Hoe de symptomen van paniekaanvallen onder controle te houden?

Paniekaanvallen kunnen plaatsvinden zonder enige waarschuwing. Hier zullen we analyseren wat de symptomen van paniekaanvallen zijn en hoe we ze kunnen beheersen.
Hoe de symptomen van paniekaanvallen onder controle te houden?

Laatste update: 24 maart, 2022

Een paniekaanval is een plotseling gevoel van intense pijn of emotioneel ongemak dat zoveel angst veroorzaakt dat de persoon die aan de aanval lijdt, vreest dat hij of zij de controle verliest, dat het gevoel nooit zal verdwijnen, en zelfs dat het hen mogelijk zal doden. We gaan vandaag in op de symptomen van paniekaanvallen.

In werkelijkheid zijn deze aanvallen niet levensbedreigend. Paniekaanvallen kunnen zonder enige waarschuwing plaatsvinden en kunnen zelfs een persoon wakker maken als ze in een diepe slaap zijn. Ze kunnen lang of kort duren, maar duren meestal tussen de 10 en 20 minuten. Als je dit ooit hebt meegemaakt, weet je al dat het geen prettige ervaring is.

Geschat wordt dat 30% van de mensen ooit een paniekaanval heeft gehad of ooit in hun leven een paniekaanval zal krijgen. Er wordt ook geschat dat het het meest waarschijnlijk is tussen de leeftijd van 15 en 19 jaar. Van die gevallen van paniekaanvallen zal minder dan 3% doorgaan en veranderen in een paniekstoornis.

Hieronder zullen we zien hoe je paniekaanvallen kunt beheersen. Voordat je dit doet, is het echter interessant en belangrijk om te analyseren en te begrijpen wat deze aanvallen precies zijn en wat hun specifieke symptomen zijn.

Symptomen van paniekaanvallen

Iemand met een paniekaanval zal minimaal vier van de volgende symptomen ervaren:

  • Snelle pols en zelfs tachycardie.
  • Zweten.
  • Spasmen.
  • Moeite met ademhalen.
  • Een gevoel van verdrinking of verstikking.
  • Pijn op de borst.
  • Misselijkheid.
  • Zich zwak en duizelig voelen.
  • Gevoelens van onwerkelijkheid of het gevoel gescheiden te zijn van het lichaam.
  • Een prikkelend, tintelend gevoel of gevoelloosheid.
  • Rillingen of opvliegers.
  • Angst om gek te worden.
  • Angst om dood te gaan.

Er is geen patroon bij paniekaanvallen. Sommige mensen kunnen op één dag meerdere paniekaanvallen krijgen en daarna maanden zonder één, terwijl andere mensen één keer per week een dergelijke aanval kunnen doormaken.

Paniekaanvallen kunnen in feite worden veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk dat elke persoon die deze symptomen ervaart, wordt beoordeeld door een professional om te bepalen of er een onderliggende oorzaak is.

Bepaalde hartproblemen, aandoeningen van de luchtwegen, hormonale onregelmatigheden of stimulerende middelen zoals cafeïne kunnen allemaal symptomen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van een paniekaanval.

Hand die een schaduwpop maakt die eruitziet als een monster

Waarom ontstaat een paniekaanvallen?

Een paniekaanval vindt plaats wanneer iets angst oproept, of het systeem van vechten of vluchten. Het zenuwstelsel van het lichaam geeft het hormoon adrenaline af , en deze golf van adrenaline kan verontrustende gevoelens en sensaties veroorzaken.

Wanneer het zenuwstelsel normaal reageert op een angstaanjagende situatie, passen de adrenalineniveaus zich snel aan en zullen ze weer dalen naar normale niveaus zodra de situatie voorbij is. Bij een paniekaanval gebeurt dit niet, en het kan even duren voordat het lichaam volledig hersteld is van de symptomen die het ervaart tijdens een paniekaanval.

Meestal is er geen duidelijke reden waarom deze symptomen optreden. De hersenen kunnen proberen het gevoel uit te leggen of te rechtvaardigen met irrationele gedachten zoals: “Ik zou dood moeten gaan” of “Ik word gek.” Een paniekaanval kan ook worden uitgelokt door een stressvolle situatie, zoals vliegen in een vliegtuig of spreken in het openbaar.

Het deel van de hersenen dat de amygdala wordt genoemd, is direct betrokken bij paniekaanvallen en angststoornissen. Deze hersenstructuur reageert gespannen bij blootstelling aan een onbekende situatie of na confrontatie met een extreem stressvolle gebeurtenis.

De werkelijke oorzaak van paniekaanvallen is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar onderzoek wijst uit dat een combinatie van genetische, biologische, psychologische en omgevingsfactoren een persoon vatbaarder kan maken voor paniek.

Vervormd beeld van een gestreste vrouw in een lift

Beheersing van de symptomen van paniekaanvallen

Nadat de juiste medische en psychologische onderzoeken zijn uitgevoerd en een onderliggende aandoening kunnen worden uitgesloten, kunnen symptomen van paniekaanvallen op verschillende manieren worden gecontroleerd.

Kennis

Kennis is essentieel voor het beheersen van de symptomen van paniekaanvallen. Leren hoe angst in de hersenen werkt, kan mensen helpen een paniekaanval te herkennen voor wat het is: een ontstekingsfout in de amygdala die een golf adrenaline veroorzaakt.

Het is cruciaal om te begrijpen dat deze symptomen niet geassocieerd zijn met een ernstige ziekte. Hoe erg ze ook zijn, het helpt om te onthouden dat een paniekaanval niet de dood tot gevolg heeft.

Adem rustig

Ons natuurlijke instinct is om steeds sneller te gaan ademen wanneer paniek ons lichaam binnendringt. Controle krijgen over onze adem is de eerste stap bij het beheersen van een paniekaanval. Het doel is om een langzame luchtstroom in en uit te laten gaan, hyperventilatie en overmatige opname van kooldioxide te voorkomen.

Om dit te kunnen doen, adem je langzaam in door de neus en adem je uit door de mond met licht getuite lippen, de adem inhoudend en enkele seconden in de longen houdend. Na een aantal cycli wordt het gemakkelijker en wordt de ademhaling rustiger.

Spierontspanning

Een andere nuttige strategie is om te leren hoe je het lichaam kunt ontspannen. Een manier is om verschillende spieren aan te spannen en ze vervolgens te ontspannen. Dit kan helpen om de spanning in het algemeen te verminderen en het stressniveau te verlagen.

Een goede plek om te beginnen is in de voeten. Trek deze spiergroep aan terwijl je diep inademt. Houd de adem een paar seconden vast en laat hem dan los, terwijl je tegelijkertijd je spieren ontspant.

Volledige aandacht

Volledige aandacht, ook wel mindfulness genoemd, is een vorm van leven in het heden en het accepteren van gedachten zoals ze komen, maar zonder dat onze gedachten ons in beslag nemen. Tijdens een paniekaanval verwerken we gedachten op een manier die ertoe leidt dat ze zich zorgen maken over catastrofale gebeurtenissen, dus focussen op het loslaten van gedachten is een nuttige techniek.

Oefening

Regelmatige lichaamsbeweging is noodzakelijk voor het behoud van een goede gezondheid en zou deel moeten uitmaken van ieders dagelijks leven. Lichaamsbeweging kan helpen bij het verlichten van stress. Het ondersteunt daarnaast het lichaam bij de aanmaak van natuurlijke chemische stoffen zoals endorfine. Die zijn essentieel voor pijnverlichting en een algemeen gevoel van welzijn.

Vooruit plannen

Als je weet dat bepaalde situaties angst oproepen, of je herinneren aan situaties uit het verleden waarin je angst of paniek voelde, adem dan rustig in en probeer te ontspannen. Een andere optie is om afleiding te zoeken en niet aan je paniek te denken. Bovendien, als je weet dat dit kan gebeuren, bereid je er dan op voor.

Draag bijvoorbeeld laagjes kleding zodat je ze stukje bij beetje kunt uittrekken om dat zware gevoel te verlichten als je het erg warm krijgt, of zoek een manier om de omgeving die je binnengaat te koelen.

Een andere optie is om altijd water bij de hand te hebben om gehydrateerd te blijven. Het drinken van water zal je ook kalmeren om een simpele reden. De hersenen krijgen de boodschap dat er geen gevaar is. Als dat wel het geval was, zou je daar niet staan om water te drinken.

Eet goed

Regelmatig goed eten helpt om een normale bloedsuikerspiegel te behouden. Om dat te doen, ga nooit meer dan vier uur zonder te eten. Bovendien moet je eventuele voedingstekorten in je dieet compenseren en cafeïne en alcohol vermijden, aangezien deze stoffen paniekaanvallen kunnen veroorzaken of verergeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.