Het hebben van een emotioneel koude partner kan schadelijk zijn

Wanneer er geen tekenen van genegenheid van een partner zijn, beginnen gevoelens van ontevredenheid en leegte te verschijnen.
Het hebben van een emotioneel koude partner kan schadelijk zijn
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 11 maart, 2023

Het hebben van een emotioneel koude partner doet afbreuk aan een relatie. Immers, demonstraties van genegenheid zijn niet alleen mooi, maar noodzakelijk om een gezonde relatie in stand te houden. Als liefde wel gevoeld, maar niet gedemonstreerd wordt, is het alsof ze niet bestaat. Als gevolg daarvan veroorzaakt een gebrek aan uitgedrukte genegenheid vaak hartzeer.

In de regel zal een emotioneel koude partner zijn houding rechtvaardigen met uitspraken als “Zo ben ik nu eenmaal” of “Ik ben niet romantisch.”

Ze bevestigen ook vaak dat het belangrijkste is om liefde te voelen en niet zozeer om manieren of kanalen te vinden om die liefde steeds uit te drukken. Ze gebruiken deze en soortgelijke uitspraken in een poging hun emotionele tekort te normaliseren.

Als mensen hebben we allemaal behoefte aan tekenen van genegenheid, vooral van onze partners. In feite is de hele bestaansreden van een relatie genegenheid. Daarom is een gebrek aan liefde in een relatie een tegenstrijdigheid.

Dit soort situaties verslechtert namelijk niet alleen een relatie, maar kan ook echt diepgaande gevolgen hebben. We gaan de negatieve gevolgen uitleggen van het hebben van een emotioneel koude partner.

“Wie liefheeft wordt nederig. Wie liefheeft, heeft als het ware een deel van zijn narcisme verpand.”

Sigmund Freud

Stel in gesprek
Als de hoofdpersoon in een relatie emotioneel koud is, is er minder bevrediging en emotionele intimiteit.

De emotioneel koude partner en emotionele ontbering

In 2022 voerden de professoren Hesse en Mikkelson, van respectievelijk de universiteiten van Oregon en Whitworth (VS), een studie (Engelse link) uit over het onderwerp emotioneel koude partners. Hun onderzoek concludeerde dat het ontvangen van tekenen van genegenheid van een partner essentieel is voor het behoud van een succesvolle relatie en een goede geestelijke gezondheid.

In de studie werd de romantische situatie van 401 personen bekeken. Hun gemiddelde leeftijd was 31 jaar. De onderzoekers ontdekten dat degenen met emotioneel koude partners zich minder tevreden voelden en minder emotionele nabijheid met hen ervoeren.

Ook gaven de getroffen deelnemers aan dat ze vaak periodes van onzekerheid doormaakten over de toekomst van hun relaties. Ze geloofden over het algemeen dat de banden geen stand zouden houden en ze hadden pessimistische verwachtingen over de toekomst.

Hierdoor maakten ze zich zorgen, wat vaak tot stress leidde. Met andere woorden, hun partners waren voor hen geen bronnen van welzijn, maar zorgen.

Andere effecten van een emotioneel koude partner

De effecten van het hebben van een emotioneel koude partner zijn niet alleen psychologisch. Dr. Kory Floyd en haar collega’s deden onderzoek (Engelse link) naar het verband tussen uitingen van genegenheid en lichamelijk welzijn. Hun resultaten gaven aan dat degenen die minder uitingen van genegenheid van hun partner rapporteerden ook meer gezondheidsproblemen hadden.

In het bijzonder suggereerden Floyd et al dat deze mensen geneigd waren om allerlei lichamelijke pijn intenser te ervaren. Bovendien was het niet ongewoon dat ze problemen meldden zoals frequente migraine of aanzienlijke spierpijn veroorzaakt door routinehandelingen.

In de regel ondervonden ze ook meer problemen bij het krijgen van voldoende rust. In feite leden velen aan slaapstoornissen, vooral slapeloosheid. Velen vonden ook dat ze geen rustgevende slaap kregen. Bijgevolg vertoonden ze meer tekenen van vermoeidheid in hun dagelijks leven.

De onderzoekers wezen erop dat: “de affectie-uitwisselingstheorie suggereert dat het ontnemen van liefde een tekort aan welzijn kan veroorzaken, en optimaal functioneren verhindert. Het is ook aannemelijk dat ervaringen van lichamelijke pijn of slechte slaapkwaliteit de uitwisseling van affectie met anderen kunnen remmen.”

Man troost vrouw
Koude partners doen hun partners vaak pijn, soms zonder het zelf te beseffen.

Koudheid en pijn gaan hand in hand

Het is natuurlijk voor een gezond individu om genegenheid te uiten naar de mensen van wie ze houden, zonder enig voorbehoud. Het geeft niet alleen emotionele voeding voor de ontvanger, maar is ook echt positief voor de gever. Het geeft een gevoel van voldoening en volkomen gelukzaligheid.

Emotionele kilte is geen manier van zijn. Het is vaak een expressieve beperking. Als je niet van iemand houdt, hoef je niet te doen alsof je dat wel doet, maar als je dat wel doet, moet je het absoluut laten zien. Je hoeft niet tegen ze te praten alsof ze een baby zijn of ze schatje of liefje te noemen, maar je moet wel expliciet zeggen dat je van ze houdt en hun positieve kwaliteiten prijzen.

Dit is inderdaad iets wat je moet doen als je wilt dat je relatie sterk en gezond is. Ook als je echt van je partner houdt. Want, zoals je ziet, als je emotioneel koud bent, veroorzaakt dat niet alleen een leegte, maar is het ook schadelijk voor je partner.

Het is niet je partner die zich moet aanpassen aan jouw manieren, het is aan jou om de oorzaken van je remming te onderzoeken en die te overwinnen. Jij zult de eerste zijn die er baat bij heeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Floyd, K., Boren, J. P., Hannawa, A. F., Hesse, C., McEwan, B., & Veksler, A. E. (2009). Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication, 73(2), 113-133.
  • Hesse, C., Floyd, K., & Mikkelson, A. C. (2022). Affection deprivation is more aversive than excessive affection: A test of affection exchange theory. Personal Relationships.
  • Otiz Barón, M. J., Gómez Zapiain, J., & Apodaka Urkijo, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.