Hoe ga je om met een giftige schoonmoeder

Hoe ga je om met een giftige schoonmoeder

Laatste update: 08 juni, 2017

Hoewel er vaak gezegd wordt dat schoonmoeders bemoeizuchtige controlfreaks zijn (met name de moeder van de man), bestaan er ook schoonmoeders die hun schoondochters werkelijk angst aanjagen.

Het probleem ligt echter niet bij de moeder, maar bij het kind, omdat hij niet weet hoe hij de bemoeienis van zijn moeder een halt kan toeroepen. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk een hoop conflicten.

Het is echter wel belangrijk om aan te geven dat dit ook kan gebeuren bij de moeder van de vrouw, of zelfs bij beide moeders, hoewel dit laatste veel minder vaak voorkomt.

Het grootste probleem ontstaat niet wanneer de moeder de eerste steen werpt, maar wanneer de zoon zijn vrouw niet verdedigt.

Als de schoonmoeder gelijk in het eerste geval op vriendelijke wijze gevraagd wordt om zich in het vervolg niet meer met zaken te bemoeien die haar eigenlijk helemaal niets aangaan, dan is de kans dat ze dit wel nog een keer doet een stuk kleiner.

Het kan zijn dat er sprake is van jaloezie, ofwel van de vrouw ofwel juist van de moeder, een gevecht, als het ware, om de liefde van de man. Degenen bij wie dit uiteindelijk echter tot ruzie leidt en wie er soms zelfs door uit elkaar gaan, zijn de twee mensen die met elkaar getrouwd zijn.

Statistieken tonen aan dat dit in de meeste gevallen waar is. De last van de familie moeten dragen kan tot andere problematische situaties leiden, en kan zelfs een bepaalde onvolwassenheid van het kind onthullen, dat niet bereid is om zijn ouders te confronteren.

Lastige schoonmoeders kunnen allerlei onaangenaam gedrag vertonen. Voortdurend op de stoep staan met het lievelingseten van haar zoon. Haar zoon vertellen hoe hij zijn kinderen moet opvoeden (haar kleinkinderen). Dingen proberen te veranderen aan haar schoondochter. Praktisch bij het getrouwde stel in proberen te trekken (of er in ieder geval een heleboel uren doorbrengen). Vrijwel alles is mogelijk.

Dit zijn situaties waarin de band van het getrouwde stel werkelijk op de proef wordt gesteld en ze aan elkaar moeten laten zien dat deze wel degelijk sterk genoeg is. Ze moeten laten zien dat hun band niet geraakt kan worden door wat buitenstaanders erover te zeggen hebben.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je schoonmoeder een demon is. Zoals ik eerder ook al aangaf, het gaat er vooral om hoeveel toestemming de schoonmoeder krijgt, of in hoeverre het haar wordt toegestaan om zich te bemoeien met het leven van anderen.

Het echte probleem ontstaat pas wanneer de zoon helemaal niet doorheeft dat zijn moeder zich opdringt. Vaak wordt de zoon zelfs boos op zijn partner voor de opmerkingen die ze maakt, en is hij niet bereid om zijn partner te verdedigen of zijn moeder te confronteren.

Stel je voor dat de schoonmoeder aankomt bij het huis van haar zoon. Vervolgens trekt ze meteen de koelkast open om deze te vullen met de dingen die haar zoon lekker vindt, en maakt ze gelijk even gebruik van de kans om aan te wijzen welke voedingsmiddelen allemaal niet gezond voor hem zijn, of nog erger, gaat ze meteen achter het fornuis staan om zijn favoriete maaltijd zelf wel even voor hem te bereiden.

De vrouw stapt meteen op haar man af om hem uit te leggen wat er aan de hand is, en in plaats van een hartig woordje met zijn moeder te spreken, zegt hij gewoon dat zijn vrouw aan het overdrijven is. Dat zijn moeder ‘gewoon wil helpen’ en dat ze haar gewoon haar gang moeten laten gaan.

Deze reactie is gebaseerd op de logica dat de moeder dit soort gedrag niet met opzet vertoont, of om expres vervelend te doen. Tot dusverre kan dit voorbeeld worden gezien als een zeer bekende situatie voor veel stelletjes.

Soms gaat de schoonmoeder echter nog een stukje verder en zegt ze tegen haar zoon dat zijn vrouw ongeorganiseerd is, niet kan koken en hem niet ‘bedient’ zoals het hoort etc.

Wat zou het stel in dit geval moeten doen? In dit geval moet de zoon zijn partner verdedigen en zijn moeder vragen om zich niet meer met hun leven te bemoeien, aangezien ze oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.

Wat nu als dit helemaal niet gebeurt? In dit geval ontbreekt er een heel belangrijk aspect in de relatie. Het excuus om de gevoelens van zijn moeder niet te willen kwetsen gaat niet op, en het is van essentieel belang om voor je eigen onafhankelijkheid te staan.

Als je je relatie uit de buurt van dit soort problemen wil houden, dan kun je er het beste als eerste over beginnen waar je schoonmoeder niet bij is.

Maak aan je partner duidelijk dat het zo niet langer kan. Kijk goed naar de reactie van je partner om te zien waar je staat en hoe je in het vervolg moet reageren als de bemoeienis van je schoonmoeder erger wordt.

Wat je standpunt echter ook is, zorg er in ieder geval voor dat de relatie tussen moeder en zoon (of dochter) niet kapot gaat. Dit zal er namelijk pas echt voor zorgen dat de bom barst.

Afbeelding met dank aan deCREATISTA


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.