, wringen de hersenen zich in allerlei bochten om de twijfels weg te nemen. Het is alsof er een dikke mistwolk omheen hangt, waardoor je niet goed kunt zien wat er aan de hand is.

Totdat je het gewoon doet. Totdat je je volledig bewust bent van wat er gebeurt. Vroeg of laat kijk je in de spiegel en herken je jezelf niet meer. De persoon die je ziet in de spiegel is nog maar een schim van wie jij ooit was.

Vrouw met gebroken spiegel

Niet iedereen slaagt erin te herstellen van psychologische mishandeling

De cyclus van psychologische mishandeling is vaak net als bij verslaving. Er is een straf-beloningscyclus waar je al snel verstrikt in raakt. Soms geeft de mishandelaar je alle aandacht van de wereld, en ongetemde passie. Maar dan komen de eisen, de kilte, de vernedering en de verwijten die zo schadelijk zijn.

Goede behandeling is gekoppeld aan mishandeling. Je wordt een tandwieltje in de motor die de mishandelaar controleert. Het is niet makkelijk om deze cyclus te verbreken en deze situatie te verlaten. En geloof niet dat je lijden voorbij is op het moment dat je de relatie verbreekt.

Veel mensen die uiteindelijk een gewelddadige relatie verbreken denken dat deze dappere stap ertoe zal leiden dat alles stopt. Ze denken dat alles beter zal worden nadat ze die beslissing hebben genomen. Ze zijn op de bodem van de put beland, en nu zal alles snel verbeteren. Dit is helaas niet waar.

Tekenen dat je nog niet genezen van van je gewelddadige relatie

  • Je voelt je schuldig. Je bent boos op jezelf omdat je de waarheid niet eerder hebt gezien. Je geeft jezelf de schuld omdat je zoveel tijd verspild hebt aan iemand die schadelijk voor je was.
  • De schuldgevoelens mengen zich met woede. Je frustratie en woede hopen zich op. Zo erg, dat je deze gevoelens soms op anderen afreageert.
  • Je vertrouwt mensen niet meer.
  • Je hebt momenten dat je hyperactief bent. Dan wil je veel dingen doen en raakt betrokken bij veel verschillende projecten, maar dan raak je oververmoeid. Je hebt niet genoeg energie.
  • Jouw zelfbeeld, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn beschadigd of kwetsbaar.
  • Het is moeilijk (of onmogelijk) om positieve gevoelens met dezelfde intensiteit te ervaren als daarvoor. Plezier is minder plezierig, je dromen geven je geen motivatie of hoop meer. Je voelt je verdoofd.
Vrouw op steiger

Strategieën om over psychologische mishandeling heen te komen

Zoals we eerder al hebben gezegd, om over psychologische mishandeling heen te komen is het goed om jezelf niet als slachtoffer te zien. Je moet in gedachten houden dat je meer bent dan dat. Laat dit niet je hele gevoel van zelf overheersen. Zet schuldgevoelens opzij. Voel jezelf niet langer hulpeloos. Hulpeloosheid zal deze traumatische houding op de lange duur chronisch maken. De slachtofferidentiteit neemt je kracht af en ondermijnt je zelfvertrouwen nog meer.

Laten we daarom eens kijken naar de strategieën die je kunt gebruiken om deze uitdaging aan te gaan.

Focus! Je bent dapper en je moet de controle over je leven terugpakken

Jij bent geen slachtoffer. Je bent een dapper persoon die over een traumatisch verleden heen moet komen. Om dit te doen moet je het leven bij de hoorns vatten en leven in het moment. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Verantwoordelijkheid betekent tenslotte dat je weet hoe je op dingen moet reageren. Verwijder dus alle schuldgevoelens uit je geest en neem de controle over je leven terug, over jouw situatie.

Kalmte tijdens een existentiële crisis

Herstellen van psychologische mishandeling houdt in dat je leert om verantwoordelijk te zijn voor jezelf en deze nieuwe fase van je leven. Dus als je deze stap zet, kan het zijn dat je angst of verwarring voelt. Als je met deze gevoelens de confrontatie aangaat, moet je kalm blijven.

Wees kalm. Begrijp dat niemand je zal pushen om snel te herstellen. Denk eraan (en ga ervan uit) dat genezen tijd kost. Daardoor is jouw enige optie het volgen van dit ritme, luisteren naar jezelf en je emoties te accepteren. Beetje bij beetje zal je in staat zijn om de controle volledig over te nemen.

Positief beheer van je situatie

Na een gewelddadige relatie, is het normaal dat je je angstig en wantrouwend voelt. Je hebt misschien een negatief zelfbeeld omdat je de relatie niet eerder hebt verbroken. Het is belangrijk om niet in deze gedachtepatronen te blijven hangen. Probeer op een positieve manier naar het leven te kijken.

  • Als je je boos voelt, kanaliseer je gevoelens en laat ze eruit.
  • Praat met anderen als je je alleen voelt. Ga op zoek naar een supportgroep van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
  • Als je het gevoel hebt dat je vastzit en je hulpeloos en gefrustreerd voelt, maak dan een afspraak met een therapeut.
Madeliefje

Om over psychologische mishandeling heen te komen, moet je je leven op een positieve manier veranderen. Wees proactief in je herstel. Zorg ervoor dat je de middelen en de steun hebt die je nodig hebt. Stel jezelf open naar je omgeving en ga op zoek naar de juiste vorm van therapie om de beste versie van jezelf terug te vinden.

Iedereen kan de circel van mishandeling doorbreken. Misschien kom je er niet ongeschonden uit, dat is duidelijk. Maar je kunt uiteindelijk terugkomen als een sterker persoon als je jezelf ontwikkelt tot een veerkrachtig, waardevol en waardig persoon. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.