Hoe een goede gebitsverzorging bijdraagt aan algeheel welzijn
Tot voor kort werd mondhygiëne gepromoot als een middel om tanden en tandvlees gezond te houden. De invloed van gebitsverzorging gaat echter veel verder, want het heeft een directe invloed op het welzijn van het hele lichaam. Daarom kunnen dagelijks poetsen, flossen en een bezoek aan de tandarts ziekten voorkomen en je emotionele gezondheid een boost geven.
Over het algemeen is er een gebrek aan kennis over al deze relaties, deels omdat veel ervan pas recentelijk zijn onderzocht. Hieronder bekijken we de belangrijkste verbanden tussen mondhygiëne en welzijn en waarom het essentieel is om basiszorg onderdeel te maken van je dagelijkse routine.
Het verband tussen gebitsverzorging en geestelijke gezondheid
Vaak is de conditie van het gebit en het tandvlees een indicator van een onderliggend geestelijk probleem (stress, angst, depressie, eetstoornissen, enzovoort). Direct of indirect kan het welzijn van de mond invloed hebben op iemands emotionele toestand.
Zo dient een tandheelkundig implantaat met één tand niet alleen een functioneel doel. Het heeft ook gevolgen voor het gevoel van eigenwaarde, het zelfvertrouwen en de esthetiek. Laten we eens kijken naar enkele gevolgen om de impact van verwaarlozing van de hygiëne op psychologisch niveau te beoordelen.
Gebrek aan gebitsverzorging tast het gevoel van eigenwaarde aan
Volgens een rapport van de American Dental Association (Engelse link) (ADA) vermijdt maar liefst 1 op de 4 mensen te glimlachen vanwege het uiterlijk van hun tanden of tandvlees.
Bovendien ontwikkelt 1 op de 5 angst om deze redenen. Als gevolg hiervan kunnen complexen, teruggetrokkenheid en gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan. Die hebben een directe invloed op het gevoel van eigenwaarde.
De invloed op sociale banden
De Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) (WHO) erkent dat mondgezondheid de kwaliteit van sociale relaties beïnvloedt. Iemand kan groepsactiviteiten vermijden vanwege problemen zoals een slechte adem, parodontitis of ontbrekende tanden.
Angst om beoordeeld te worden of een aangetast gevoel van eigenwaarde kan iemands vermogen om een band met anderen op te bouwen beperken.
Het draagt bij aan het ontstaan van aandoeningen
Hoewel de relatie nog steeds onderzocht wordt, en zoals aangegeven door de American Psychiatric Association (APA), lijkt er een verband te bestaan tussen bepaalde mondaandoeningen en dementie.
Daarom raadt dezelfde instantie mensen met een familiegeschiedenis van dementie aan om hun gebit goed te onderhouden. Zij adviseren ook ontbrekende tanden te vervangen door implantaten of een kunstgebit.
De relatie tussen gebitsverzorging en algehele gezondheid
Langs dezelfde lijnen heeft de verzorging van tanden en tandvlees ook invloed op de algehele gezondheid van het lichaam. Hieronder vatten we een aantal interessante verbanden samen.
Een goede gebitsverzorging bevordert een gezonde spijsvertering
Een slechte mondgezondheid kan leiden tot kauwproblemen, problemen bij het uitvoeren van een goede spijsvertering en maagproblemen. Ontbrekende tanden, ontstekingen en andere problemen kunnen de eerste fase van het afbreken van voedsel belemmeren en de hoeveelheid voedingsstoffen die in de loop van de dag wordt opgenomen beperken.
Helpt ziekten voorkomen
Er zijn tientallen ziekten die verband houden met tandhygiëne. Een ongecontroleerde bacteriepopulatie in de mond kan bijdragen aan aandoeningen zoals longontsteking, beroerte, endocarditis. Het kan zelfs complicaties tijdens de bevalling en zwangerschap veroorzaken.
Draagt bij aan de beheersing van chronische ziekten
Gerelateerd aan het bovenstaande helpt een goede mondhygiëne bij het voorkomen of beheersen van chronische ziekten. Mensen bij wie bepaalde aandoeningen zijn vastgesteld of die deze in de familie hebben, moeten speciale aandacht besteden aan de verzorging van hun gebit en tandvlees. Dit is vooral belangrijk in het geval van diabetes en hart- en vaatziekten.
Het belang van gebitsverzorging voor het algehele welzijn
Tegenwoordig wordt gezondheid niet alleen gezien als de afwezigheid van ziekte, maar als een balans tussen lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. Hierboven hebben we geanalyseerd hoe een onzorgvuldige mondhygiëne invloed kan hebben op al deze aspecten, of met andere woorden, het kan het algehele welzijn in gevaar brengen.
Gelukkig is een goede mondhygiëne niet ingewikkeld. Het begint met dagelijks poetsen, mondspoeling, flosdraad en regelmatige bezoeken aan de tandarts. Als je goed voor je gezondheid wilt zorgen, begin dan met aandacht te besteden aan hoe je je gebit en tandvlees verzorgt.