Het narcistische gevoel van eigendomsrecht
Het narcistische gevoel van eigendomsrecht kenmerkt die mensen die, als gevolg van hun irrationele gevoel van superioriteit, geloven dat ze een speciale behandeling verdienen. Het zijn uitbuiters, manipulators en aandachttrekkers.
Ze willen alles voor zichzelf. In feite denken ze dat alles hen goddelijk toekomt. Bovendien beknibbelen ze niet op vindingrijkheid en verrichten ze de meest perverse handelingen om deze voordelen te verkrijgen.
Veel figuren in de huidige samenleving hebben de totaal verwrongen verwachting dat het doel van de wereld om hen heen is om aan hun verwachtingen te voldoen. Kinderen groeien bijvoorbeeld vaak op met narcistische moeders of vaders. In deze gevallen zijn ze verplicht om rond hun ouders te draaien en hun bevelen en verlangens te vervullen.
Deze mensen gedragen zich alsof ze de wereld regeren. In feite kan hun zelfbeeld bijna komisch overkomen. Maar aan de serieuze kant moeten ze anderen manipuleren om aan hun doelstellingen te voldoen.
Een persoon met een gevoel van eigendomsrecht heeft een visie op de wereld waarin alleen zij de hoofdpersoon zijn.Narcistische eigendomsrecht: “Omdat ik het waard ben”
Het gevoel van eigendomsrecht is niet alleen duidelijk bij de narcistische persoonlijkheid (Engelse link), het komt ook voor bij de antisociale persoonlijkheidsstoornis. Dit construct definieert een karaktertrek waarbij een individu ervan uitgaat dat hij een speciale behandeling verdient en dat de wereld hem iets verschuldigd is, gewoon om wie hij is.
Natuurlijk verdienen we allemaal respect, waardering, aandacht, enz. Er zijn echter mensen die in een soort luchtbel leven waarin zij geen empathie voelen en zich uitsluitend voeden met hun gevoel van superioriteit.
In feite, als je erover nadenkt, is de “omdat ik het waard ben”-houding vandaag de dag over het algemeen veel te frequent in het leven.
Als je dit gedrag bij anderen tegenkomt, beschouw je hen in de regel als egoïstisch, pathetisch en zeer onvolwassen. Inderdaad, het feit dat iemand een reeks eisen aan je stelt alleen maar omdat hij denkt dat hij een soort god is, beschouw je als kinderachtig. Echter, het gevoel van narcistische eigendomsrecht is aanwezig in veel affectieve en familiale relaties. In deze gevallen zijn de mentale kosten immens.
Als een narcist zijn gevoel van recht niet vervuld ziet, kan hij instorten, boos en minachtend reageren, of een kinderachtige woedeaanval krijgen.
De psychologische componenten van degenen die geloven dat ze alles verdienen
Het concept van narcistische eigendomsrecht trekt al jaren de aandacht van deskundigen. Zij proberen een onderscheid te maken tussen het positieve zelfbeeld dat we van onszelf kunnen hebben als gevolg van onze eigen inspanningen, successen en competenties, en het andere, puur egoïstische en manipulatieve soort.
Soms is het aanvaardbaar om een zeker gevoel van voldoening te voelen voor alles wat je hebt bereikt, zonder dat dit hoeft te leiden tot de onderwerping van anderen. Dit is wat de psychologen Robert Ackerman en Brent Donnellan onderzochten.
Zij publiceerden een artikel(Engelse link) waarin zij de Psychological Entitlement Scale (PES) presenteerden om te meten hoeveel mensen op dit construct scoren. Zij concludeerden dat deze dimensie gewoonlijk wordt bepaald door een reeks specifieke kenmerken:
- Perceptie dat ze een speciale behandeling verdienen.
- Het gevoel dat ze meer verdienen dan ze hebben.
- Hun sociale positie, schoonheid, geld, of positie in een bedrijf gebruiken als excuus om van anderen een reeks onlogische en vooral onwettige verplichtingen te eisen.
- Het gevoel hebben dat hun rechten en behoeften belangrijker zijn dan die van anderen.
- Gebrek aan waardering voor alles wat zij bezitten.
- Gebrek aan tolerantie ten opzichte van anderen die hun niet bieden wat zij nodig hebben. In feite, wanneer zij niet krijgen wat zij willen, hebben zij de neiging in te storten.
Waarom handelen ze zo?
Er zijn verschillende soorten narcisme. Zo zijn er de kwetsbare narcisten – met een laag zelfbeeld – en de grandioze narcisten – met een opgeblazen zelfbeeld. Beide typologieën hebben behoefte aan een speciale behandeling en verwachten dat de wereld onmiddellijk aan hun verwachtingen voldoet. Als dit niet gebeurt, storten ze in of ontploffen ze in een vlaag van woede.
Narcistische eigendomsrecht is de kern van deze persoonlijkheidsstoornis, die meestal zijn oorsprong vindt in de kindertijd. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) ondersteunt verschillende hypothesen in deze richting.
- De sociale leertheorie stelt dat kinderen een beeld van zichzelf ontwikkelen op basis van hoe hun ouders hen behandelen. Een gebrek aan grenzen en overgewaardeerde aandacht zouden duidelijke triggers zijn.
- De psychoanalytische theorie legt de aandacht op een ander aspect. Het is het feit dat er kinderen zijn die op groeien zonder enige aandacht, bekrachtiging of genegenheid van hun ouders. Hierdoor bereiken ze de volwassenheid met opmerkelijke tekortkomingen. In feite verlangen ze naar alle aandacht die ze in hun kindertijd niet kregen.
Het narcistische gevoel van eigendomsrecht voorbij narcisme
We moeten benadrukken dat een gevoel van eigendomsrecht niet alleen voorkomt bij narcistische mensen. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis komt immers slechts bij vijf procent van de bevolking voor. Toch zijn er veel mannen en vrouwen die een sterk gereduceerde visie op de wereld hebben waarin alles om hen lijkt te draaien.
Het zijn figuren die zichzelf superieur achten aan anderen. Die een kille, defensieve, onattente houding aan de dag leggen, waarbij het volledig ontbreekt aan empathie. Je zult waarschijnlijk vaak met dit soort gedrag te maken krijgen. Je moet echter altijd voorkomen dat je aan hen toegeeft, want ze breken volledig met de codes van beschaafdheid, respect en coëxistentie.
Onthoud dat we allemaal even waardevol zijn en dat niemand specialer is dan de rest.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ackerman, R. A., & Donnellan, M. B. (2013). Evaluating self-report measures of narcissistic entitlement. Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment, 35, 460-474. doi: 10.1007/s10862-013-9352-7
- Campbell, W. K., Bonacci, A. M., Shelton, J., Exline, J. J., & Bushman, B. J. (2004). Psychological entitlement: Interpersonal consequences and validation of a new self-report measure. Journal of Personality Assessment, 83, 29-45.
- Exline, J. J., Baumeister, R. F., Bushman, B. J., Campbell, W. K., & Finkel, E. J. (2004). Too proud to back down: Narcissistic entitlement as a barrier to forgiveness. Journal of Personality and Social Psychology, 87,894-912.
- Day, N.J.S., Townsend, M.L. & Grenyer, B.F.S. Living with pathological narcissism: a qualitative study. bord personal disord emot dysregul 7, 19 (2020). https://doi.org/10.1186/s40479-020-00132-8