Hoe angst de liefde beïnvloedt
Angst is het meest voorkomende geestelijke gezondheidsprobleem. Maar niet iedereen zoekt professionele hulp of past adequate strategieën toe om hun buitensporige gedachten en angstige geest die op scherp staat te hanteren. Deze aandoening beperkt niet alleen hun mogelijkheden en welzijn, maar kan ook hun vermogen om op een gezonde manier lief te hebben veranderen.
Als je aan angst lijdt of samenwoont met een partner met dit probleem, zul je ongetwijfeld veel van hun ups en downs hebben meegemaakt en meegemaakt. Het zijn vaak mensen die lijden aan sociale angst die ernstige problemen hebben met het onderhouden van betekenisvolle emotionele relaties.
Gevangenen van onzekere en obsessieve geesten vinden het moeilijk om zich zelfverzekerd en tevreden te voelen. Op dezelfde manier is het ook moeilijk om een solide en gelukkige verbintenis op te bouwen en te onderhouden met iemand die lijdt aan een psychische aandoening.
Angst is daarvan de meestvoorkomende. Fobieën, gegeneraliseerde angst, en obsessieve-compulsieve stoornis presenteren leed dat binding vaak in de weg staat.
Hoe angst de liefde beïnvloedt
De wetenschap heeft zich jarenlang gebogen over de vraag hoe angst de liefde beïnvloedt. Een onderzoek (Engelse link) van de Temple University, (VS), suggereert dat deze psychologische aandoening een relatie verstoort en angst veroorzaakt.
Angst verstoort niet alleen de kwaliteit van de relatie, maar kan ook de kansen om de relatie in stand te houden negatief beïnvloeden. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of S ocial and Clinical Psychology, waarschuwt dat angst meestal niet alleen voorkomt. In feite zijn er in veel gevallen meestal andere onderliggende problemen, zoals een zware depressie.
Voor mensen die door deze stille zwarte gaten reizen, worden alle essentiële gebieden van hun leven aangetast, van werk, financiën, socialiseren, vrije tijd, familierelaties en natuurlijk de liefde. Dit is hoe angst zich meestal manifesteert op dit specifieke gebied:
1. Overmatige bezorgdheid
De door angst gedreven geest leeft in een staat van constante alertheid. Elk probleem, hoe klein ook, wordt een onoverkomelijke bedreiging. Bovendien betekent leven met een aanhoudende angst dat er ‘iets gebeurt’ dat we rampen zien die niet bestaan en bedreigingen die er niet zijn. Dit brengt elke relatie in gevaar door deze te voeden met wantrouwen en vatbaarheid.
Evenzo overanalyseren angstige mensen elk woord, gebaar of gedrag van hun geliefden. Ze herkauwen gesprekken, over wat er gezegd is en wat niet. Dit veroorzaakt grote relationele uitputting.
2. Schuldgevoel
Schuldgevoelens zijn als martelende duimschroeven in het angstige brein. In de dynamiek van buitensporige gedachten concludeert het individu meestal dat alles wat er gebeurt zijn eigen schuld is.
Hun negatieve zelfbeeld voedt een schadelijke dialoog waarin ideeën als de volgende verschijnen: “Ik ben niet goed voor mijn partner, ze zullen me verlaten omdat ik te overweldigend ben. Het is allemaal mijn schuld.”
Deze uitputtende en gevaarlijke visie brengt het individu dichter bij de rand van de depressie.
3. Angstige of vermijdende gehechtheid
De manier waarop angst de liefde beïnvloedt, uit zich ook in de manier waarop we ons aan onze partners hechten. Sommigen van ons doen dat door angstige gehechtheid, het soort dat gekenmerkt wordt door de angst voor verlating en een behoefte aan voortdurend vertoon van genegenheid.
In dit geval worden banden gecreëerd die gebaseerd zijn op afhankelijkheid en op een obsessie voor constante bevestiging om ons gevoel van eigenwaarde te voeden.
Aan de andere kant kan angstige gehechtheid zich ook uiten in vermijdende gehechtheid. Bij deze stijl is het moeilijk om duurzame intimiteit te creëren, omdat er sprake is van overmatig wantrouwen en een verlangen naar onafhankelijkheid. In dit geval wil de persoon zijn kwetsbaarheid niet toegeven en bouwt hij muren en palissades om zichzelf te beschermen.
4. Angst verhindert ons te zien wat belangrijk is
Angst is een mentale demon die buitensporig veel ruimte inneemt in de hersenen. De geest van angstige mensen is namelijk gevuld met angsten, obsessies, onzekerheid en valse bedreigingen. Het is een aandoening die alles absorbeert en opslokt, waardoor degenen die eraan lijden niet in staat zijn hun aandacht te richten op wat belangrijk is: de mensen die van hen houden.
Mensen met een angststoornis hebben de neiging grotere mislukkingen te lijden in hun emotionele relaties. Ook hebben ze het moeilijker om een partner te vinden.
Hoe je je relaties kunt verbeteren als je aan angst lijdt
De manier waarop angst de liefde beïnvloedt is complex en zelfvernietigend. Angststoornissen tasten echter niet alleen de kwaliteit van je relaties aan, maar hebben invloed op je hele leven. In deze gevallen is het belangrijk om gespecialiseerde hulp te vragen om een adequate diagnose en een therapeutische aanpak op maat te krijgen.
Angst manifesteert zich op vele manieren en heeft verschillende oorsprongen. Een sociale fobie is niet hetzelfde als een obsessief-compulsieve stoornis. Soms is angst echter het product van trauma’s of onzekerheden uit de kindertijd die aangepakt moeten worden. Hier zijn enkele strategieën die nuttig kunnen zijn.
Psychologische en farmacologische therapie
Er zijn verschillende benaderingen die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van angst. Zo kan een cognitief-gedragsmatige aanpak of exposure-therapie veel hulp bieden bij fobieën. Ook het aanleren van probleemoplossing, emotieregulatie en ontspanningstechnieken kan nuttig zijn.
Cognitieve herstructurering, bestaande uit het elimineren of deactiveren van negatieve gedachtepatronen om ze te vervangen door gezondere, is namelijk een noodzakelijke stap in elk therapeutisch proces. Anderzijds kunnen artsen in sommige gevallen een farmacologische behandeling aanbevelen, zoals anxiolytica.
Werk aan het patroon van je gehechtheidsstijl
Angst kan ertoe leiden dat je een afhankelijke of vermijdende gehechtheidsstijl ontwikkelt. Werken aan deze stijlen zal echter helpen om je relaties te verbeteren. Bovenal moet je je op een veiliger en volwassener manier hechten aan degenen van wie je houdt, zonder angst en tekorten, en met een goede emotionele regulatie.
Ten slotte kan de kwaliteit van alle relaties verbeterd worden. Daarom moet je voorkomen dat angst een derde persoon in je relatie is en de liefde op een gezonde en verrijkende manier laten bloeien.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Doyle, Frances & Baillie, Andrew & Crome, Erica. (2021). Examining Whether Social Anxiety Influences Satisfaction in Romantic Relationships. Behaviour Change. 38. 1-13. 10.1017/bec.2021.18.
- Zaider TI, Heimberg RG, Iida M. Anxiety disorders and intimate relationships: a study of daily processes in couples. J Abnorm Psychol. 2010 Feb;119(1):163-73. doi: 10.1037/a0018473. PMID: 20141253; PMCID: PMC5177451.