Hoe ga je om met een lastige leerling?

In dit artikel vertellen we je hoe je het beste kunt omgaan met een lastige leerling!
Hoe ga je om met een lastige leerling?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Misschien weet je niet hoe je moet reageren als een lastige leerling opzettelijk je autoriteit uitdaagt. Het kan zelfs zijn dat je de controle verliest en hierdoor enigszins ongepast handelt.

Dit kan weer leiden tot gepest en spot bij andere leerlingen, waardoor je de spanning niet kunt verzwakken. In dit artikel geven we je een aantal tips over wat je in dit soort situaties het beste kunt doen.

In een studie genaamd Los alumnos: adversarios en las relaciones de poder dentro del aula. Testimonios de profesores (Studenten: tegenstanders in machtsworstelingen in de klas. Getuigenissen van leraren), worden de studenten als tegenstanders gezien.

Deze manier van denken kan er echter voor zorgen dat je verkeerd gaat handelen. Denk aan het straffen van die lastige leerling door hem te negeren, niet met hem te praten of gewoon misbruik te maken van je machtspositie.

Desalniettemin zijn de getuigenissen van de leraren die deelnamen aan het onderzoek zeer interessant. Je kunt ze gebruiken om te leren omgaan met lastige leerlingen. Ze kunnen je helpen bepalen wat je als leraar beter wel en niet kunt doen in de klas en hoe je elke situatie kunt omdraaien.

De vuisten tegen elkaar slaan

Samen staan we sterk

Wanneer een lastige leerling zich in het gezelschap van zijn vrienden bevindt, kan hij extra moed hebben om dingen te doen die hij niet zo snel zou doen als hij alleen was.

Probeer erachter te komen wie de leider of leiders van de groep zijn en probeer vervolgens hun vertrouwen te winnen. Om dit te doen, moet je een een-op-een gesprek hebben met elk lid van de groep, net zoals deze leraar deed:

“Het was een zeer gewelddadige groep, maar individueel waren ze compleet anders. Toen ik bevriend raakte met de leiders, hield de groep op gewelddadig te zijn.”

Vrouw is boos op andere vrouw

Machtsworstelingen

Een lastige leerling kan je treiteren om erachter te komen wat je zwakke punten zijn. In het begin kan dit getreiter daarom erg intens zijn. Als je hier de kans toe krijgt, probeer er dan achter te komen of hij/zij je gewoon in de maling neemt, je nerveus probeert maken of juist je respect probeert te winnen.

In dit soort situaties is het uitermate belangrijk om je emoties onder controle te houden. Je kan geen ruzie met de leerling gaan maken of jezelf verlagen tot zijn niveau. Je moet je plaats kennen, respect bij hem afdwingen en niet gevoelig zijn voor zijn getreiter.

Zelfs wanneer die lastige leerling je uitdaagt, moet je weten wanneer je hem het beste kunt negeren en hoe je gepast kunt reageren. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten lastige leerlingen:

De lastige leerling die de leraar altijd tegenspreekt

Deze leerling denkt dat hij altijd gelijk heeft, zelfs wanneer dit niet het geval is. Hij staat niet open voor uitleg van jou. Het is belangrijk om kalm te blijven als het gaat om dit soort leerlingen. Corrigeer ze met bewijs en overtuigende argumenten.

Als de situatie echt ondraaglijk wordt, laat de leerling dan zelf zijn eigen fouten realiseren. Je kunt de gecorrigeerde leerling vragen het opnieuw te proberen. Als hij ziet dat zijn klasgenoten wel in staat waren het probleem correct op te lossen, zal de groepsdruk er wellicht voor zorgen dat hij het niet voortdurend met je oneens is alleen maar om je tegen te spreken.

De lastige leerling die de fouten van de leraar niet kan uitstaan

Dit is een ander type lastige leerling. Dit soort leerlingen kunnen er niet tegen als de leraar een fout maakt, een probleem traag oplost of te veel moet nadenken om een ​​oplossing te vinden. Dit laten ze doorgaans merken door gelijk naar het volgende probleem te springen, terwijl jij nog bezig bent met het vorige.

In dit geval moet je werken aan de probleemoplossingstechnieken van de leerling. Als leraar is het belangrijk om steun te bieden en de leerlingen te helpen met elk probleem waarmee ze geconfronteerd kunnen worden.

Juf legt iets uit aan leerling

Hoewel de houding van lastige leerlingen vaak een weerspiegeling is van hun eigen problemen thuis, is het toch belangrijk om in elke situatie de controle te behouden. Communicatie is erg belangrijk. Als er geen sprake is van goede communicatie, zal dit de weg die jullie samen moeten afleggen namelijk een stuk zwaarder maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García-Rangel, E. G., García Rangel, A. K., & Reyes Angulo, J. A. (2014). Relación maestro alumno y sus implicaciones en el aprendizaje. Ra Ximhai10(5).
  • Lara Barragán Gómez, Antonio, Aguiar Barrera, Martha Elena, Cerpa Cortés, Guillermo, & Núñez Trejo, Héctor. (2009). Relaciones docente-alumno y rendimiento académico: Un caso del Centro Universitario de Ciencias Exactas e Ingenierías de la Universidad de Guadalajara. Sinéctica, (33), 01-15. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-109X2009000200006&lng=es&tlng=es.
  • Sánchez, A. (2005). La relación maestro-alumno: ejercicio del poder y saber en el aula universitaria. Revista de educación y desarrollo4, 21-27.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.